MINISTARSTVO ZNANOSTI, OBRAZOVANJA I ŠPORTA

1215

Na temelju članka 27., stavka 12. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi (»Narodne novine«, broj 87/08., 86/09., 92/10. i 105/10. – ispr.), ministar znanosti, obrazovanja i športa donosi

ODLUKU

O NASTAVNOM PROGRAMU ADVENTISTIČKOG VJERONAUKA ZA OSNOVNU ŠKOLU

I.

Ovom odlukom donosi se Nastavni program adventističkog vjeronauka za osnovnu školu.

II.

Sadržaj Nastavnog programa adventističkog vjeronauka za osnovnu školu sastavni je dio ove odluke i postaje dio Nastavnog plana i programa za osnovnu školu (»Narodne novine« broj 102/6.).

III.

Nastavni program nastavnog predmeta adventističkog vjeronauka za osnovnu školu primjenjuje se od školske godine 2011./2012.

IV.

Ova odluka stupa na snagu danom donošenja, a objavit će se u Narodnim novinama.

Klasa: 602-02/10-05/00032

Urbroj: 533-10-11-0008

Zagreb, 29. travnja 2011.

Ministar
dr. sc. Radovan Fuchs, v. r.

NASTAVNI PROGRAM ADVENTISTIČKOG VJERONAUKA ZA OSNOVNU ŠKOLU

Uprava Kršćanske adventističke crkve u Republici Hrvatskoj dana 21. srpnja 2008. odobrila je sljedeći nastavni program adventističkog vjeronauka za osnovnu školu. Nastavni program izradilo je Odjel za vjeronauk pri Kršćanskoj adventističkoj crkvi u RH, a izradom je rukovodio voditelj Odjela, mr. sc. Zlatko Musija.

UVOD

Nastavni program adventističkog vjeronauka temelji se na osnovnim sadržajima biblijske literature i učenicima omogućuje sustavno upoznavanje i razvijanje vlastitoga duhovnog identiteta, promičući pritom duh dijaloga u odnosu na različite ljude, svjetonazore, religije i vjerske izričaje. Poseban naglasak daje se usvajanju sadržaja Biblije s ciljem razvijanja osobnoga odnosa s Isusom Kristom.

U nastavi je nemoguće obraditi sve biblijske događaje i teme. Zato se ciljevi nastave adventističkog vjeronauka ostvaruju odabirom nekih bitnih biblijskih događaja i tema, sustavno-teološkim osvrtom na poruku cijele Biblije te razvijanjem učenikove sposobnosti da samostalno proučava sadržaje Biblije na razuman, osoban i odgovoran način. Od 1. do 4. razreda učenici usvajaju sadržaje o počecima ljudskoga roda i o životu patrijarha (Knjiga Postanka), zatim o liku i djelu Isusa Krista (koji je opisan u četiri novozavjetna evanđelja), te o životu prve kršćanske crkve (opisanim u Djelima apostolskim). U 5. i 6. razredu učenici razmatraju osnove tumačenja Biblije, te na osnovi biblijskog sadržaja razgovaraju o raznim praktičnim životnim temama. U nastavi 7. i 8. razreda sustavno se obrađuje cjelokupna biblijska poruka, imajući u vidu dva značajna teološka koncepta – sukob između dobra i zla te sličnost s Bogom.

Adventistički vjeronauk podrazumijeva cjelovitost učenikove osobnosti te pretpostavlja da se nastava ne smije svesti na puko posredovanje informacija, već mora predstavljati cjelovito (holističko) učenje koje uključuje sve dimenzije učenikove osobnosti (duhovnu, emotivnu, intelektualnu, društvenu i fizičku). Pritom se vodi računa i o različitim stilovima poučavanja kako bi se nastava prilagodila različitim načinima na koje učenici usvajaju znanje.

Međutim, i uz holistički pristup, adventistički vjeronauk nema svrhu zamijeniti najosnovnije pristupe u razvoju duhovnosti učenika, a to su roditeljski odgoj, crkveni odgoj i osobni razvoj duhovnosti. U provođenju nastave treba biti svjestan ograničenja koje školski vjeronauk ima u oblikovanju duhovnosti djeteta. Naime, istinsku duhovnost nije moguće u potpunosti pobuditi, oblikovati i vrednovati u sklopu školskog sustava obveza, zahtjeva i ocjenjivanja, već se u određenim situacijama može dogoditi i suprotan učinak. Stoga nastava vjeronauka treba pružiti znanje i umijeća koja će učenicima omogućiti razvoj vlastite vjere, ali razvoj osobne vjere mora biti prepušten slobodnom izboru svakog učenika i ne smije biti nametnut u školskom sustavu obveza i ocjenjivanja.

CILJ

Cilj nastave adventističkoga vjeronauka je omogućiti učenicima sustavno i cjelovito upoznavanje biblijske vjere na spoznajnoj, doživljajnoj i djelatnoj razini, radi razvoja osobnog i zrelog odnosa s Bogom. Nastavom vjeronauka nastoji se razviti zanimanje učenika za duhovne teme te potaknuti kritičko, zrelo i sustavno propitivanje vlastite duhovnosti i duhovnosti drugih ljudi.

ZADAĆE

Učenik treba:

■ Naučiti kako izgraditi otvorenost prema transcendentalnoj realnosti i čežnju za slobodnim odnosom ljubavi, poštovanja i zahvalnosti prema trojedinome Bogu koji se čovjeku objavio, otkupio ga i ponudio mu vječni život.

■ Otkrivati smisao vlastitoga života, te čovjekovo jedinstveno mjesto u svemiru.

■ Upoznati neke ključne biblijske osobe i događaje te u njima otkriti aktualnost i primjenjivost biblijskih poruka na današnje vrijeme.

■ Osposobiti se za samostalno proučavanje i doživljavanje Biblije te povezivanje biblijske poruke sa svakidašnjim osobnim i društvenim životom.

■ Otkriti Božji karakter ljubavi otkriven u životu Isusa Krista i upoznati put nasljedovanja Krista u svakidašnjem životu uz pomoć sile Svetoga Duha.

■ Upoznati mjesto i ulogu obitelji u osobnome životu te izgraditi stajalište o vlastitoj odgovornosti i mjestu u obitelji.

■ Otkriti važnost crkvene obitelji za izgradnju osobne vjere, snagu njezina zajedništva i svoje mjesto u poslanju Crkve u društvu.

■ U vlastiti život usaditi Kristovu ljubav koja se očituje u služenju potrebitim ljudima; opraštanju onima koji nas povrijede te prihvaćanju i razumijevanju svih ljudi kao Božje djece.

■ Razvijati osjećaj poštovanja prema onima koji su različiti od nas po kulturi, vjeri ili osobnosti; upoznavati bogatstvo u različitosti i graditi mostove koji sjedinjuju različite narode, vjere, naraštaje i ostale društvene skupine.

■ Otkriti Božju stvaralačku moć i veličinu u prirodi, spoznati svoju upraviteljsku odgovornost u zaštiti okoliša te doživjeti ljepotu svega što je Bog stvorio.

■ Otkriti mudrost u biblijskim savjetima za ostvarenje cjelovitog življenja te naučiti kako primjenjivati biblijska načela za zdrav duh, dušu i tijelo.

■ U biblijskoj vjeri prepoznati put kako se oduprijeti negativnim životnim iskušenjima i problemima, osobito u doba sazrijevanja i mladosti.

■ U biblijskoj vjeri u Kristov ponovni dolazak pronaći snagu za nedaće ovoga života, motivaciju za odgovorno življenje na ovome svijetu te nadu u uspostavu vladavine mira, ljubavi i pravde.

1. RAZRED

I. CJELINA

NAŠE MJESTO U SVEMIRU

TEME

1. Moja obitelj, ja i drugi (bez udžbenika)

Ključni pojmovi: obitelj, ja, drugi, prijateljstvo

Odgojno-obrazovna postignuća: opisati svoju obitelj i imenovati njezine članove; prepoznati važnost i ulogu obitelji u životu pojedinca i za život društvene zajednice; prihvatiti sebe kao posebnu i dragocjenu osobu; cijeniti i poštovati druge kao ravnopravne članove društva; prepoznati da u razredu svi možemo biti prijatelji.

2. Učim o životu i Bogu (bez udžbenika)

Ključni pojmovi: učenje, vjeronauk, Biblija, zajedništvo

Odgojno-obrazovna postignuća: prepoznati da se na vjeronauku obrađuju važna životna pitanja; doživjeti vjeronauk kao radosni susret u kojem učimo ljubiti Boga, ljude i prirodu; prihvatiti da je Biblija prekrasna knjiga koja nam pomaže da naučimo više o Bogu, nama i drugim ljudima; prepoznati važnost zajedničkog rada, aktivnog sudjelovanja na nastavi i uzajamnog prihvaćanja i pomaganja.

3. Bog je uvijek postojao (1.1 – 2)

Ključni pojmovi: Bog, vječnost, Božja ljubav, stvaranje bića

Odgojno-obrazovna postignuća: postati svjestan pojma o jednome Bogu; prepoznati Božju veličinu i njegovu stvaralačku moć u veličini svemira i ljepoti prirode; prihvatiti da Bog znači zajednicu triju bića koja su nas stvorila, vole nas i zajednički rade na tome da svima bude dobro; razumjeti stvaranje bića s kojima će moći komunicirati kao Božju najveću želju i radost; razvijati želju za boljim poznavanjem svoga Stvoritelja.

II. CJELINA

POČETAK SEBIČNOSTI

TEME

1. Slobodni da bismo voljeli (bez udžbenika)

Ključni pojmovi: sloboda, izbor, poštovanje Boga

Odgojno-obrazovna postignuća: shvatiti da Bog nije htio stvoriti bića koja ga moraju poštovati jer ga to ne bi usrećilo; otkriti da su sva bića u svemiru stvorena slobodna i da je sreća moguća samo ako sami izaberemo voljeti Boga i druge; prepoznati rizik koji je Bog preuzeo kad je stvorio slobodna bića; naučiti neke načine kako Bogu pokazati poštovanje, zahvalnost i ljubav.

2. Pobuna protiv Boga u mislima (1.3 – 4)

Ključni pojmovi: anđeli, Lucifer, misli, ponos

Odgojno-obrazovna postignuća: prepoznati anđele kao prva stvorena bića s velikim sposobnostima i slobodnom voljom; znati da se najveći i najljepši anđeo zvao Lucifer; prepričati kako se u Luciferovu umu (mislima) počela razvijati pobuna protiv Boga; prepoznati vrijednost dobrih i opasnost zlih misli; prepoznati znakove ponosa u svom životu.

3. Pobuna na djelu (1.4 – 6)

Ključni pojmovi: rat na Nebu, Sotona, pobuna

Odgojno-obrazovna postignuća: znati kako se dogodila prva otvorena pobuna protiv Boga; navesti osnovne razloge zašto Bog nije uništio Lucifera i pobunjene anđele; prepoznati načine na koje Sotona danas nastoji Boga prikazati u pogrešnom svjetlu.

III. CJELINA

BOG STVARA ZEMLJU

TEME

1. Prvi dan stvaranja (1.7)

Ključni pojmovi: stvaranje, planet Zemlja, svjetlost

Odgojno-obrazovna postignuća: prepoznati Božju sposobnost stvaranja ni iz čega u tjedan dana; zapaziti da unatoč pobuni protiv Boga i zloporabi slobode Bog nastavlja riskirati stvarajući nova bića; opisati nastanak svjetlosti; naglasiti da bez svjetlosti nema života na Zemlji.

2. Drugi dan stvaranja (1.8)

Ključni pojmovi: zrak, voda

Odgojno-obrazovna postignuća: opisati događaje u drugom danu stvaranja, objasniti razdvajanje voda i nastanak zračnoga prostora; naučiti zanimljivosti o zraku; znati ulogu vode i zraka u životu svih živih bića na planetu i njihovu važnost za zdravlje čovjeka.

3. Treći dan stvaranja (1.9)

Ključni pojmovi: biljke, tlo, vodene površine

Odgojno-obrazovna postignuća: opisati događaje trećeg dana stvaranja; znati imenovati vode (rijeke, jezera, mora...) i suho tlo (planine, doline, otoke...); primijetiti da se u biljkama nalazi sjeme (za nastavak vrste); prepoznati u biljnom svijetu znakove Božje ljubavi, brige i stvaralačke moći, naučiti neke osnovne načine očuvanja našega okoliša.

4. Četvrti dan (1.10)

Ključni pojmovi: sunce, mjesec, zvijezde

Odgojno-obrazovna postignuća: opisati četvrti dan stvaranja; prepoznati Božju veličinu u stvaranju i upravljanju svemirom, naučiti kako sunce i mjesec utječu na život na Zemlji; razlikovati nebeska tijela.

5. Peti i šesti dan (1.11 – 12)

Ključni pojmovi: ptice, ribe, kopnene životinje

Odgojno-obrazovna postignuća: opisati peti i šesti dan stvaranja; znati nabrojiti neke od živih bića iz zraka i neke iz vode; znati podjelu kopnenih životinja i navesti neke primjere; u pravilima koja vladaju u prirodi, ljepoti i prilagođenosti živih bića prepoznati Stvoriteljevu mudrost; naučiti kako zaštititi i brinuti se za neke ugrožene životinjske vrste.

6. Stvaranje čovjeka (1.13)

Ključni pojmovi: stvaranje čovjeka, Adam i Eva, sličnost Bogu, život

Odgojno-obrazovna postignuća: prepričati biblijski izvještaj o stvaranju čovjeka; znati imena prvih ljudi; naučiti da gospodariti Zemljom znači njome upravljati tako da svima na Zemlji bude dobro; razumjeti u čemu smo slični Bogu; prepoznati nekoliko primjera kako je čovjek čudesno stvoren; doživjeti i izraziti zahvalnost na Božjem daru – životu.

7. Sedmi dan (1.14)

Ključni pojmovi: subota, počinak

Odgojno-obrazovna postignuća: opisati kako je Bog proveo sedmi dan stvaranja; objasniti ulogu subote kao dana za odmor i zajednicu sa Stvoriteljem; naučiti kako subotu učiniti najljepšim danom u tjednu i kako se subotom još više zbližiti s Bogom – Stvoriteljem.

8. Božja dobrota (1.15)

Ključni pojmovi: čovjekove potrebe, Božja dobrota, Edenski vrt

Odgojno-obrazovna postignuća: uočiti kako se Bog tijekom stvaranja pobrinuo za sve čovjekove potrebe i kako je prvim ljudima bilo lijepo u Edenskom vrtu; nabrojiti neke od sedam osnovnih čovjekovih potreba; prepoznati Božju ljubav, dobrotu i genijalnost s obzirom na zadovoljenje čovjekovih potreba; navesti znakove Božje dobrote iz vlastitog iskustva.

IV. CJELINA

POJAVA ZLA NA ZEMLJI

TEME

1. Upozorenje na opasnost (1.16)

Ključni pojmovi: opasnost, upozorenje

Odgojno-obrazovna postignuća: uvidjeti da su Adam i Eva bili upozoreni prije pada u grijeh; prepoznati kako nas Bog danas upozorava na opasnost od zla; opisati prijateljstvo između Boga i prvih ljudi prije njihova pada u grijeh.

2. Iz sreće u tugu (1.17 – 18)

Ključni pojmovi: grijeh, prijevara, nepovjerenje, neposluh

Odgojno-obrazovna postignuća: opisati način na koji je Lucifer Adama i Evu naveo na neposlušnost Bogu; prepoznati prijevaru kao Sotonino glavno sredstvo u navođenju ljudi na grijeh; opisati što su sve Adam i Eva izgubili zbog svog izbora da vjeruju drugome više nego Bogu i što se promijenilo u njihovu odnosu prema Bogu; prepoznati neke načine na koje nas Sotona danas navodi da pokazujemo nepovjerenje prema Bogu.

3. Bog je rekao tajnu (1.19 – 21)

Ključni pojmovi: plan spasenja, Spasitelj, vječni život, priznanje

Odgojno-obrazovna postignuća: prepoznati da je Bog prije nego što je stvorio slobodna bića napravio plan spasenja; opisati Božji plan spasenja; otkriti kako nas Bog voli i prašta nam i onda kada pogriješimo; naučiti kako priznati svoje grijehe Bogu i prihvatiti oprost.

V. CJELINA

POSLJEDICE ZLA

TEME

1. Prva obitelj na Zemlji (1.22)

Ključni pojmovi: Kain, Abel, zavist, smrt

Odgojno-obrazovna postignuća: opisati promjene u prirodi i međuljudskim odnosima koje upućuju na grijeh; ukratko prepričati biblijsku priču o Kainu i Abelu; uočiti Kainovu nezahvalnost prema Bogu za razliku od Abelove zahvalnosti; prepoznati koliko su velike posljedice grijeha – nekad i danas.

2. Čovjek koji nikada nije umro (1.23)

Ključni pojmovi: Enoh, Božji prijatelj, preci i potomstvo, hodati s Bogom

Odgojno-obrazovna postignuća: objasniti pojam predaka i potomstva; uočiti razliku između Šetovih i Kainovih potomaka; naučiti kakvo je prijateljstvo vladalo između Enoha i Boga; prepoznati načine na koje mi možemo svakog dana biti Isusovi prijatelji; iskusiti molitvu kao razgovor s Bogom kao s prijateljem.

3. Prijatelji – Bog i Noa (1.24 – 25)

Ključni pojmovi:Noa, zli ljudi, propovijedanje

Odgojno-obrazovna postignuća: naučiti kako je Noa ostao Božji prijatelj u vrijeme opće pokvarenosti na Zemlji; prepoznati u gradnji broda (arke), koja je trajala dugih 120 godina, veliku Božju ljubav koja pruža priliku ljudima da se spase; naučiti kako pokazati odanost Bogu i u trenucima kada je većina protivna Bogu; naučiti neke od načina kako mogu surađivati s Bogom.

4. Potop (1.26 – 27)

Ključni pojmovi:: Noina obitelj, potop, uništenje, obećanje

Odgojno-obrazovna postignuća: objasniti biblijski izvještaj o potopu; uvidjeti da su svi ljudi (ma koliko zli) imali dovoljno vremena da se spase; prepoznati da je Bog bio toliko žalostan zbog potopa te je obećao da se više nikada neće ponoviti; zaključiti da će se Bog brinuti i za nas kao i za Nou, ako smo Božji prijatelji; nabrojiti nekoliko Božjih obećanja i prepoznati kako ona danas daju nadu i ohrabrenje.

5. Prvi neboder na Zemlji (1.28)

Ključni pojmovi: Babilonski toranj, jezici

Odgojno-obrazovna postignuća: opisati gradnju babilonskog tornja i način na koji je Bog na to reagirao; prepoznati u Božjem postupku zanimljiv način da ljude raseli po Zemlji i tako izvrši svoju želju; naučiti da se do tad govorio samo jedan jezik, a od tada postoje mnogobrojni jezici; prepoznati ljepotu i bogatstvo u postojanju različitih jezika; prepoznati neke opasnosti života u prenaseljenim područjima.

IZBORNE TEME:

1. Isus želi da pomažem drugima (1.6.25)

Ključni pojmovi: pomaganje, nesebičnost

Odgojno-obrazovna postignuća: spoznati da je glavna Sotonina osobina sebičnost, a da su glavne Božje osobine nesebičnost i pomaganje; spoznati da i mala djeca mogu biti od pomoći u obitelji, školi, društvu; prepoznati načine na koje učenici mogu pomagati svojim prijateljima i potrebitima; naučiti zaštititi se od onih koji zlouporabljuju našu dobronamjernost i želju da pomognemo.

2. Pravila su tu da nam pomognu (1.18)

Ključni pojmovi: pravila, opasnost

Odgojno-obrazovna postignuća: na životnim primjerima prepoznati mnogobrojna pravila koja nam pomažu i čuvaju nas od opasnosti; shvatiti da je Bog neizmjerno zainteresiran za našu sreću i da najbolje zna što je dobro, a što loše za naš život; naučiti neka biblijska pravila koja nam pomažu u međusobnim odnosima ili u zaštiti od Sotoninih opasnosti.

2. RAZRED

I. CJELINA

ABRAHAMOVA POVIJEST

TEME

1. Abraham, čovjek iz Ura (2.1)

Ključni pojmovi: Abraham, Ur, arheologija

Odgojno-obrazovna postignuća: uz pomoć povijesnih i arheoloških podataka shvatiti kako je izgledao Abrahamov život u Uru; znati članove Abrahamove obitelji; objasniti kako su se Abraham i njegova obitelj razlikovali od ostalih po štovanju pravog Boga; biti spreman slijediti Boga čak i onda kada to zahtijeva da budemo drukčiji od prijatelja (a to nije uvijek lako); pouzdati se u Boga jer Bog vodi brigu i ima velike planove za one koji mu ostanu odani i kad su pod pritiskom društva.

2. Da, Gospode, hoću ići (2.2)

Ključni pojmovi: Božji poziv, obećana zemlja, poslušnost, povjerenje

Odgojno-obrazovna postignuća: opisati način putovanja u Abrahamovo vrijeme; objasniti što znači Obećana zemlja i zašto je Bog želio da se Abraham tamo preseli; prepoznati Abrahamovu poslušnost i povjerenje u Boga napuštanjem Ura i preseljenjem u nepoznatu zemlju; uočiti važnost poslušnosti i povjerenja u vlastitome životu, osobito u teškim okolnostima.

3. Nesebični stric (2.3)

Ključni pojmovi: Lot, bogatstvo, nesebičnost, velikodušnost

Odgojno-obrazovna postignuća: opisati bogatstvo koje su stekli Abraham i Lot; prepričati događaje iz njihova života u kojima se vidi Abrahamova nesebičnost i Lotova sebičnost; otkriti na suvremenim primjerima kamo vodi sebičnost, a kamo nesebičnost i velikodušnost.

4. Abraham – Božji prijatelj (2.4)

Ključni pojmovi: Božji prijatelj, Hagara, Jišmael, strpljenje

Odgojno-obrazovna postignuća: primijetiti kako je Bog razgovarao s Abrahamom kao s prijateljem; objasniti u čemu je Abraham pogriješio kad je oženio Hagaru i dobio Jišmaela; naglasiti da je Bog bio strpljiv s Abrahamom, što se vidjelo iz ponovno potvrđenog obećanja; naučiti da je najbolje strpljivo čekati dok se Božje obećanje ne ispuni.

5. Abrahamovi posjetitelji (2.5)

Ključni pojmovi: Sodoma i Gomora, gostoljubivost, ljubav prema zemaljskim dobrima

Odgojno-obrazovna postignuća: objasniti tko su bili Abrahamovi posjetitelji i zašto su došli; prepričati Abrahamovo pregovaranje s Bogom da spasi Sodomu i Lota; na Abrahamovu i Lotovu primjeru prepoznati važnost gostoljubivosti te naučiti kako možemo biti gostoljubivi; uočiti opasnost ljubavi prema zemaljskim dobrima koja nas može zaustaviti u stjecanju pravih prednosti.

6. Izak – sin obećanja (2.6)

Ključni pojmovi: Izak, Sara, ljubomora, Božja briga

Odgojno-obrazovna postignuća: naučiti da Bog uvijek ispunjava svoja obećanja, iako ponekad treba dugo čekati; prepoznati da Bog može činiti nevjerojatne stvari što je vidljivo u Izakovu čudesnom rođenju u poodmakloj životnoj dobi njegovih roditelja; opisati kako i zašto je došlo do sukoba u Abrahamovoj obitelji; shvatiti kako se i u današnjoj obitelji mogu pojaviti sukobi zbog ljubomore i nepoštovanja Božjih načela; iz Božje brige za protjeranog Jišmaela naučiti da Bog sve može i da se brine o svakome, iako ne uvijek onako kako očekujemo.

7. Bog iskušava Abrahama (2.7)

Ključni pojmovi: iskušenje (kušanje), žrtva

Odgojno-obrazovna postignuća: opisati Božji neshvatljivi nalog kao iskušenje Abrahamove poslušnosti i ljubavi prema Bogu; shvatiti pojam iskušenja i neke suvremene praktične primjere ovoga pojma; objasniti kako je Abraham toliko volio Boga da je bio spreman dati Bogu ono najdragocjenije što je imao; u zamjeni koju je Bog osigurao na brdu Moriji vidjeti Isusa kao zamjenu za nas; prepoznati Božju veliku ljubav i spremnost na žrtvu da bi nas spasio; na sebi svojstven način izraziti Bogu zahvalnost za njegovu žrtvu i mnoge dragocjene blagoslove koje primamo od njega kao dar.

II. CJELINA

IZAKOVA POVIJEST

TEME

1. Bog bira nevjestu (2.8)

Ključni pojmovi: ženidba, sluga Eleazar, Izak, Rebeka

Odgojno-obrazovna postignuća: upoznati ondašnje ženidbene običaje; prepoznati u neobičnom načinu odabira nevjeste Eleazarovu mudrost i poznavanje osobnog Boga koji pomaže kad je potrebno; dočarati Rebekinu velikodušnost, spremnost da pomogne i učini više od onoga što se od nje traži kao primjer nama danas; naučiti da je Bog spreman pomoći nam u važnim životnim izborima i da je najbolje za nas kad se savjetujemo s njim.

2. Čovjek koji se nije želio svađati (2.10)

Ključni pojmovi: bunari, voda, miroljubivost, zloba

Odgojno-obrazovna postignuća: objasniti koliko je voda bila značajna i kako se teško do nje dolazilo u staro vrijeme na Istoku; prikazati zlobu ljudi koji radije zatrpaju bunar nego ga prepuste Izaku, nasuprot Izakovoj miroljubivosti; uvidjeti da je Bog nagradio Izaka prijateljstvom i savezom s kraljem one zemlje zbog poštenja i miroljubivosti; prepoznati kako u vlastitom životu pokazati miroljubiv duh nasuprot zlobi.

III. CJELINA

JAKOVLJEVA POVIJEST

TEME

1. Prijevarom do blagoslova (2.9.11)

Ključni pojmovi: blizanci, Jakov i Ezav, prijevara, prvenac, nasljedstvo

Odgojno-obrazovna postignuća: naučiti da je sin prvenac u ono vrijeme nasljeđivao poseban blagoslov – duhovni i materijalni; opisati razliku između Ezava i Jakova i shvatiti zašto je Jakov želio posebni blagoslov prvenca; zapaziti da i dobre želje mogu biti opasne ako ih na pogrešan način ostvarujemo; uvidjeti da je problem koristiti se prijevarom čak i kada imamo dobre namjere; uočiti i na životnim zgodama razumjeti kako laž donosi nevolje.

2. Božja briga za Jakova (2.12)

Ključni pojmovi: nebeske ljestve, zavjet, Božji oprost

Odgojno-obrazovna postignuća: uvidjeti kakvu je bol, usamljenost i strah proživljavao Jakov zbog prijevare; prepoznati u Jakovljevu snu Božju poruku ljubavi i praštanja; naučiti da Bog ne želi da činimo zlo, ali da to ne umanjuje njegovu ljubav prema nama; objasniti zavjet kao sveto obećanje; potaknuti na zavjet (sveto obećanje) kao odgovor na Božju brigu prema meni osobno.

3. Još više obmane i lukavstva (2.13)

Ključni pojmovi: obmana, lukavstvo, ženidba, gramzivost

Odgojno-obrazovna postignuća: opisati Jakovljev dolazak u Haran i susret s Rahelom i obitelji; objasniti zašto je morao raditi za Rahelu; dovesti u vezu Labanovu prijevaru s Jakovljevom; prikazati na bliskom i suvremenom primjeru zakon »sjetve i žetve«; naučiti da se najviše isplati biti pošten; prepoznati do kojih problema u međusobnim odnosima dolazi zbog gramzivosti i sebičnosti.

4. Vrijeme za povratak kući (2.14)

Ključni pojmovi: Laban, blagoslovi

Odgojno-obrazovna postignuća: opisati Labanovo stalno nepoštenje i iskorištavanje; prepoznati kako je Bog blagoslovio Jakova; naučiti da Božje dobro postupanje prema nama nije posljedica naše dobrote već njegove milosti.

5. Od varalice do pobjednika (2.15)

Ključni pojmovi: povratak kući, grižnja savjesti, pobjednik

Odgojno-obrazovna postignuća: opisati Jakovljev povratak kući i tjeskobu koju je osjećao zbog nepravde učinjene bratu (nesigurnost u bratov oprost, strah od bratovljeve osvete); uvidjeti Jakovljevu skrušenost koja mu pomaže da dođe do mirnog susreta s bratom; prepoznati promjenu koja se dogodila Jakovu – od oslanjanja na svoju mudrost u dobivanju blagoslova do očajničke borbe s Bogom u želji da mu on dodijeli oprost i blagoslov; naučiti da Bog pomaže da se promijenimo i iskusiti tu promjenu u vlastitom životu.

IV. CJELINA

JOSIPOVA POVIJEST

TEME

1. Poklon koji je donio nevolju (2.18)

Ključni pojmovi: pristranost, snovi, ljubomora, nevolja

Odgojno-obrazovna postignuća: nabrojiti članove Jakovljeve obitelji; opisati Jakovljev poklon Josipu i reakciju braće zbog toga; navesti Josipove snove i njihovo značenje kao dodatni motiv bratske ljubomore; uvidjeti Jakovljevu pristranost u odnosu prema djeci i prepoznati kako pristranost može pokvariti naše međusobne odnose; prepoznati kako je Jakovljev poklon naveo i Josipa da se uzdigne iznad braće; naučiti što čini obiteljske odnose boljima i sretnijima, a što ih kvari; prepoznati dobre i loše postupke u svojoj obitelji i razgovarati o njima.

2. Osveta zavisti (2.19)

Ključni pojmovi: zavist, osveta, zli osjećaji, neodlučnost

Odgojno-obrazovna postignuća: opisati način života i rada stočara onoga vremena (usporediti s današnjim); opisati Josipov susret s braćom i objasniti zašto su braća odlučila tako strašno povrijediti Josipa; naučiti da zli osjećaji, ako ih gajimo, postaju zla djela; objasniti pojam osvete i naglasiti da ona ne donosi mir i zadovoljstvo, već suprotno; prepoznati Rubena i njegove namjere s naglaskom na nedostatak hrabrosti i odlučnosti da se javno suprotstavi zlu; biti potaknut na hrabro suprotstavljanje zlu i nepravdi i to bez oklijevanja.

3. Od miljenika do roba (2.20)

Ključni pojmovi: rob, Egipat, mržnja, škola nevolje

Odgojno-obrazovna postignuća: opisati događaj prodaje Josipa trgovcima robljem i objasniti što je ropstvo; naučiti nešto o Egiptu; shvatiti bol koju su braća nanijela Josipu, ocu, sebi i Bogu; naučiti da jedno zlo vodi drugom; uvidjeti da Bog može iskoristiti i najbolnije događaje iz našeg života kao pripremu da ostvarimo njegov cilj u svom životu.

4. Mladić koji nije htio sagriješiti (2.21)

Ključni pojmovi: Potifar, iskušenje, čestitost, vjernost

Odgojno-obrazovna postignuća: saznati nešto više o Potifaru te o Josipovu životu i napretku kod Potifara; izvući pouku iz Josipove spremnosti da uči i radi; naučiti kako je Josip odolio iskušenju i ostao čestit i vjeran; razumjeti da je stalna svjesnost o Bogu (razmišljanje o njemu) preduvjet da sačuvamo svoju čestitost u svakoj prilici; uvidjeti da se karakter potvrđuje našim odgovorom na teškoće; odlučiti ostati vjeran Bogu čak i ako to donosi dodatne nevolje.

5. Zaboravljeni zatvorenik (2.22)

Ključni pojmovi: zatvorenik, lažna optužba, ljubaznost, Božje vodstvo

Odgojno-obrazovna postignuća: razumjeti pojam zatvorenik i navesti neke razloge odlaska u zatvor; prepoznati da je Josip bio lažno optužen; opisati kako je Josip i u zatvoru našao način da bude vrijedan, ljubazan i koristan drugima umjesto da očajava; prepoznati Božje vodstvo čak i onda kada se nalazimo u nevolji.

6. Sve u jedan dan – od roba do vladara (2.23-24)

Ključni pojmovi: faraon, izbavljenje, upravitelj

Odgojno-obrazovna postignuća: objasniti tko je bio faraon; ukratko prepričati faraonov san i njegovo značenje te kako nitko osim Josipa nije znao protumačiti san; prepoznati faraonovu odluku da Josip postane upravitelj Egipta kao ispunjenje Božje namjere da Josip bude veliki blagoslov drugim ljudima; prepoznati kako Bog i mene želi dovesti u situaciju da budem koristan drugim ljudima.

7. Gladna braća na gozbi iznenađenja (2.25 – 26)

Ključni pojmovi: Josipova braća, glad, promjena

Odgojno-obrazovna postignuća: prikazati neke današnje zemlje s problemom gladi i istaknuti ono što mi možemo učiniti da pomognemo gladnima; objasniti da je problem gladi zahvatio i Josipovu obitelj u domovini; kratko prepričati najvažnije događaje od dolaska braće u Egipat do Josipova otkrivanja tko je; uvidjeti kako se Josip borio sa željom da vlada nad braćom i da se osveti braći; prepoznati promjenu koja se dogodila Josipovoj braći; naučiti kako Bog nekima daje vlast kao priliku da služe, a ne kao priliku da vladaju.

8. Obitelj ponovno sjedinjena (2.27 – 28)

Ključni pojmovi: susret, Božja providnost, pomirenje

Odgojno-obrazovna postignuća: opisati doseljavanje Josipove obitelji u najbolji dio Egipta i radost susreta s ocem i braćom; naučiti da Bog može učiniti nevjerojatne stvari i zlo pretvoriti u priliku za dobro; pokazati kako oprost i ljubav prema onima koji nam čine zlo mogu dovesti do pomirenja i ponovne radosti; steći povjerenje da će Bog osigurati najbolji put i onda kada nam ne ide sve po planu.

IZBORNE TEME:

1. Moj popis za molitvu (2.5; 3.31)

Ključni pojmovi: molitva, razgovor

Odgojno-obrazovna postignuća: naučiti da se Abraham molio Bogu da spasi Lota i njegovu obitelji iz grada koji će biti uništen; naučiti da je molitva razgovor s Bogom kao najboljim prijateljem; spoznati kako Bog želi da se molimo ne samo za sebe, već i za druge ljude; napraviti svoj popis za molitvu s popisom ljudi za koje ću se moliti.

2. Bog koji me pozna (2.16)

Ključni pojmovi: Šekem, idoli, osobni Bog

Odgojno-obrazovna postignuća: objasniti što su idoli; opisati Jakovljev ponovni susret s Bogom u Šekemu; objasniti razlog i uvjete pripreme za njega; objasniti što znači pojam osobni Bog; shvatiti da nam uz pravoga Boga ne trebaju nikakvi idoli; prepoznati neke suvremene idole; na Jakovljevu primjeru uočiti da Bog ima plan i određeni cilj za svakoga i prepoznati da mu je svaki čovjek potreban.

3. RAZRED

I. CJELINA

ISUSOVO DJETINJSTVO

TEME

1. IZNENAĐENJE ZA ZAHARIJU, ELIZABETU I MARIJU (3.1 – 2)

Ključni pojmovi: iznenađenje, anđeli, sramota

Odgojno-obrazovna postignuća: opisati Zaharijin i Marijin susret s anđelom i svrhu tog susreta; naučiti da postoje nebeska bića – anđeli; razumjeti kako se Bog služio jednostavnim i poniznim ljudima da bi ostvario svoju zadaću; uočiti neugodu i sramotu koju su Josip i Marija morali proći prihvativši biti Isusovi roditelji prije ulaska u brak; znati kakvu hranu i piće trebamo unositi u svoje tijelo da bismo sačuvali bistar um i zdravo tijelo.

2. ISUS – DAR BOŽJI LJUDIMA NA ZEMLJI (3.3 – 4)

Ključni pojmovi: Isusovo rođenje, ispunjenje obećanja, pastiri, prezrenost

Odgojno-obrazovna postignuća: navesti osnovne podatke o Isusovu rođenju i osobama koje su ga izbliza pratile; uočiti da su anđeli radosnu vijest prvo objavili pastirima; naučiti nešto o položaju i statusu pastira u Isusovo vrijeme; shvatiti da Bog posebnu pozornost posvećuje prezrenima i omalovaženima; uvidjeti da se Isus pojavio u neuglednom okruženju i time pokazao svoju spremnost da se približi ljudima koji se nalaze najniže; naučiti pjesmu o Isusovu rođenju.

3. ISUSOVO OBREZANJE I POSVEĆENJE (3.5)

Ključni pojmovi: obrezanje, posvećenje, iščekivanje, ustrajnost

Odgojno-obrazovna postignuća: naučiti što je obrezanje i shvatiti da je nastalo prilikom izlaska Izraelaca iz Egipta; objasniti zašto su posvećenje i molitva potrebni bebama, ali ne i krštenje; naučiti kako su Šimun i Ana čeznutljivo iščekivali dolazak Mesije i koliko su bili strpljivi i ustrajni u tom iščekivanju; razviti ustrajnost i revnost u iščekivanju ispunjenja Božjih obećanja.

4. UČENI LJUDI S ISTOKA TRAŽE ISUSA (3.6)

Ključni pojmovi: mudraci, zvijezda, darovi

Odgojno-obrazovna postignuća: prepričati događaj povezan s mudracima; shvatiti da su mudraci bili vrlo učeni i bogati ljudi koji su proučavali proročanstva; prepoznati da Bog u spoznaji istine vodi svakoga tko je iskreno traži, bez obzira na vjeru, nacionalnost ili rasu; znati da su mudraci darivali Isusa zlatom, tamjanom i smirnom; pripremiti dar i darovati ga nekome kao što bismo darovali malome Isusu.

5. BIJEG U EGIPAT I ISUSOVO DJETINJSTVO (3.7)

Ključni pojmovi: upozorenje anđela, bijeg, Herod Veliki, okrutnost, egoizam

Odgojno-obrazovna postignuća: naučiti neke povijesne informacije o kralju Herodu i o njegovoj okrutnosti i bolesnom samoljublju; naučiti kobne posljedice koje egoizam i okrutnost imaju na međusobne odnose; uočiti kako se Bog brižno javio mudracima i Josipu ne bi li ih zaštitio od okrutnog Heroda; uočiti da je Marija bila prvi Isusov zemaljski učitelj; steći povjerenje u Božju zaštitu i vodstvo čak i onda kada se nalazimo u opasnosti od zlih ljudi.

6. PASHA U JERUZALEMU (3.8)

Ključni pojmovi: blagdan Pashe, oslobođenje, duhovna gorljivost

Odgojno-obrazovna postignuća: upoznati djecu sa značenjem blagdana Pashe; otkriti da su hebrejski dječaci u dvanaestoj godini života smatrani mladićima; naučiti da praznim razgovorima, ogovaranjima ili zanemarivanjem molitve možemo izgubiti Spasiteljevu nazočnost; uvidjeti Isusovu gorljivost za duhovnim temama i razviti sličnu gorljivost u vlastitom životu.

II. CJELINA

POČETAK ISUSOVE SLUŽBE

TEME

1. IVAN KRSTI ISUSA (3.9)

Ključni pojmovi:reformator, nazirejac, pokajanje, krštenje

Odgojno-obrazovna postignuća: naučiti da je Ivan bio nazirejac i da je trebao služiti kao reformator; shvatiti da je i nama, kao i Ivanovim slušateljima, potrebno pokajanje; u Ivanovim praktičnim savjetima prepoznati da se pokajanje očituje u promjeni smjera života, a očituje se u praktičnim djelima milosrđa, poštenja i službe; shvatiti smisao krštenja i u činjenici da je Isus kršten vidjeti nužnost vlastitoga krštenja.

2. ISKUŠAN U PUSTINJI (3.10)

Ključni pojmovi: iskušenja, Sotona, sumnja u Boga, proučavanje Biblije

Odgojno-obrazovna postignuća: uočiti da čovjek nikada ne napušta redove zla da bi služio Bogu a da se ne suoči sa Sotoninim napadima; naučiti kroz koja je iskušenja Isus prošao u pustinji; prepoznati da je kroz ta iskušenja Sotona pokušao Isusa navesti na sumnju u svog Oca i na želju da senzacijom i ugađanjem sebi postane zemaljski vladar; prepoznati neka suvremena Sotonina iskušenja i shvatiti njihovu srž; uvidjeti da jedino dobrim znanjem Biblije i molitvom možemo nadvladati iskušenja.

3. SVADBA U KANI (3.11)

Ključni pojmovi: povjerenje, radost, brak

Odgojno-obrazovna postignuća: pokazati na karti Jeruzalem, Nazaret i Betaniju (u kojoj je Isus kršten), te Kanu gdje je bila svadba na kojoj je Isus nazočio; uvidjeti da je Marija imala bezuvjetno povjerenje u Isusa; uočiti da je Isus prihvaćao gostoljubivost svih društvenih slojeva i da je svojom nazočnošću na svečanosti iskazao poštovanje prema braku kao božanskoj ustanovi; prepoznati Isusovu želju da donese radost ljudima na svadbi kao simbol onoga što on donosi u duhovnom pogledu; naučiti da kršćanstvo ne isključuje radost, već naprotiv – Isus donosi radost u naše živote, ako mu pokažemo povjerenje i poslušnost.

4. Isus se odmara na Jakovljevu izvoru (3.12)

Ključni pojmovi: voda života, (ne)zadovoljstvo duše, nacionalna netrpeljivost, predrasude, molitva

Odgojno-obrazovna postignuća: prepričati Isusov susret sa Samarijankom; primijetiti da su ljudi nezadovoljni i da čeznu za nečim što će zadovoljiti potrebu njihove duše, što može učiniti samo Krist – voda života; uočiti da je Samarijanka u Isusu prepoznala Mesiju, u njega povjerovala i išla to odmah objaviti drugima; zapamtiti da nije važno gdje se molimo, već s kakvim srcem prilazimo molitvi i bogoslužju; naučiti da kao Isusovi sljedbenici ne smijemo pokazivati nacionalnu netrpeljivost ili predrasude.

III. CJELINA

PROĐE ČINEĆI DOBRO – ISUSOVA DJELA

TEME

1. Isus pobjeđuje udaljenost (3.13)

Ključni pojmovi: vjera, izlječenje, riječ

Odgojno-obrazovna postignuća: ispričati događaj zapisan u Ivanu 4,43 – 54 o izlječenju plemićeva sina; primijetiti da ljudi procjenjuju karakter prema vanjskom izgledu, podrijetlu i vrsti posla koji obavljaju; uvidjeti da Isus ne želi vjeru koja je utemeljena na čudima, već vjeru u njegovu riječ; razviti vjeru u Isusa na temelju onoga što čitamo o njemu u Svetom pismu; pouzdati se u Boga koji nas pozna – uvijek čuje naše molitve, čak i one koje nisu izgovorene.

2. Subota u Kafarnaumu (3.14)

Ključni pojmovi: izlječenje, subota, opsjednuti, molitva

Odgojno-obrazovna postignuća: opisati Isusovo izlječenje opsjednutoga čovjeka u sinagogi; uočiti da je opsjednuti čovjek čeznuo za oslobođenjem od Sotonine vlasti; prepoznati Isusovu ljubav prema čovjeku i izlječenje koje samo on može pružiti – izlječenje izmučene duše i tijela; shvatiti da svaki čovjek ima slobodu izabrati silu koja će vladati njime; na Isusovu primjeru naučiti važnost molitve; uočiti da je subota prilika da liječimo, pomažemo i činimo dobro svima koji su u nevolji.

3. ISUS I NJEGOVI NAJBLIŽI SURADNICI (3.15)

Ključni pojmovi: poziv, Gospodar nad prirodom, poučnost, suradnici

Odgojno-obrazovna postignuća: opisati kako je Isus pozvao u službu Ivana, Jakova, Petra i Andriju (Luka 5,1 – 11); uočiti kako je Petar nakon obilnog ulova ribe u Isusu vidio onoga koji upravlja cijelom prirodom; razumjeti da je Isus odabrao neobrazovane ribare, ali da su oni bili ponizni i otvoreni za pouku; prepoznati da Isus ima veliku moć da od naizgled običnih ljudi učini velike ljude za njega ako su spremni poći za njim i s njim surađivati.

4. ČOVJEK KOJI JE IMAO ČETIRI DOBRA PRIJATELJA (3.16)

Ključni pojmovi: paraliza, grijeh, vjera, oprost

Odgojno-obrazovna postignuća: razumjeti da je čovjek bio paraliziran jer je snosio posljedice grješnoga življenja i da su njegove patnje bile još veće zbog grižnje savjesti; otkriti da je čudo učinjeno kako bi se otkrila Kristova vlast da oprašta grijehe; shvatiti da nam je oprost grijeha važniji i potrebniji nego izlječenje od bolesti; razvijati želju da svoje prijatelje dovedemo do Isusa koji ih može izliječiti i dati im oprost.

5. ISUS ČINI SUBOTU DANOM RADOSTI (3.17)

Ključni pojmovi: farizeji, subota, dan odmora

Odgojno-obrazovna postignuća: naučiti tko su bili farizeji i kakve su propise imali u vezi sa subotom; shvatiti da je Bog stvorio subotu da bude čovjeku blagoslov, a ne teret; spoznati da je Isus odvojio subotu kao uspomenu na djelo stvaranja i spasenja te da subota zato treba biti dan radosti i uživanja u zajednici s Bogom; doživjeti subotu kao dan radosti, a ne kao teški dan prepun ljudskih pravila.

6. OZDRAVLJENJE ŽENE I USKRSAVANJE DJEVOJČICE (3.20)

Ključni pojmovi: smrt, vjera, uskrsnuće, brižnost

Odgojno-obrazovna postignuća: naučiti kako je Isus uskrsnuo Jairovu kćer i ozdravio bolesnu ženu; uvidjeti da je Isus, bez obzira na to koliko bio zauzet ili umoran, imao vremena za sve kojima je bio potreban; shvatiti da je Isus bio spreman pomoći i crkvenim vođama svoga vremena iako ga većina nije voljela; prepoznati Isusovu nježnost i brižnost prema djevojčici kad je otvorila oči; primijetiti kako je Isus želio da žena javno i drugima posvjedoči o svojoj vjeri; otkriti da je Isus jači od svih problema, pa i od smrti.

7. PET JEČMENIH KRUŠČIĆA I DVIJE RIBE (3.21)

Ključni pojmovi: jednostavnost, glad, rasipnost, nesebičnost, ovisnost o Bogu

Odgojno-obrazovna postignuća: shvatiti da su ječmeni kruh i riba bili svakidašnja jednostavna hrana ribara iz okolice Galilejskog mora; u činjenici da je Isus stvorio ječmeni kruh (koji su jeli siromašni ljudi), a ne neki ukusni kolač prepoznati da Isus ne zadovoljava naše sebične zatjeve, već osnovne životne potrebe; shvatiti da sebičnost i popuštanje neprirodnom ukusu donose bijedu i siromaštvo jednima, a obilje i razbacivanje drugima; razviti u svom životu jednostavnost, nerasipnost i spremnost da s drugima podijelimo ono što imamo; naučiti da nam čudo s kruhom i ribom pruža pouku o važnosti naše ovisnosti o Bogu.

8. PETAR HODA PO VODI (3.22)

Ključni pojmovi: senzacionalizam, sumnja, nedostatak vjere

Odgojno-obrazovna postignuća: uvidjeti da Isus bježi od popularnosti i oduševljenja koji proizlaze iz senzacionalizma odnosno da očekuje iskrenu i nesebičnu vjeru; prepričati događaj o Petrovu hodanju po vodi; otkriti da je u to vrijeme umove i srca učenika obuzela nevjera i želja za čašću; shvatiti da sve dok ne vidimo svoje slabosti, nećemo razumjeti svoju potrebu za Isusom; uočiti da Petar samo na trenutak nije vidio Isusa te se odmah uplašio, izgubio vjeru i počeo tonuti; naučiti u praktičnom životu prepoznati i razvijati pravu vjeru koja nije temeljena na senzacijama i čudu, već na iskrenoj ljubavi prema Isusu.

9. JEDNA ZAHVALA UMJESTO DESET (3.23)

Ključni pojmovi: guba, zahvala, suosjećanje

Odgojno-obrazovna postignuća: shvatiti kakva je bolest bila guba i kroz kakvu tjelesnu i socijalnu patnju su gubavci prolazili; prepričati događaj o izlječenju deset gubavaca; spoznati da Isus očekuje i voli kada mu se zahvalimo na onome što nam on čini; razvijati suosjećanje i brigu za ljude koji pate.

10. ISUS VOLI DJECU (3.24)

Ključni pojmovi: ljubav, djeca, blagoslov

Odgojno-obrazovna postignuća: spoznati Isusovu ljubav prema djeci i spremnost da s njima provede vrijeme; uočiti Isusovu ljutnju zato što su učenici branili djeci da dođu do Isusa; prepoznati da djeca nisu premala ili premlada da bi se družila s Isusom; otkriti načine na koje se djeca mogu družiti s Isusom i primiti od njega blagoslov.

11. ZAKEJ (3.27)

Ključni pojmovi: carinik, kajanje, priznanje, ispovijedanje grijeha

Odgojno-obrazovna postignuća: znati opisati Zakejev susret s Isusom i njegovu želju da se obrati; razumjeti pojam kajanje; prepoznati Isusovu spremnost da prihvati Zakeja i njegovo iskreno pokajanje; naučiti kako priznati krivnju, ispraviti svoje pogreške, nadoknaditi štetu i promijeniti način života; naučiti da niti jedno pokajanje nije pravo ako ne izazove promjenu u životu; znati da nas Isus uvijek prihvaća kada se kajemo bez obzira na prijezir i odbacivanje drugih ljudi.

IV. CJELINA

ISUSOVE MUDRE RIJEČI

TEME

1. PRISPODOBA O IZGUBLJENOJ OVCI I IZGUBLJENOM SINU (3.25.28)

Ključni pojmovi: stanje izgubljenosti, radost, povratak Ocu, samopravednost

Odgojno-obrazovna postignuća: u prispodobi o izgubljenoj ovci prepoznati koliko smo bespomoćni i izgubljeni bez Isusa; uočiti Božju radost koja nastaje kada se pronađe ono što je izgubljeno; shvatiti koliko je sin uvrijedio oca kada je tražio podjelu imanja prije očeve smrti; shvatiti kako nas Bog željno čeka da mu se vratimo i onda kada smo ga duboko povrijedili; znati da bi Isus došao samo i za jednoga grješnika da za njega umre da je to bilo potrebno; upoznati Božju milost koja znači da nas Bog uvijek prihvaća i čeka da mu se vratimo; na primjeru starijega brata shvatiti da samopravednost i neprihvaćanje grješnika najviše žaloste Boga.

2. OPROSTITI 490 PUTA I VIŠE (3.29)

Ključni pojmovi:oprost, dug, milost

Odgojno-obrazovna postignuća: pripovijedati prispodobu o nemilosrdnom dužniku; shvatiti da se temelj oprosta nalazi u nezasluženoj Božjoj milosti te da ništa ne možemo učiniti da Bogu vratimo ono što smo Mu dužni; uočiti da svojim odnosom prema drugima pokazujemo jesmo li prihvatili Božju milost; shvatiti kako Božja spremnost da nam oprosti ne umanjuje našu dužnost da i mi opraštamo i volimo druge; odlučiti postupati s bližnjima onako kako želimo da se u sličnim okolnostima postupa i s nama, odnosno onako kako Isus postupa s nama.

3. TKO JE NAJVEĆI? (3,32)

Ključni pojmovi: sebična ambicija, samouzdizanje, poniznost, služba

Odgojno-obrazovna postignuća: prepoznati stalnu želju Isusovih učenika da budu prvi i uzvišeni; naučiti da će se u nebeskom Kraljevstvu naći oni koji su ponizni i spremni služiti drugima; uočiti da je u Božjim očima velik onaj koji pomaže, a ne onaj koji pokušava ugoditi sebi; prepoznavati u svom životu urođenu sklonost da budemo u središtu pozornosti, da drugi služe nama i da se uzdižemo iznad drugih.

IZBORNE TEME:

1. OLUJA NA GENEZARETSKOM JEZERU (3.19)

Ključni pojmovi: oluja, bespomoćnost, nedostatak vjere

Odgojno-obrazovna postignuća: prepričati događaj zapisan u Mateju 4,35 – 41; naučiti da zbog nedostatka naše vjere često nisu ispunjena naša očekivanja; shvatiti koliko smo slabi i bespomoćni bez Isusa; naučiti da kad se družimo s Isusom, to jest kad proučavamo njegovu riječ, tada i naša vjera u njega jača.

2. BOG ME POZIVA NA VELIKU GOZBU (3.24)

Ključni pojmovi: gozba, izgovori, osjećaj potrebe

Odgojno-obrazovna postignuća: naučiti Isusovu priču o Božjem pozivu na veliku gozbu; prepoznati opasnost u stalnom traženju izgovora zbog kojih smo spriječeni da dođemo k Isusu i uživamo u gozbi duhovnih dobara koje je pripremio za nas; prepoznati da su oni koji su siromašni, gladni, slijepi i hromi spremniji da se odazovu na Isusov poziv zato što osjećaju svoju potrebu; prepoznati koliko nam je druženje s Isusom prijeko potrebno i zbog toga ne dopustiti da nas išta odvoji od druženja s Isusom.

3. KUĆA NA STIJENI (3.30)

Ključni pojmovi: kuća, stijena, pijesak, karakter

Odgojno-obrazovna postignuća: naučiti i razumjeti Isusovu usporedbu o gradnji kuće na pijesku ili na stijeni; shvatiti da kuća predstavlja naš karakter te da ćemo imati dobar karakter i donositi dobre odluke samo ako se oslanjamo na ono što je čvrsto i pouzdano, a to je Isusova riječ; uočiti da nam je Bog dao roditelje, učitelje i propovjednike da nam pomažu u donošenju pravilnih odluka; naučiti da je teže graditi na stijeni nego na pijesku, ali se trud isplati; odlučiti da ne činimo poglavito ono što nam je trenutno lakše i ljepše, već ono što donosi istinsku sreću na dulje vrijeme.

4. RAZRED

I. CJELINA

ISUSOVE MUDRE RIJEČI

TEME

1. Ljubiti neprijatelje (4.1)

Ključni pojmovi: svjetlo, ljubav, neprijatelj, činiti dobro

Odgojno-obrazovna postignuća: opisati i razumjeti pojam svjetla iz Isusove propovijedi na gori; upoznati Isusov zakon ljubavi prema svima; otkriti da samo ljubavlju neprijatelja možemo učiniti prijateljem; prepoznati činjenje dobra kao nastavak Kristova načina djelovanja na zemlji.

2. Opasnost od pohlepe (4.2)

Ključni pojmovi: bogati čovjek, pohlepa, radost davanja

Odgojno-obrazovna postignuća: prepričati Isusovu usporedbu o bogatom čovjeku i žitnicama; razumjeti pojam pohlepe u kontekstu današnjeg vremena; uočiti važnost postavljanja pravih prioriteta u životu; usvojiti poruku prve i druge Božje zapovijedi; shvatiti značenje izreke: »Radost svoju naći u radosti drugoga, to je tajna sreće.«

3. Mali dar s velikom vrijednosti (4.3)

Ključni pojmovi: siromašna udovica, dar, Bog-Stvoritelj, srce ispunjeno ljubavlju

Odgojno-obrazovna postignuća: shvatiti veličinu udovičina darivanja; uočiti razliku između Božjeg i ljudskog vrednovanja; razumjeti da su naši postupci pokazatelj stanja srca; znati da Bog, naš Stvoritelj, zna i vidi što nam je u srcu; u konkretnom događaju iskusiti radost davanja.

II. CJELINA

ISUS, VELIKI KRALJ

TEME

1. Isusov ulazak u Jeruzalem (4.5)

Ključni pojmovi: Isusov veličanstveni ulazak u Jeruzalem, počast, zahvalnost, slavlje

Odgojno-obrazovna postignuća: prepričati događaj o Isusovu veličanstvenom ulasku u Jeruzalem; prepoznati da je ovaj događaj ispunjenje jednog od starozavjetnih proročanstava; uvidjeti razliku između farizeja, čija su srca bila puna zavisti, i iscijeljenih ljudi, čija su srca bila puna zahvalnosti; njegovati duh zahvalnosti i odati čast Isusu konkretnim iskazom slavljenja.

2. Špilja hajdučka (4.6)

Ključni pojmovi: hram, trgovci, žrtve, nedosljednost

Odgojno-obrazovna postignuća: objasniti značenje pojma nedosljednost; obrazložiti revolucionarnost Isusova postupka u čišćenju hrama; uočiti da su crkvene starješine svojim postupanjem u hramu davale ljudima pogrešnu sliku o Bogu; razmišljati o utjecaju naših postupaka na naše prijatelje te shvatiti da nedosljednost života kršćana (jedno govoriti, a sasvim drugo činiti) predstavlja Isusa u pogrešnom svjetlu; shvatiti kako su bolesni, siromašni i obespravljeni zbog Isusova hrabrog čina ponovno imali priliku jednakopravno sudjelovati u hramskom bogoslužju.

3. Zamka za Isusa (4.7)

Ključni pojmovi: zamka, vlasti, poštovanje autoriteta, najveća zapovijed

Odgojno-obrazovna postignuća: prepoznati Isusovu mudrost u odgovoru na razne zamke koje su mu postavljali; uvidjeti važnost poštovanja raznih autoriteta (Boga, vlasti, nastavnika, roditelja i starijih osoba); shvatiti da je bit Božjih zapovijedi ljubav prema Bogu i ljubav prema bližnjima.

III. CJELINA

PONIŽENI KRALJ

TEME

1. Obredi koje je Isus postavio (4.8 – 9)

Ključni pojmovi: Pasha, obred poniznosti, Gospodnja večera, zajedništvo

Odgojno-obrazovna postignuća: razumjeti običaje iz Isusova vremena vezane uz pranje nogu gostima i slavljenje pashalne večere; prepoznati koliko se Isus ponizio opravši noge učenicima; naučiti da smo po uzoru na Krista pozvani služiti bližnjima bez obzira na poniženje; prepoznati vlastitu oholost i sebičnost te pronaći neki suvremeni čin služenja koji pomaže u nadvladavanju sebičnosti; razumjeti smisao Gospodnje večere kao simbola Isusove bezgranične žrtve; otkrivati načine na koje možemo jačati zajedništvo u Kristu.

2. Isusu je bio potreban prijatelj (4.10 – 11)

Ključni pojmovi: Getsemanski vrt, Isusova prvosvećenička molitva, usamljenost, muka

Odgojno-obrazovna postignuća: shvatiti kako je i Isusu bila potrebna potpora najboljih prijatelja kad se našao u Getsemanskom vrtu; predočiti Isusovu agoniju i usamljenost koju je proživljavao u vrtu; navesti imena ljudi koji su bili najbliži Isusu, ali koji su propustili pomoći Isusu; naučiti pjesmu o Isusovoj ljubavi; prepoznati načine na koje možemo pružiti pomoć nekome tko pati ili je usamljen; prepoznati koliko smo poput najbližih Isusovih učenika slabi i u potrebi za molitvom.

3. Isusovo suđenje i raspeće (4.12 – 13)

Ključni pojmovi: Isusovo uhićenje, suđenje, raspeće, križ

Odgojno-obrazovna postignuća: opisati i protumačiti događaje i ljude koje povezujemo uz Isusovu muku i smrt; prepoznati koliko se Isus brinuo za druge ljude čak i onda kada je njemu bilo najteže; iskusiti Božju ljubav praštanja i prihvaćanja i onda kada poput Petra duboko padamo; otkriti u Kristovoj muci i smrti Božju beskrajnu ljubav kojom je pobijedio grijeh, donio oproštenje i spasenje čovjeku.

4. Kristovo uskrsnuće (4.14 – 15)

Ključni pojmovi: uskrsnuće, nada, anđeli

Odgojno-obrazovna postignuća: prepričati biblijski događaj o Kristovu uskrsnuću; otkriti zašto je Kristovo uskrsnuće temelj naše nade i slobode; razviti nadu u ponovni susret (prilikom Kristova drugog dolaska) s našim najmilijima koji su umrli; iskusiti radost u spoznaji da je Isus živ.

5. Isusovo javljanje učenicima (4.16)

Ključni pojmovi: strah, Emaus, susret s Isusom

Odgojno-obrazovna postignuća: opisati Isusovo javljanje učenicima na putu za Emaus i na karti pokazati mjesta vezana uz ovaj događaj; shvatiti da susret sa živim Isusom značajno mijenja čovjeka; otkriti Božju spremnost da djeluje kako bi ojačao našu vjeru u njega; spoznati koliko je za susret s Isusom važno redovito čitanje Biblije i dobro poznavanje Božje riječi.

6. Kristovo uznesenje (4.18 – 19)

Ključni pojmovi: uznesenje, Kristov povratak, obećanje

Odgojno-obrazovna postignuća: uočiti i objasniti važnost zadaće koju je uskrsli Isus dao učenicima; uočiti sličnost i razliku između Kristova uznesenja i ponovnog dolaska u slavi; uvidjeti koliko su radosno anđeli dočekali Isusa prilikom povratka na nebo i kako je tada proglašen Kraljem nad kraljevima.

IV. CJELINA

U BOŽJOJ SILI

TEME

1. Bog šalje silu (4.20)

Ključni pojmovi: Sveti Duh, Pedesetnica, Crkva, darovi duha

Odgojno-obrazovna postignuća: razumjeti i pripovijedati biblijski izvještaj o silasku Svetoga Duha nad apostole prilikom Pedesetnice; otkriti da nam sila Svetoga Duha pomaže da budemo Kristovi sljedbenici i ispunjavamo Njegov nalog; ohrabriti se činjenicom da je Sveti Duh spreman pomoći u promjeni života i u naviještanju Evanđelja; prepoznati neki od darova Duha u svom životu.

2. Petar – novi čovjek (4.21)

Ključni pojmovi: hromi prosjak, ozdravljenje, Veliko vijeće, neustrašivost

Odgojno-obrazovna postignuća: ispričati događaj o ozdravljenju hromog prosjaka; uočiti povezanost vjere i ozdravljenja; prepoznati kako je Isusovo uskrsnuće i silazak Svetog Duha od Petra učinilo novoga čovjeka – hrabrog i neustrašivog propovjednika; razgovarati o prilikama u kojima možemo pokazati neustrašivost u naviještanju radosne vijesti svojim prijateljima.

3. Velika obitelj vjernih (4.22)

Ključni pojmovi: prva kršćanska crkva, apostoli, đakoni

Odgojno-obrazovna postignuća: upoznati četiri glavne karakteristike prve kršćanske crkve (zajedništvo, naviještanje evanđelja, pomaganje potrebitima, slavljenje Boga); uvidjeti zašto je vjerniku i danas potrebna zajednica; upoznati prvu krizu koja se pojavila u prvoj Crkvi i na koji način je ona riješena (izbor đakona); upoznati glavne službe u današnjoj Crkvi i način kako se u njih može uključiti; naučiti koje osobine treba imati netko koga Bog može iskoristiti da bude blagoslov u Crkvi.

4. Stjepanova mučenička smrt (4.23)

Ključni pojmovi: Stjepan, lažno svjedočanstvo, kamenovanje

Odgojno-obrazovna postignuća: opisati tijek događaja koji su doveli do Stjepanova kamenovanja; odrediti značenje pojma »lažno svjedočanstvo« i prepoznati ga u suđenju protiv Stjepana; na životnim primjerima spoznati koliko je pogubno kršenje ove Božje zapovijedi; razumjeti kako je Stjepan pokazao da voli Isusa; razmišljati o cijeni pravoga mučeništva (prepoznati da vjernost Bogu zahtijeva odricanje, ponekad i smrt).

5. Filip i kraljičin rizničar (4.24)

Ključni pojmovi: progonstvo kršćana, širenje kršćanstva, Etiopljanin, krštenje

Odgojno-obrazovna postignuća: izdvojiti i opisati najvažnije trenutke u širenju evanđelja u Djelima 8; shvatiti da Sveti Duh i danas vodi Kristovu crkvu; spoznati da smo i mi dio Crkve i da je Božja volja da se uključimo u širenje evanđelja.

6. Progonitelj postaje propovjednik (4.25 – 26)

Ključni pojmovi: Damask, Savao i Pavao; obraćenje

Odgojno-obrazovna postignuća: opisati Savlov susret s Isusom koji je rezultirao njegovim obraćenjem; shvatiti značenje pojma obraćenje i razne načine na koje Bog dovodi ljude do obraćenja; spoznati da i najveći neprijatelji kršćanstva mogu doživjeti promjenu; opisati Pavlovu značajnu ulogu u prvoj kršćanskoj crkvi i načine na koje ga je Bog vodio.

7. Tabita (4.27)

Ključni pojmovi: Tabita, uskrsnuće, djela milosrđa

Odgojno-obrazovna postignuća: pokazati na zemljovidu gdje se nalazi Jopa; uočiti da je Petar Božjom velikom silom vratio Tabitu u život; na primjeru Tabite prepoznati i vrednovati utjecaj praktičnog kršćanstva i djela milosrđa; pronaći načine kako biti slični Tabiti u djelima milosrđa i shvatiti koliko su ona bitna u naviještanju Evanđelja.

8. Čovjek koji je tragao za istinom (4.28)

Ključni pojmovi: Kornelije, predrasude, neznabošci, molitva, nepristranost

Odgojno-obrazovna postignuća: razumjeti istinsko značenje viđenja koje je Petar dobio dok se molio; uočiti koliko je Kornelije bio pobožan i dobar čovjek te koliki je utjecaj ostavio na ljude oko sebe; poštovati sve ljude i prepoznati suvremene primjere predrasuda i isključivosti; prepoznati da bogobojazni ljudi postoje među uglednim ljudima te uvidjeti važnost molitve za takve ljude; uočiti neke predrasude koje i mi imamo prema nekim ljudima i moliti se da Bog ukloni te predrasude.

9. Prvi propovjednici u stranim zemljama (4.30)

Ključni pojmovi: kultura, prvo misijsko putovanje

Odgojno-obrazovna postignuća: na karti Sredozemlja pokazati zemlje u kojima su propovijedali Barnaba, Pavao i Ivan Marko na prvome misijskom putovanju; upoznati i pripovijedati događaje vezane uz prvo misijsko putovanje; objasniti tko su pogani u Pavlovo vrijeme; zavoljeti neku drugu kulturu i razviti želju da i ti ljudi upoznaju Isusa; razumjeti i prihvatiti teškoće i kušnje u životu kao put nasljedovanja Isusa Krista.

10. Pjesme u tamnici (4.31)

Ključni pojmovi: drugo misijsko putovanje, izbavljenje iz tamnice, radost u nevolji

Odgojno-obrazovna postignuća: opisati važnije trenutke s drugoga misijskoga putovanja; na zemljovidu pokazati gradove u kojima su Pavao i suradnici propovijedali za vrijeme tog putovanja; prepoznati i protumačiti teškoće koje su misionari doživljavali; uočiti da i usred nevolja možemo biti radosni ako imamo povjerenje u Boga; spoznati kako radostan duh u nevoljama i velikodušnost prema progoniteljima može učiniti veliku promjenu kod onih koji nas gledaju.

11. Mnogobošci se obraćaju (4.32)

Ključni pojmovi: treće misijsko putovanje, taktičnost, misionari, Pavlove poslanice

Odgojno-obrazovna postignuća: opisati važnije događaje iz Pavlova trećega misijskog putovanja; prepoznati da u propovijedanju evanđelja treba pokazati mudrost i taktičnost; naučiti neke Pavlove poslanice upućene crkvama; upoznati iskustva nekih suvremenih misionara.

12. Posljednje Pavlove godine na slobodi (4.33 – 34)

Ključni pojmovi: brodolom, Božje vodstvo

Odgojno-obrazovna postignuća: objasniti zašto je Pavao uhićen; opisati i objasniti najvažnije događaje s Pavlova putovanja u Rim; prepoznati kako se Pavao koristio svakom prilikom (dobru ili lošu) da ljudima predstavi Isusa; uočiti Pavlovo čvrsto povjerenje u Boga tijekom brodoloma; spoznati da se Bog brine za one koji ga vole; u osobnom životu prepoznati Božju nazočnost i vodstvo.

IZBORNE TEME:

1. Deset malih svjetiljaka (4.4)

Ključni pojmovi: svjetiljke, priprema, odgovornost, mudrost

Odgojno-obrazovna postignuća: naučiti i razumjeti Isusovu usporedbu o pet mudrih i pet ludih djevojaka; shvatiti da odnos s Bogom moramo izgrađivati sami za sebe te da se u tom pogledu ne možemo oslanjati na svoje roditelje ili prijatelje; naučiti važnost današnje duhovne pripreme za vrijeme krize u budućnosti.

2. Petrovo čudesno izbavljenje iz zatvora (4.29)

Ključni pojmovi: kralj Herod, progonstvo kršćana, tamnica, molitva za izbavljenje

Odgojno-obrazovna postignuća: prepričati događaj o Petrovu čudesnom izbavljenju iz zatvora; otkriti kako Isus traži od svojih učenika da hrabro svjedoče za Njega unatoč protivljenju; otkriti značaj molitve u prevladavanju životnih teškoća; naučiti moliti molitvu za izbavljenje.

5. RAZRED

I. CJELINA

BIBLIJA

TEME

1. JEZIK BIBLIJE (I.1)

Ključni pojmovi: papirus, pergament, Biblija, biblijski jezici

Odgojno-obrazovna postignuća: razviti zanimanje i razumijevanje za osebujnost biblijskoga jezika; otkriti da se u biblijsko vrijeme pisalo na papirusu ili pergamentu; naučiti neke osnovne karakteristike biblijskih jezika; prepoznati da je Biblija Božje pismo ljubavi upućeno ljudima svih vremena, pisana ljudskim jezikom i stilom radi toga da bi je ljudi lakše razumjeli.

2. NADAHNUĆE BIBLIJSKIH PISACA (5.1)

Ključni pojmovi: nadahnuće, biblijski pisci, sklad

Odgojno-obrazovna postignuća: prepoznati da Biblija potječe od Boga iako su je pisali ljudi; shvatiti što podrazumijeva pojam nadahnuće; uvidjeti da su biblijski pisci bili različitoga podrijetla i zanimanja što se očituje i u raznolikosti njihovih izričaja; prepoznati sklad Biblije i zadovoljavajuće odgovore koje ona daje na pitanja o smislu života; primjenjivati svakog dana kristocentrično čitanje Biblije povezano sa svakidašnjim životom.

3. VJERODOSTOJNOST I AUTORITET BIBLIJE (I.2)

Ključni pojmovi: vjerodostojnost, potop, kritika Biblije, masoreti, autoritet

Odgojno-obrazovna postignuća: shvatiti da se može vjerovati u sadržaj Biblije iako ona nije »pala s neba«; prepoznati sličnosti i razlike između biblijskih i nebiblijskih starih izvještaja o potopu te uvidjeti moralnu i teološku superiornost biblijskoga izvještaja; proučiti današnje kritike Biblije te shvatiti njezine pozitivne i negativne strane; otkriti da je Božja riječ do danas pažljivo prenošena te da zato možemo imati povjerenja u nju (primjer masoreta i kumranskih rukopisa); shvatiti da je Biblija autoritet iznad Crkve i Crkva nema vlast nad Biblijom.

4. NASTANAK BIBLIJSKIH KNJIGA I OBLIK NJIHOVIH TEKSTOVA (I.2)

Ključni pojmovi: nastanak, usmena predaja, književni oblici, kanon

Odgojno-obrazovna postignuća: shvatiti da Biblija nije napisana odjednom, već je nastajala u dugom razdoblju; primijetiti da su neke knjige nastale usmenom predajom, neke pismenom, a neki su pisci prikupljali pojedine izvještaje u jednu knjigu; nabrojiti i objasniti književne oblike u Bibliji; shvatiti opasnost uzdizanja čovjeka iznad Boga i njegove riječi.

5. PRAVILNO RAZUMIJEVANJE BIBLIJE (I.2)

Ključni pojmovi: hermeneutika, molitva, proučavanje, prijevodi, glavna tema

Odgojno-obrazovna postignuća: shvatiti da je hermeneutika znanost koja ima zadaću pomoći u tumačenju i doživljavanju Biblije; shvatiti da se proučavanju Biblije pristupa otvorenoga uma, ali priznavajući autoritet Biblije kao Božje riječi; znati da je potrebno moliti se za vodstvo Svetoga Duha da bismo otkrili što on želi da čujemo; naučiti i primijeniti glavne savjete za bolje shvaćanje biblijskoga teksta (čitati tekst u više prijevoda; obratiti pozornost na cjelinu, pronaći glavnu temu određene cjeline; razgovarati s drugima o pročitanom tekstu...).

6. BIBLIJA ODGOVARA NA MOJE PROBLEME (I.3)

Ključni pojmovi: ljudi, Isus, opomene

Odgojno-obrazovna postignuća: razviti oduševljenje za proučavanje Biblije koje će nas približiti životu, realnostima današnjice i Kristu; prepoznati da Biblija daje izvještaj o životu i problemima stvarnih ljudi koji su živjeli prije nas kako bismo učili od njih; upoznati dva glavna cilja koja Biblija ima: pomoći u rješavanju problema, pomoći u boljem upoznavanju Isusa i stvaranju prijateljstva s njim; naučiti da je glavna tema Biblije – Isus Krist.

II. CJELINA

STVARANJE

TEME

1. ČISTA SLUČAJNOST? (I.4)

Ključni pojmovi: slučajnost, red, dizajn

Odgojno-obrazovna postignuća: na primjeru djetlića i pauka spoznati čuda stvaranja; prepoznati u prirodi mnogobrojne pokazatelje reda i dizajna; uočiti da je prepoznatljiva oznaka slučaja nered i neplaniranost; shvatiti da je sasvim razumno vjerovati u svemogućega Stvoritelja i Održavatelja svemira.

2. EVOLUCIJA I IZVJEŠTAJ O STVARANJU (I.5)

Ključni pojmovi: evolucija, dokaz, pretpostavka, stvaranje, vjera

Odgojno-obrazovna postignuća: shvatiti da teorija o evoluciji zahtijeva podjednako toliko vjere kao učenje o stvaranju budući da počiva na pretpostavkama koje nisu dokazane; razumjeti da teističko shvaćanje po kojem se evolucija i stvaranje mogu pomiriti nije održivo; shvatiti da izvještaj o stvaranju ni u kom slučaju ne nalikuje bajci; prepoznati važno mjesto koje čovjek ima u djelu stvaranja.

3. IMAŠ LI VREMENA ZA MENE? (I.6)

Ključni pojmovi: subota, odmor, druženje

Odgojno-obrazovna postignuća: shvatiti Isusovo shvaćanje subote; razvijati tijesno prijateljstvo s Isusom kao preduvjet i put za svetkovanje subote koje se sviđa Bogu, a i nas usrećuje; upoznati praktičnu stranu svetkovanja subote pri čemu polazimo od naše ljubavi prema Isusu kao našemu najboljem prijatelju; naučiti kako provesti i obogatiti subotnje poslijepodne; upoznati vezu između subote i stvaranja.

4. HOĆU SLOBODU! (I.7)

Ključni pojmovi: slobodna volja, ljubav, vjernost

Odgojno-obrazovna postignuća: prepoznati osnovna načela Božje vladavine – ljubav i vjernost; uočiti razliku između pravoga i pogrešnoga shvaćanja slobode; shvatiti Božju ljubav pokazanu u stvaranju čovjeka, ali i tragiku pada u grijeh; prepoznati praktične primjere slobode na koju smo pozvani, ropstva u kojem se nalazimo te pogrešne primjene slobode.

III. CJELINA

SREĆA – REZULTAT KEMIJE?

TEME

1. ALKOHOL (I.8)

Ključni pojmovi: alkohol, bolesti, nasilje

Odgojno-obrazovna postignuća: shvatiti da se kršćani ne smiju olako odnositi prema svome tijelu jer nam je Bog dao život i mi ga nemamo pravo odbaciti ili izložiti opasnosti; razgovarati o biblijskom stajalištu prema alkoholu; uvidjeti da alkohol štetno djeluje na mozak i njegove funkcije te shvatiti da to negativno utječe na našu komunikaciju s Bogom; informirati se o bolestima koje nastaju konzumacijom alkohola; prepoznati društvene probleme koji se pojavljuju zbog pretjeranog konzumiranja alkohola.

2. DUHAN I CRNA KAVA (I.8)

Ključni pojmovi: duhan, ovisnost, kofein, pritisak društva

Odgojno-obrazovna postignuća: naučiti da je duhan najsmrtonosnija droga na svijetu (zbog brojnosti onih koji umiru od bolesti vezanih uz pušenje); shvatiti da oni koji konzumiraju duhan polako vrše samoubojstvo kršeći tako šestu zapovijed; prepoznati bolesti koje su nastale uporabom duhana (bolesti krvnih žila, rak pluća i bronha, mokraćnog mjehura i bubrega); naučiti do kojih bolesti i problema može dovesti konzumiranje kofeina i teina; shvatiti da je svako uzimanje crne kave i crnog čaja opasno i može dovesti do ovisnosti; naučiti odoljeti pritisku društva, a opet sačuvati prijateljsko stajalište prema svima.

3. DROGE – NARKOTICI (I.8)

Ključni pojmovi: droge, narkotici, odlučnost

Odgojno-obrazovna postignuća: nabrojiti neke vrste najrasprostranjenijih i najopasnijih narkotika; prepoznati opasnost u činjenici da neki poznati glazbenici ili glumci izravno ili neizravno populariziraju narkotike; znati da oni koji uzimaju droge postaju ovisnici o njoj i često umiru od predoziranja; naučiti biti odlučan i čvrsto reći »ne« svemu onome što je loše za naše zdravlje; uočiti da će pravi kršćanin promatrati Krista i proslavljati ga svojim zdravim tijelom i umom.

4. POTICAJNA I OMAMLJUJUĆA SREDSTVA (I.8)

Ključni pojmovi: lijekovi, zlouporaba, prirodni lijekovi

Odgojno-obrazovna postignuća: razumjeti da bol u tijelu pokazuje što nije u redu i da se treba obratiti liječniku za pomoć; razlikovati razumno i odgovorno korištenje lijekova nasuprot zlouporabi lijekova; naučiti sačuvati svoj duh i tijelo športskim aktivnostima, zdravom prehranom i proučavanjem Biblije; prepoznati i znati koristiti prirodne lijekove.

5. KUŠNJA, MAMLJENJE, ZAVOĐENJE (I.9)

Ključni pojmovi: iskušenja, zavođenje, oprost

Odgojno-obrazovna postignuća: naučiti izvještaj o prvoj kušnji na Zemlji i padu u grijeh (Postanak 3); uočiti da nas Sotona želi odvojiti od Boga i želi da u Bogu vidimo svoga neprijatelja; shvatiti da se ne smijemo dugo izlagati kušnji i da trebamo pobjeći od nje; shvatiti da je potrebno dobro poznavati Božju riječ i misliti na Božju prisutnost da bismo pobijedili iskušenje; naučiti da se, kad zgriješimo, trebamo što brže obratiti Bogu, a On je uvijek spreman oprostiti nam.

IV. CJELINA

BOŽJI PLAN SPASENJA

TEME

1. SPAS ZA MENE (I.10)

Ključni pojmovi: obećanje, ispunjenje, Izbavitelj, radost spasenja

Odgojno-obrazovna postignuća: shvatiti osnove plana spasenja i što za nas znači Isusova pobjeda nad Sotonom; spoznati da je Isus umro kao zamjena za našu vječnu smrt; uočiti da je Bog odmah na početku kad su Adam i Eva pali u grijeh dao obećanje da će poslati Izbavitelja; iskusiti radost spasenja i spoznaje da su nam svi naši grijesi oprošteni i da imamo na raspolaganju Božju silu.

2. KAINE, IPAK TE VOLIM! (I.11)

Ključni pojmovi: poslušnost, odnos s Bogom, opravdanje djelima, opravdanje vjerom

Odgojno-obrazovna postignuća: razumjeti da je Abel prinošenjem žrtava bolje shvatio i upoznao Božju ljubav i osjećao mir u duši jer je znao da mu je Bog besplatno oprostio grijehe; uočiti da Kain nije htio Bogu pokazati bezuvjetnu poslušnost, već je osmislio svoj put do Boga; naučiti da naše pogrešno stajalište može oslabiti našu radost u vjeri; prepoznati da naši putovi oslobođenja od grijeha i smrti donose samo žalost i očaj; ozbiljno razmišljati o svom odnosu prema Bogu – o svojim motivima te o svom pouzdanju u Božju besplatnu milost.

3. MOGU LI U ZAGAĐENOJ OKOLINI SAČUVATI UNUTARNJU ČISTOĆU? (I.11)

Ključni pojmovi: želje, čista savjest, strast, prljave misli

Odgojno-obrazovna postignuća: spoznati da je opasno voditi život ispunjen zadovoljavanjem želja i strasti; razumjeti da ćemo biti ispunjeni mirom i zadovoljstvom samo ako smo istinoljubivi, pošteni, ako grijeh nazivamo pravim imenom i zalažemo se za pravdu bez obzira na posljedice te ako imamo čistu savjest; uočiti da bez molitve i uske povezanosti sa Stvoriteljem nema ni spasenja; shvatiti da su Božje zapovijedi naša zaštita protiv zagađene okoline.

V. CJELINA

DRUGI KRISTOV DOLAZAK

TEME

1. BOG DRŽI KONCE U RUCI (III.1)

Ključni pojmovi: Bog – gospodar povijesti, Danijelov kip, povijest

Odgojno-obrazovna postignuća: shvatiti značenje Nabukodonozorova sna iz Danijela 2; razumjeti da Bog nije bespomoćan, iznenađen ili pregažen povijesnim događajima, već je gospodar povijesti; ojačati povjerenje u božansko nadahnuće Biblije i u Božje vodstvo; shvatiti da se Bog brine za svoju djecu iako mi to ne vidimo odmah niti razumijemo.

2. USPOREDBA PRETPOTOPNOG VREMENA S DANAŠNJIM (I.12)

Ključni pojmovi: pretpotopno doba, teško vrijeme, opasnost

Odgojno-obrazovna postignuća: uočiti sličnost između pretpotopnoga i današnjega vremena; uočiti da je Noa propovijedao mnogo godina, ali se ljudi nisu htjeli mijenjati i bili su slijepi za opasnosti; razumjeti ozbiljnost vremena u kojem živimo i otkriti svoju sklonost da zatvaramo oči pred opasnošću; prepoznati opasnosti društva i načina života koji nas okružuju; naučiti da jedino svakidašnji hod s Bogom (poput Enoha) može pomoći da se sačuvamo od opasnosti.

3. SMRT – KRAJ ILI POČETAK? (III.13)

Ključni pojmovi: pokop, smrt, besmrtnost, uskrsnuće, žaljenje

Odgojno-obrazovna postignuća: ukratko navesti običaje pokapanja umrlih kod pojedinih naroda u prošlosti; otkriti različite predodžbe o smrti i životu poslije smrti; razumjeti biblijsko poimanje smrti, duše i uskrsnuća; naučiti sačuvati se od osjećaja straha i nesigurnosti koje donosi pomisao na smrt; shvatiti da je nauk o »besmrtnoj duši« nebiblijski i da ga nije moguće uskladiti s viješću o uskrsnuću; shvatiti da je prirodno biti žalostan zbog gubitka voljene osobe, ali ne i očajan.

4. ŽIVJETI BUDUĆIM ŽIVOTOM (III.14)

Ključni pojmovi: povjerenje, smjernice, »već sada – ne još«

Odgojno-obrazovna postignuća: shvatiti razvoj i značaj povjerenja i razloge zašto odrasli često nemaju povjerenja; prepoznati važnost povjerenja u Boga i otvaranja za utjecaj Svetoga Duha za kršćanski život; shvatiti da se povjerljivim okretanjem Isusu već ostvaruje djelić radosne budućnosti; razumjeti biblijsko-teološki koncept »već sada – ne još«; pokazati spremnost već danas »živjeti budućim životom« – s radošću, odgovorno, svjesni Isusova povratka i u skladu s načelima Božjega budućeg kraljevstva.

5. BOŽJI PLAN SPASENJA (I.14) – ponavljanje

Ključni pojmovi: grijeh, ljubav, oprost, spasenje

Odgojno-obrazovna postignuća: prepoznati da je glavna poruka Biblije spasenje koje imamo u Isusu Kristu; biti svjesni osobne bespomoćnosti; razviti težnju za spasenjem u Isusu Kristu; naučiti i drugima prenijeti glavne elemente Božjeg plana spasenja i znati sažeti glavnu poruku Biblije.

IZBORNE TEME:

1. KAKO ĆE ISUS DOĆI? (I.13)

Ključni pojmovi: drugi Kristov dolazak, lažni Krist, slava

Odgojno-obrazovna postignuća: prepoznati način na koji će Isus doći; shvatiti da će njegov dolazak biti slavan i vidljiv za sve ljude; prepoznati da se i danas pojavljuju ljudi koji lažno tvrde da su Krist; shvatiti da dan i trenutak njegova dolaska mi ljudi ne znamo, ali se možemo radovati njegovu skorom dolasku; razvijati ljubav prema istini koja je glavni preduvjet da ne budemo prevareni.

2. PRIPREMA ZA KRISTOV DOLAZAK (I.13)

Ključni pojmovi: karakter, priprema

Odgojno-obrazovna postignuća: shvatiti da Isus želi spasiti sve ljude i povesti ih na nebo; prepoznati da će ipak povesti samo one koji će imati »njegov karakter«; shvatiti da na nebo neće biti dovedeni oni koji već danas ne žive po načelima po kojima će se tamo živjeti; uočiti da mnogi i danas odbijaju Isusov poziv na pripremu za njegov skori dolazak; razvijati Isusov karakter u svom životu i jačati ljubav prema Kristu koji dolazi.

6. RAZRED

I. CJELINA

NA PROPUTOVANJU KROZ ŽIVOT

TEME

1. Čini li vas vjera slijepima? (II.1)

Ključni pojmovi: vjera, povjerenje, Božja obećanja

Odgojno-obrazovna postignuća: shvatiti da vjera nije usmjerena samo na vječni život poslije smrti, nego je i te kako povezana s našim praktičnim životom; shvatiti da uz vjeru ide spremnost da čekamo na Božje djelovanje; uočiti da nas naša vjera ne čuva nužno od patnji, već da nam one upravo u teškim prilikama mogu postati izvor životne pomoći, ako pred sobom sačuvamo Isusa kao uzor.

2. Ispit položen! (II.2)

Ključni pojmovi: ispit, kušnja, odgajanje

Odgojno-obrazovna postignuća: shvatiti da su ispiti vjere Božje sredstvo odgajanja; istaknuti da su i heroji vjere bili ljudi slični nama i da nas spoznaja njihovih slabosti može ohrabriti kada ne uspijemo; otkriti da nam njihove pobjede mogu poslužiti kao uzor; naglasiti da je Isus već položio najvažniji »ispit« umjesto nas; u svojim padovima prepoznati Božje sredstvo odgajanja – vidjeti što smo naučili o svojoj slabosti, Božjoj milosti i potrebi za Božjom pomoći.

3. Bogovi, gurui i molitva (II.3)

Ključni pojmovi: bogovi, New Age, religije, molitva

Odgojno-obrazovna postignuća: shvatiti da su ljudi u svim vremenima težili za sigurnošću i mirom te su se u neznanju i strahu pred nepoznatim obraćali lažnim bogovima; prepoznati suvremene pojave novih religijskih pokreta (New Age) te prepoznati pozitivne i negativne elemente u njima; doći do odluke da se svjesno odvojimo od svega što je suprotno Božjoj volji i njegovu biću; istodobno razvijati stajalište neosuđivanja i sućuti prema onima koji u potrazi za mirom idu pogrešnim smjerom; prakticirati aktivan život vjere.

4. Kako Bog spaja dvoje ljudi (II.4)

Ključni pojmovi: izbor bračnog druga, obitelj, brak, vjernost

Odgojno-obrazovna postignuća: prepoznati pozitivna načela u Izakovoj ženidbi primjenjiva na nas danas; usporediti biblijska načela u izboru bračnog druga i gledišta svjetovnog čovjeka; otkriti da već u mladim godinama treba otpočeti s pripremama za kršćanski brak; shvatiti značaj braka u Božjim očima; uočiti i spoznati svetost braka i obitelji koja se očituje u međusobnoj ljubavi i vjernosti.

5. Seks je sličan poklonu u ukrasnom papiru (II.5)

Ključni pojmovi: ljubav, spolnost, bludnost, predbračni seksualni odnosi

Odgojno-obrazovna postignuća: prepoznati da su ljubav i spolnost Božji darovi kako bi čovjek bio sretan; uočiti važnost i vrijednost predbračne i bračne čistoće; imenovati i kritički protumačiti najučestalije zloporabe na području ljudske spolnosti; shvatiti da današnji seksualni moral ne nudi oslobođenje, već vodi do pogrešnog shvaćanja pojma ljubavi; prepoznati da u svakom prijateljstvu i ljubavi treba dati mjesta Bogu.

6. Upravljanje dobrima koje nam je Bog povjerio (II.6)

Ključni pojmovi: vlasnik, upravitelj, desetina, blagoslovi davanja

Odgojno-obrazovna postignuća: razumjeti i usvojiti značenje riječi upravitelj, vlasnik i desetina; shvatiti da je Bog vlasnik svega na Zemlji, ali da je čovjeku pružena prilika da bude odgovorni upravitelj ove Zemlje; nabrojiti neke darove primljene od Boga; razumjeti božansku matematiku da blagoslov u životu dolazi kroz poslušnost i davanje; obrazložiti značenje i vrijednost davanja darova i desetine kao dijela upravljanja imetkom; shvatiti da je pritom najbitniji odnos povjerenja i suradnje između upravitelja i vlasnika.

7. Obiteljski odnosi (II.7)

Ključni pojmovi: peta Božja zapovijed, obiteljsko zajedništvo, dužnosti djece i roditelja

Odgojno-obrazovna postignuća: shvatiti sadržaj pete Božje zapovijedi i znati kako je ispuniti i onda kada između djece i roditelja dođe do razlike u mišljenju; navesti i protumačiti izabrane biblijske tekstove koji govore o odnosu roditelja i djece; prepoznati i prihvatiti obitelj kao temeljnu društvenu zajednicu; graditi razumijevanje za postupke i gledišta naših roditelja; shvatiti da i roditelji mogu napraviti pogreške te da nam je svima (roditeljima i djeci) potrebna Božja milost i dobrota.

8. Nepoštenje i njegove posljedice (II.8)

Ključni pojmovi: nepoštenje, pohlepa, sebičnost, laž, istinoljubivost

Odgojno-obrazovna postignuća: definirati i objasniti ključne pojmove; ozbiljno razmisliti o nepoštenju i njegovim posljedicama; otvoreno razgovarati o tome tko ima više od života – onaj koji laže ili onaj koji je pošten; shvatiti uzroke nepoštenja: srce koje nije ponovno rođeno, nedostatak ljubavi, sebičnost, pokušaj da svojom silom izađemo na kraj s problemom, nepovjerenje u Božju ljubav koja nas prihvaća kakve jesmo bez potrebe da se prikazujemo u lažnom svjetlu.

9. Kako se riješiti osjećaja krivnje? (II.9)

Ključni pojmovi: osjećaj krivnje, savjest, priznanje, oprost

Odgojno-obrazovna postignuća: definirati i objasniti pojam krivnje; prepoznati teškoće života s krivnjom u Jakovljevu primjeru; spoznati opasnosti pogrešnih koraka u želji da se oslobodimo krivnje; naučiti kako na pravi način svladati osjećaj krivnje; otkriti kako je ljudima potreban Božji oprost da bi istinski i radosno živjeli.

10. Pozvan da sanja? (II.10)

Ključni pojmovi: zvanje i poziv; snovi i budućnost, proroštvo

Odgojno-obrazovna postignuća: uočiti razliku između poziva i zvanja; na Josipovu primjeru shvatiti da snovi ne moraju uvijek biti samo odraz naših želja, već i Božje otkrivenje budućnosti; definirati pojam proroštva i objasniti zadaću proroka – koja je puno više nego pretkazivanje budućnosti; shvatiti da je proroštvo iznad svega objavljivanje narodu ili pojedincima što im Bog u određenoj prilici želi reći; razviti ispravno stajalište prema zanimanju za budućnost; razvijati povjerenje da Bog ima povijest u svojim rukama te da je pred nama u konačnici sretna budućnost.

11. Sreća ili nesreća? (II.11)

Ključni pojmovi: sreća, nesreća, sudbina, Božja providnost

Odgojno-obrazovna postignuća: shvatiti da vrijednost života ne možemo mjeriti po uspješnosti ili neuspješnosti, po sreći ili nesreći; objasniti Josipovu tajnu uspjeha; istaknuti da porazi i teški udarci sudbine mogu biti značajni za razvitak karaktera i usmjeravanje života pravim putem; njegovati povjerenje, zahvalnost, vjernost i ljubav u svom kršćanskom životu bez obzira na to što nam se događa; shvatiti da ne možemo uvijek utjecati na to što će nam se dogoditi, ali da imamo mogućnost i slobodu svakoga dana odlučiti o našoj reakciji na ono što nam se događa.

12. Odgovornost – za sebe i druge? (II.12)

Ključni pojmovi: odgovornost, društveni angažman, uzajamna ovisnost, politika

Odgojno-obrazovna postignuća: navesti i shvatiti iz Josipova primjera da dobre karakterne osobine i Božje vodstvo mogu dovesti kršćanina na rukovodeće mjesto; shvatiti da je zajednički život moguć samo ako smo odgovorni i vodimo računa o uzajamnoj ovisnosti; naučiti da kao kršćani nosimo i društvenu odgovornost; spoznati mogućnosti, granice i opasnosti aktivnog sudjelovanja u društveno-političkom životu.

13. Prijatelji postaju neprijatelji (II.13)

Ključni pojmovi: oprost, mir, prijatelj-neprijatelj

Odgojno-obrazovna postignuća: spoznati da vjera ne može ostati samo teorija, već da se vjera u Isusa iskazuje u ponašanju prema bližnjima; naučiti da je zlo moguće nadvladati samo dobrim; spoznati da je Isus sklopio mir između čovjeka i Boga te nam pokazao primjer i put k Ocu, ali i drugim ljudima; spoznati da nas oprost naše krivnje koji smo doživjeli i iskusili osposobljava da i sami oprostimo drugima.

II. CJELINA

ZAJEDNIČKI K CILJU

TEME

1. Bog poziva na bogoslužje (III.2)

Ključni pojmovi: bogoslužje, svetište, Zagovornik, obožavanje

Odgojno-obrazovna postignuća: shvatiti bogoslužbene običaje iz Staroga zavjeta i što su oni predstavljali; razvijati povjerenje u Krista kao svog Zagovornika; naučiti da je bogoslužje prije svega susret između nas i Boga u kojemu dolazi do odaziva nas – stvorenih bića – našemu Stvoritelju; naučiti što bogoslužje čini za nas i koji su ispravni motivi za pristup bogoslužju; prepoznati kako izgleda pogrešno bogoslužje te koji je sadržaj ispravnoga bogoslužbenog doživljaja.

2. Tvoj život mora još jednom početi (III.3)

Ključni pojmovi: krštenje, obraćenje, novi početak

Odgojno-obrazovna postignuća: upozoriti na razliku između krštenja dojenčadi i krštenja odraslih (krštenja na temelju vjere); na primjeru Isusova krštenja shvatiti kakvo značenje ima krštenje za našu vjeru i naš život s Kristom; uočiti radikalnost obraćenja i protumačiti njegove dalekosežne učinke; navesti nekoliko plodova obraćenja te ih potkrijepiti tekstovima iz Biblije; razvijati želju za osobnom odlukom o životu s Isusom.

3. Za sjećanje (III.4)

Ključni pojmovi: obred pranja nogu, Gospodnja večera, sjećanje, simbol

Odgojno-obrazovna postignuća: razumjeti oblik i značenje pranja nogu i Gospodnje večere; upoznati se s različitim tumačenjima Gospodnje večere; spoznati kako je prigodom pranja nogu i Gospodnje večere važno unutarnje stajalište čovjeka; shvatiti zašto ne pijemo alkoholna pića za vrijeme Gospodnje večere; shvatiti da ovi obredi služe za sjećanje na ono što je Isus učinio za nas; pokazati spremnost za kršćansko djelovanje i služenje u svom životnom okruženju te želju za zajedništvom s drugim kršćanima.

4. Zajednička izgradnja crkve (III.5)

Ključni pojmovi: Crkva, zajednica, darovi Duha

Odgojno-obrazovna postignuća: navesti i objasniti nekoliko biblijskih slika kojima se Crkva opisuje; izoštriti pogled na značenje i zadaću Isusove Crkve; shvatiti da samo pripadnost nekoj Crkvi nije dovoljna, već jedino živa vjera u Isusa Krista iz čovjeka stvara kamen koji se može ugraditi u Božju crkvu; uočiti razliku između božanskoga i ljudskoga lica Crkve; prepoznati postojanje različitih darova i službi u Crkvi; shvatiti da je svaki vjernik pozvan da svoj i najskromniji dar uporabi za dobrobit i služenje Crkvi.

5. Tražimo suradnike! (III.6)

Ključni pojmovi: crkvene službe, organizacija crkve, misija crkve

Odgojno-obrazovna postignuća: shvatiti da Mojsije nije mogao sam obavljati sve dužnosti, već je došlo do potrebe za podjelom dužnosti; prepoznati višestruke mogućnosti za suradnju u Crkvi; spoznati kako služenje u Crkvi pruža višestruku korist, kako Crkvi tako i pojedincu; shvatiti značaj organizacije crkve; otkriti raznolike mogućnosti koje imamo da podijelimo svoju vjeru s drugima; objasniti da Bog ne poziva samo na obavljanje neke zadaće, nego nas svojim Duhom i oprema za njezino izvršenje; otkriti svoje darove i kako ih možemo koristiti u crkvi.

6. Vezati ili odriješiti (III.7)

Ključni pojmovi: crkvena disciplina, dušobrižništvo, neosuđivanje

Odgojno-obrazovna postignuća: shvatiti da Kristova Crkva ne smije biti ravnodušna prema grijehu – posebno u vlastitim redovima – jer on uvijek vodi k smrti; otkriti Isusov model postupanja s grješnikom i grijehom kao jedini pravi model povratka grješnika na pravi put; shvatiti da je Isus uz pomoć Svetoga Duha dao Crkvi nalog da za Božje kraljevstvo veže i odrješuje; spoznati da Isus ne želi osudu prijestupnika, već njegovo obraćenje i spasenje; shvatiti da grješnik zahtijeva još više ljubavi, razumijevanja i nježnosti nakon što sagriješi.

7. Za praznike slaviti ili postiti? (III.8)

Ključni pojmovi: praznik, svetkovanje, post, radovanje

Odgojno-obrazovna postignuća: informirati se o praznicima i njihovim nastankom; shvatiti da radost, slavlje i smijeh imaju mjesta u kršćanskom životu; protumačiti izabrane biblijske tekstove o biblijskim praznicima; znati usporediti značaj i ulogu praznika nekada i danas; spoznati da praznici zauzimaju značajno mjestu u životu i time potaknuti razumno organiziranje praznika; istodobno razumjeti da je post u skladu s Božjom voljom i da obogaćuje naš život.

8. Jedan Bog, a tisuće crkava? (III.9)

Ključni pojmovi: crkvena povijest, ekumenizam, jedinstvo, izvorno kršćanstvo

Odgojno-obrazovna postignuća: proučiti razvitak Crkve od pracrkve do današnje crkve i ekumenskog pokreta; razumjeti da kršćanstvo pati zbog rascjepkanosti te da je razumno čeznuti za jedinstvom; spoznati važnost vrednovanja Božje volje kada je u pitanju jedinstvo i zajedništvo; imenovati božanska načela na kojima treba počivati istinsko jedinstvo za koje se Isus molio.

9. Na putu k cilju! (III.12)

Ključni pojmovi: posvećenje, međusobna odgovornost, savršenstvo

Odgojno-obrazovna postignuća: shvatiti važnost revnog proučavanja Biblije za razvoj zajednice s Bogom; razumjeti da je posvećenje posljedica zajednice s Bogom te shvaćenog i proživljenog opravdanja; shvatiti opasnosti perfekcionističkih strujanja kao i permisivno- liberalističkih stajališta; shvatiti važnost međusobne potpore i odgovornosti za rast u vjeri.

IZBORNE TEME:

1. Posljednje slike u obiteljskom albumu (II.14)

Ključni pojmovi: služba, svjedočanstvo vjere, sigurnost, životni cilj

Odgojno-obrazovna postignuća: ohrabriti se da svoj život stavimo u službu Bogu; shvatiti da odlukom za Isusa primamo zaklon, zaštitu i zadovoljstvo te naš život dobiva na vrijednosti; ohrabriti se da svoju budućnost s puno povjerenja stavimo u Božje ruke, kao i da je prihvatimo iz njegovih ruku; shvatiti da su Božji ciljevi za naš život viši od svega što bi čovjek mogao dostići i zato, svjesni svoje bespomoćnosti, pouzdati se u Božju milost i pomoć.

2. Uživanje u proučavanju Biblije (III.10-11)

Ključni pojmovi: biblijska knjiga, životopisi, konkordancija, povijesna pozadina, glavna svrha

Odgojno-obrazovna postignuća: prepoznati koje mogućnosti pruža proučavanje Biblije; naučiti nova sredstva i metode potrebne za osobno proučavanje Biblije; naučiti se koristiti biblijskom konkordancijom; na osnovi Prve Ivanove poslanice shvatiti kako se Biblija može studirati s uživanjem; razumjeti povijesnu pozadinu teksta; kritički protumačiti glavnu svrhu teksta i što on znači za nas danas; svakog dana proučavati Božje riječi.

7. RAZRED

I. CJELINA

POBUNA NA NEBU I STVARANJE SVIJETA

TEME

1. Bog stvoritelj (7.1)

Ključni pojmovi: Bog, karakter, Trojstvo, Nebo

Odgojno-obrazovna postignuća: razumjeti veličinu i jedinstvenost Božje osobnosti; usvojiti sadržaje o izvoru i svrsi postojanja svemira i života na Zemlji i čovjekom kao vrhuncem Božjega stvaralačkog djela; uočiti nedokučivost misterija Božanske osobnosti i jedinstva triju božanskih osoba u jednoj.

2. Podrijetlo grijeha (7.2 – 3)

Ključni pojmovi: pojava grijeha, zavist, laskanje, Lucifer, ponositost

Odgojno-obrazovna postignuća: razumjeti opseg biblijskih otkrivenja koja sežu u vrijeme prije stvaranja Zemlje; usvojiti širinu obzora koje Biblija otvara čitateljima; objasniti kako je u savršenom svijetu bez bola i patnje došlo do sukoba i razdora u neposrednoj Božjoj blizini; razumjeti kako se sukob proširio na Zemlju i kako je utjecao na daljnju budućnost našega planeta.

3. Stvaranje čovjeka i života na zemlji (7.4)

Ključni pojmovi: postanak svijeta, čovjek, ravnopravnost muža i žene, moralna odgovornost

Odgojno-obrazovna postignuća: usvojiti sadržaje prvih stranica Biblije; razumjeti proces nastanka života na Zemlji; prepoznati ovisnost stvorenja prema Stvoritelju; upoznati savršenstvo Božjeg stvaranja i ravnopravnost između muža i žene koja je vladala u početku; razumjeti međuovisnost slobodne volje i moralne odgovornosti.

II. CJELINA

ZEMLJA KAO OAZA NESAVRŠENSTVA U SAVRŠENOM SVEMIRU

TEME

1. Izgubljeni raj (7.5)

Ključni pojmovi:: sloboda izbora, pad u grijeh, otuđenje

Odgojno-obrazovna postignuća: otkriti korijene ljudske prapovijesti; pronaći odgovore na misterij bola i patnje; shvatiti posljedice zlouporabe slobode; uočiti probleme sumnje i nepovjerenja u Božju riječ; otvoriti se pozitivnim i konstruktivnim utjecajima; razvijati samokontrolu i imunitet prema iskušenjima i negativnim utjecajima.

2. Od kušnje do pobjede (7.8)

Ključni pojmovi: patnja, izgradnja karaktera, tragedija, strpljenje

Odgojno-obrazovna postignuća:: na Jobovu primjeru upoznati se s realnošću svakidašnjeg života; prepoznati pozitivne i negativne utjecaje teškoća i patnji na ljudski karakter i razvoj čovjeka; shvatiti da Bog nije izvor patnje i da njegov plan nikada nije podrazumijevao nasilje i patnju bilo kojega stvorenog bića; podučiti se strpljenju i traženju stvarnih uzroka nevolje; ne prepustiti se stihiji i očaju; razvijati ispravan odnos prema ljudima koji pate kako bismo pomogli, a ne umnožili patnje.

3. Visoka cijena ljubavi (7.9)

Ključni pojmovi: vjernost, odanost, Abraham, praotac

Odgojno-obrazovna postignuća: definirati vrline biblijske ličnosti koju je, prema biblijskom izvještaju, Bog naznačio kao čovjeka vjere; razumjeti smisao vjere i njezin utjecaj na svakidašnji život čovjeka; razumjeti potrebu žrtve u praktičnom životu vjere; izgraditi odnos povjerenja prema Božjim obećanjima i biblijskim otkrivenjima.

4. Izazovi života u zajednici (7.10)

Ključni pojmovi: sukob, nesloga, zajednica, oprost

Odgojno-obrazovna postignuća: usvojiti znanje o najznačajnijim biblijskim ličnostima; uočiti da svatko živi u zajednici; prepoznati obitelj kao osnovnu zajednicu i temelj društva; razumjeti izazove zajedništva i kušnju koju predstavlja moć i borba za prvenstvo; shvatiti stvaralačku vrijednost oprosta s jedne strane i destruktivnost mržnje i osvete s druge.

5. Božji zakon ljubavi (7.11)

Ključni pojmovi: zakon, dekalog, svetost

Odgojno-obrazovna postignuća: razumjeti svrhu i smisao zakonskih načela; prepoznati namjeru zakonodavca i posljedice poštovanja zakonskih normativa; opisati po čemu je Božji zakon različit od zakona ovozemaljskih zakonodavaca; upoznati i opisati značenje kamenih ploča koje je Mojsije primio iz Božjih ruku na Sinaju; uočiti posljedice kršenja Božjeg zakona u svakidašnjem životu; uočiti vezu između sreće i života prema Božjem zakonu.

6. Božja kuća na Zemlji (7.12)

Ključni pojmovi: svetište šatora za sastanke, prvi svećenik, otkupljenje

Odgojno-obrazovna postignuća: usvojiti sadržaje o nastanku, obliku i svrsi Starozavjetnoga svetišta; iščitati poruku iz oblika građevine, njezinih odjeljenja i vjerskih rituala; povezati simbol sa stvarnošću; razumjeti vrijednost povezanosti čovjeka i Stvoritelja u današnjem (post)modernom društvu; doživjeti radost mogućnosti da se Bogu obraćamo neposredno i što je riješen problem odvojenosti između njega i nas.

III. CJELINA

ZAMAGLJENA SPOZNAJA

TEME

1. U potrazi za srećom (7.13)

Ključni pojmovi: kralj Salomon, mudrost, zlouporaba bogatstva i moći, idolopoklonstvo

Odgojno-obrazovna postignuća: usvojiti podatke o najpoznatijoj biblijskoj ličnosti, kralju Salomonu; razumjeti pojam mudrosti i povezati ga s odgovornim i skromnim načinom života; uvidjeti kako popularnost i moć povlače za sobom veliku odgovornost; razvijati sposobnost učenja iz primjera drugih i mudrosti koja se akumulirala tijekom duge povijesti čovječanstva.

2. Poruka knjige proroka Daniela (7.15)

Ključni pojmovi: Knjiga proroka Daniela, Božja imanentnost, apokaliptička literatura, snovi

Odgojno-obrazovna postignuća: usvojiti sadržaje Knjige proroka Daniela; razumjeti pojam apokaliptičke literature i znati prepoznati različite oblike proročkih spisa; usvojiti najznačajnije povijesne podatke koji su obilježili ljudsku povijest te uvidjeti Božju imanentnost u vojno-političkim događajima u povijesti; izgraditi pravilno stajalište prema snovima; prepoznati utjecaj Danielovih proročanstava na narod Izraela i opći tijek povijesti.

3. Spremnost na mučeništvo (7.16)

Ključni pojmovi:: Nabukonodozor, Božja iznadnaravna intervencija, Sin čovječji

Odgojno-obrazovna postignuća: usvojiti povijesno-društvene okolnosti u kojima su se našli protagonisti događaja u Danielu 6; razumjeti složenost društvenih okolnosti i iskušenja u kojima se može naći kršćanin vjeran Božjim zapovijedima; prepoznati prednosti življenja u demokratskoj sredini koja poštuje prava vjernika različitih vjerskih opredjeljenja; osjetiti sigurnost u spoznaji da Bog suosjeća s ljudima koji pate i da im je blizu.

IV. CJELINA

BOŽJA ISTINA JE VJEČNA

TEME

1. Kada se navrši vrijeme (7.17)

Ključni pojmovi: mesijanska proročanstva, Mesija, iskušenja

Odgojno-obrazovna postignuća: razumjeti značaj Kristova rođenja i njegovu ulogu kao Spasitelja svijeta; usvojiti iskušenja s kojima se Isus susreo i načinom na koji ih je prevladao; usporediti svakidašnja iskušenja s izazovima Isusova vremena; prepoznati Isusovu odanost nebeskom Ocu i njegovu usredotočenost na iznadzemaljsko.

2. Isusov susret s članom Židovskoga Velikog vijeća (7.19)

Ključni pojmovi: anhedrin, Nikodem, novorođenje

Odgojno-obrazovna postignuća: razumjeti nesuglasje između ustaljenih društvenih i crkvenih struktura i karizmatičnih ličnosti kao što je bio Isus; otkriti narav Stvoritelja svijeta u izjavama koje je Isus dao u prisnom razgovoru s ljudima koji su pokazali spremnost slijediti ga; shvatiti da je istinska promjena koja dolazi iznutra moguća samo kada shvatimo Božju žrtvu i spremnost da nas prihvati kakvi jesmo; izgraditi stajalište prema Isusu koji je spremno žrtvovao sebe za spas čovječanstva.

3. Isusovi prvi sljedbenici (7.20)

Ključni pojmovi: dvanaest apostola, poziv, učeništvo, Isusova služba, izdaja

Odgojno-obrazovno postignuće: shvatiti proces okupljanja učenika; uočiti poziv i spremnost na odaziv u osoba koje su pozvane; pratiti razvoj odnosa između osoba koje su krenule za Isusom; spoznati kako put učeništva nije lagan (to je put odricanja); otkriti da Bog ima plan sa svim ljudima; shvatiti da je Božji poziv upućen i Judi, ali da sloboda izbora može biti zlouporabljena.

4. Križ (7.21)

Ključni pojmovi: križ, Golgota, Isusova muka, pravednost

Odgojno-obrazovno postignuće: usvojiti događaje posljednjega tjedna Isusova života; shvatiti dubinu patnje koju je Isus osjećao nakon što se sam susreo s tjelesnom i mentalnom boli; razumjeti kako smo svi ponekad uzrok patnji i boli naših bližnjih; doživjeti osjećaj kajanja i težnje za novim pravednijim životom; izgrađivati stajalište prema pravednosti; odlučiti slijediti Krista bez obzira na veličinu iskušenja.

5. Apostolska služba (7.22)

Ključni pojmovi: uskrsnuće, Pedesetnica, evanđelje, Crkva, duhovni darovi

Odgojno-obrazovno postignuće: shvatiti značaj uskrsnuća i promatrati utjecaj koji je ovo nesvakidašnje djelo imalo na Isusove učenike i ostali puk; prepoznati Božje vodstvo i silu Svetoga Duha u aktivnostima prve crkve; razumjeti bit evanđelja; prihvatiti vijest o uskrsnuću kao radosnu vijest za sve narode; usvojiti pojam Duha Svetoga i biti otvoren za djelovanje ove božanske sile na dobrobit Kristovih sljedbenika.

6. Širenje evanđelja ruši sve prepreke (7.23-24)

Ključni pojmovi: progonstva, mučenici, katakombe

Odgojno-obrazovno postignuće: upoznati događaje iz prvog stoljeća nakon Krista; shvatiti razmjere progonstava i snagu kojom se pokušalo zaustaviti širenje kršćanstva; osjetiti snagu vjere koja se ne zaustavlja ni pred preprekom smrti; razumjeti proces kojim je nelegalna kršćanska vjera dobila legitimitet u sklopu Rimskoga Carstva.

V. CJELINA

ZNACI DRUGOGA KRISTOVA DOLASKA

TEME

1. Početak kraja (7.26-27)

Ključni pojmovi: reformacija, proročko razdoblje, Francuska revolucija

Odgojno-obrazovno postignuće: usvojiti biblijska proročanstva koja su nagovijestila kraj vjerskoga jednoumlja i slobodu misli; naučiti glavne karakteristike reformacije – nekad i danas; shvatiti da događaji koji slijede predstavljaju početak ovoga razdoblja na kraju kojega slijedi Kristov dolazak; shvatiti koliko je teško osloboditi se vjerskog fanatizma i sveopćeg neznanja; prepoznati Božju ruku u najznačajnijim događajima povijesti; razumjeti kako se treba pripremiti za događaje koji predstoje, kao i svečani dolazak Isusa Krista u slavi.

2. Adventni pokret (7.28)

Ključni pojmovi: William Miller i mileritski pokret, adventni pokret, proročanstvo o »dvije tisuće tri stotine dana i noći«, pioniri, veliko razočaranje

Odgojno-obrazovno postignuće: usvojiti događaje koji su slijedili nakon reformacije u Europi; prepoznati Božju aktivnu uključenost u događaje oko adventnog pokreta; prepoznati procese obraćenja kraj Williama Millera i suradnika; upoznati najznačajnije ličnosti adventnog pokreta i slijediti događaje koji su prethodili »velikom razočaranju« 1844. godine; prepoznati znakove u prirodi koji reflektiraju proročanstvo iz Mateja 24; upoznati se s ulogom Ellen G. White u procesu definiranja vjerovanja i organizacije Kršćanske adventističke crkve.

3. Vijest trojice anđela iz Otkrivenja (7.30)

Ključni pojmovi: Žig zvijeri, imitacija, »rana kiša« i »pozni dažd«

Odgojno-obrazovno postignuće: razumjeti biblijska proročanstva o događajima koji neposredno prethode drugome Kristovu dolasku; razviti sposobnost prosuđivanja između istine i imitacije; biti dosljedan u nasljedovanju Krista, ne pristati na kompromise; uočiti znakove Božje ljubavi i vodstva u najtežim razdobljima povijesti Zemlje; biti u mogućnosti prepričati događaje koji prethode Kristovu dolasku i razumjeti proces pripreme za taj događaj.

VI. CJELINA

POBJEDA BOŽJE LJUBAVI

TEME

1. Spašavanje ostatka (7.31)

Ključni pojmovi: ostatak, sedam zala, Kristov drugi dolazak, Knjiga života

Odgojno-obrazovno postignuće: usvojiti veličanstvenost događaja drugoga Kristova dolaska; otkriti ulogu Ostatka u posljednjim danima povijesti Zemlje; usvojiti biblijske tekstove koji upućuju na događaje drugoga Kristova dolaska; usvojiti pojam Ostatka i karakteristike osoba koje ga čine.

2. Nebeska stvarnost (7.32)

Ključni pojmovi: uskrsnuće pravednih, tisućljeće, posljednji sud

Odgojno-obrazovno postignuće: usvojiti sadržaj knjige Otkrivenja i događaje koji opisuju nebesku stvarnost; razumjeti načela nebeskoga suda i shvatiti međuodnos suda i spasenja; razvijati karakter prihvatljiv nebeskim stvarnostima.

3. Svršetak borbe između dobra i zla (7.33 – 34)

Ključni pojmovi: Novo nebo i Nova zemlja, vječna stvarnost, Drvo života, kraj grijeha

Odgojno-obrazovno postignuće: usvojiti biblijske tekstove koji opisuju stvarnost nakon drugoga Kristova dolaska; razumjeti da će smrt biti uništena i da vječnost ne sadrži ništa od negativnosti koje su prisutne u sadašnjosti; prepoznati nebeske vrijednosti; prepoznati Božju dobru namjeru i prvobitnu namjeru o čovjekovoj sudbini koja nikada nije podrazumijevala patnju i smrt; razumjeti plan spasenja i prihvatiti načela neba već na Zemlji.

IZBORNE TEME:

1. Događaji na gori Karmelu (7.14)

Ključni pojmovi: Ilija, prorok, hramati, idolopoklonstvo

Odgojno-obrazovno postignuće: usvojiti najdramatičnije događaje iz života proroka Ilije; razumjeti ulogu proroka i odgovornost onih koji u Božje ime progovaraju pred zemaljskim autoritetima; prepoznati moć molitve i naučiti prioritete koji određuju smisao i kvalitetu molitve; naučiti kako moralan, odnosno nemoralan odnos prema prirodi rezultira golemim promjenama u okolišu i ekološkom sustavu Zemlje; shvatiti destruktivnost praznovjerja i posljedice idolopoklonstva; uočiti opasnost neodlučnosti i pokušaja da u duhovnom području »sjedimo na dva stolca«.

2. Sačuvana istina (7.25)

Ključni pojmovi: mračni srednji vijek, papstvo, inkvizicija, Valdežani

Odgojno-obrazovno postignuće: usvojiti ozračje i događaje dugoga vremenskog razdoblja srednjega vijeka; prepoznati duhovne i psihološke elemente koji su stvorili preduvjete za vjerski fanatizam i praznovjerje; usvojiti reformne pokušaje i način na koji je većina odgovarala na pokušaje promjene; prepoznati opasnosti koje se kriju u sjedinjenju crkve s državom; prepoznati nastojanja da se materijalizam sakrije iza zastora duhovnosti.

3. Priprema za drugi Kristov dolazak (7.29)

Ključni pojmovi: Isusova posrednička služba, tri anđeoske vijesti, Darwinizam, svetost subote, organizacija Adventističke crkve

Odgojno-obrazovno postignuće: usvojiti događaje koji su prethodili organizaciji Kršćanske adventističke crkve; razumjeti potrebu za stvaranjem još jedne vjerske organizacije; shvatiti temeljna načela adventnog pokreta i Adventističke crkve; prepoznati razloge zbog kojih Adventistička crkva ne pripada Ekumenskom klasteru crkava; povezati biblijska apokaliptična proročanstva s njihovim ispunjenjima.

8. RAZRED

I. CJELINA

UPOZNATI BOGA

TEME

1. Stara knjiga sa suvremenom porukom (8.1)

Ključni pojmovi: Biblija, kruh života, proučavanje

Odgojno-obrazovno postignuće: shvatiti da Biblija, iako stara knjiga, ima suvremenu poruku za svako vrijeme; naučiti osnovna načela za ispravno proučavanje Biblije; prepoznati Bibliju kao Božji dar čovjeku za kvalitetniji život i uvid u nepoznate stvarnosti; potaknuti želju za istraživanjem Biblije; navesti neka suvremena iskustva pozitivnog utjecaja Biblije na živote ljudi.

2. Božja riječ na ljudskim jezicima (8.2)

Ključni pojmovi: Božja riječ, prijepis, prijevod, svitak

Odgojno-obrazovno postignuće: naučiti povijest nastanka Biblije i shvatiti kako je Bog vodio ljude u njezinu pisanju; shvatiti točnost i strahopoštovanje s kojima su prepisivači (osobito masoreti) prepisivali Bibliju; prepoznati doprinos tiskarskog stroja dostupnosti Biblije; opisati povijest dolaska Biblije na područje Hrvatske; prepoznati u Bibliji Božju poruku prilagođenu našem razumijevanju.

3. Bog uvijek postoji (8.3)

Ključni pojmovi: vječnost, Božje ime, Trojstvo, osobni Bog

Odgojno-obrazovno postignuće: razumjeti da je Bog vječan i što to znači za nas danas; znati nabrojiti neka Božja imena i njihova značenja; istaknuti jedinstvo i ravnopravnost triju osoba Trojstva – Oca, Sina i Duha Svetoga; spoznati da smo Bogu jako važni i da želi biti osobni Bog svakome tko želi prijateljstvo s Njim.

4. Tko je vidio mene (8.4)

Ključni pojmovi: Isus – Bog i čovjek, obličje, Isusove odlike

Odgojno-obrazovno postignuće: prepoznati u Isusovu životu najsavršeniju objavu Božje ljubavi i karaktera izraženu na ljudima najrazumljiviji način; znati nabrojiti neke radikalne stavove iz Isusova naučavanja i života i objasniti ih; razlikovati buntovnost od razumnog neslaganja i prepoznati načine na koje se ove različite karakteristike izražavaju; potaknuti zanimljivošću Isusove ličnosti odlučiti se na proučavanje božanskog načina rasuđivanja i usvajanje kršćanske paradigme.

5. Netko tko je kao i ja (8.5)

Ključni pojmovi: Sveti Duh, branitelj, utješitelj, plod Duha

Odgojno-obrazovno postignuće: objasniti ulogu Svetog Duha; prepoznati pojmove branitelj i utješitelj u kontekstu vremena ranog kršćanstva; razumjeti načine i uvjete pod kojima Sveti Duh ostvaruje promjenu u čovjeku (biblijskom usporedbom s vjetrom); prepoznati Božji utjecaj na čovjeka po plodu Duha; ohrabriti se velikom Božjom ljubavlju koja nam je omogućila suradnju sa Svetim Duhom u našem svakidašnjem kršćanskom životu.

6. Oni su govorili u Božje ime (8.6)

Ključni pojmovi: prorok, vjesnik, opomene

Odgojno-obrazovno postignuće: nabrojiti načine na koje je Bog komunicirao s ljudima tijekom prošlosti do danas; objasniti ulogu proroka i razumjeti zašto je to često bilo teško i nezahvalno zvanje; znati nabrojiti neke starozavjetne i novozavjetne proroke; objasniti zašto Ellen G. White adventisti smatraju prorokom i to potkrijepiti nekim argumentima; prepoznati u proroštvu Božju ljubav koja ne odustaje od namjere da nas usreći i pravilno usmjeri, čak i onda kada se zatvorimo za ostale načine komunikacije s Bogom.

II. CJELINA

ODVOJENOST OD BOGA

TEME

1. Grijeh je više od onoga što činim (8.7)

Ključni pojmovi: grijeh, pobuna, odvojenost, sebičnost, plan spasenja

Odgojno-obrazovno postignuće: definirati grijeh; opisati podrijetlo grijeha; objasniti povezanost ljubavi, milosti i pravde u planu spasenja; prepoznati našu urođenu sklonost kao otežavajuću okolnost, ali ne i izgovor; naučiti da se samo povratkom Bogu možemo uspješno nositi s posljedicama grijeha; potaknuti na zahvalnost i odgovor ljubavi na Božji plan spasenja; prepoznati u svom biću prisutnost grijeha u sklonosti ka sebičnosti i pobuni protiv Boga.

2. Problem krivnje (8.8)

Ključni pojmovi: krivnja, sram, samopoštovanje, priznanje, oprost

Odgojno-obrazovno postignuće: objasniti krivnju i sram te njihovu ulogu; razumjeti razliku između zdravog i bolesnog osjećaja krivnje; prepoznati zdrave i nezdrave načine oslobođenja od krivnje i prepoznati u prihvaćanju Božjeg oprosta jedini pravi način; uvidjeti nužnost zdravog samopoštovanja i primijeniti ga u vlastitom životu; shvatiti smisao oprosta i kako ga primijeniti u svom životu.

3. Pogled na novi život (8.9)

Ključni pojmovi: novorođenje, obraćenje, opravdanje vjerom

Odgojno-obrazovno postignuće: razumjeti na koji se način postaje kršćanin; znati objasniti što je novorođenje i obraćenje; shvatiti da nakon novorođenja slijedi duhovni rast i razvoj; prepoznati prednosti koje će doživjeti osoba koja prima Božji dar novorođenja; razviti želju da uz Kristovu ljubav upoznamo Boga i doživimo novorođenje i promjenu života.

4. Vjera – držati se Boga i Njegove riječi (8.10)

Ključni pojmovi: vjera, povjerenje, iskustvo

Odgojno-obrazovno postignuće: definirati vjeru; istaknuti da Bog od nas ne traži da vjerujemo naslijepo; razumjeti da sigurnost vjere proizlazi od bića koje se potvrdilo kao pouzdano i dostojno povjerenja; potaknuti na osobni, iskustveni doživljaj vjere u zajednici s Bogom po Isusu Kristu; nabrojiti neke junake vjere; prikazati na biblijskim i suvremenim primjerima prednost načina života vjerom i ohrabriti na osobno prakticiranje vjere.

5. Očuvati vezu s Bogom (8.11)

Ključni pojmovi: molitva, razgovor, odgovor na molitvu

Odgojno-obrazovno postignuće: shvatiti molitvu kao razgovor sa živim Bogom; znati razlikovati nekoliko vrsta molitava; objasniti ulogu molitve u čovjekovu životu; uvidjeti iz biblijskih i suvremenih primjera prednost prakticiranja molitve u svom životu; razumjeti kako Bog odgovara na molitve i naglasiti da uvijek odgovara; prakticirati živu molitvu u svakidašnjem životu.

III. CJELINA

NUTRINA – VANJŠTINA

TEME

1. Što te čini onim što jesi (8.18)

Ključni pojmovi: bitka za um, volja, izbor

Odgojno-obrazovno postignuće: prepoznati um kao glavni zapovjedni centar našeg bića; shvatiti da su osjetila prilazi umu i stoga je jako važno kakve će informacije stizati u um; shvatiti da sadržaj uma formira naše odluke i ponašanje; naučiti svoj um hraniti pozitivnim sadržajima; objasniti da činiti Božju volju ne znači biti marioneta, već uistinu slobodan i svoj; prepoznati veličinu Božje ljubavi u slobodi s naglaskom da sloboda nije apsolutna.

2. Trostruki recept za zdravoga kršćanina (8.19)

Ključni pojmovi: potpuna ličnost, zdravlje, duh i tijelo

Odgojno-obrazovno postignuće: znati što podrazumijeva pojam potpuna ličnost; objasniti povezanost duha i tijela; naglasiti važnost zdravlja za razvoj i jednog i drugog; shvatiti brigu za zdravlje kao važnu životnu zadaću; prepoznati ovisnosti i općenito nezdrav način života kao prepreku istinskog i potpunog ostvarenja sebe; naučiti osnovna načela zdravog života i primjenjivati ih u praksi.

3. Ti nisi beznačajna ličnost (8.20)

Ključni pojmovi: samopoštovanje, kompleks manje vrijednosti

Odgojno-obrazovno postignuće: prepoznati svoje dostojanstvo u činjenici da nas je Bog stvorio sebi sličnima i da je umro za svakoga od nas; prepoznati svoje jedinstvene osobine i svoje sposobnosti; usvojiti zdravu sliku o sebi i razumjeti da odnos prema drugima ovisi o mišljenju o sebi; razumjeti pojam kompleks manje vrijednosti i naučiti ga eliminirati iz svog i tuđeg života.

IV. CJELINA

ZADAĆA I VIJEST

TEME

1. Objavite svijetu (8.21)

Ključni pojmovi: kršćani, adventisti, advent, misionar

Odgojno-obrazovno postignuće: znati podrijetlo i smisao imena kršćani; prepoznati adventiste po tome što čuvaju izvornost biblijskog nauka i naučiti najvažnija obilježja adventizma; usporediti kršćanstvo s ostalim religijskim pravcima; razumjeti postojanje organizirane zajednice u religiji u svrhu promicanja vrijednosti duhovne baštine za dobrobit čovječanstva; prihvatiti Kristov nalog da i drugima pomognemo upoznati Boga kao nalog upućen svakome osobno.

2. Subota – vrijeme za svetkovanje (8.22)

Ključni pojmovi: subota, sveto vrijeme, odmor

Odgojno-obrazovno postignuće: odrediti smisao i podrijetlo subote; objasniti njezinu ulogu i važnost u životu čovjeka; navesti doprinos subote svekolikom boljitku čovjeka i čovječanstva; obrazložiti nelogičnost zamjene subote nekim drugim danom; istaknuti i opisati Isusovo svetkovanje subote; naučiti uživati u daru subote koristeći sve blagodati i prednosti koje ona pruža i nesebično ga podijeliti s drugima.

3. Obred koji označava novi početak (8.23-24)

Ključni pojmovi: obred, krštenje, euharistija

Odgojno-obrazovno postignuće:razumjeti značenje i smisao obredâ za ljudska bića; znati i razumjeti podrijetlo, značenje i ulogu krštenja i euharistije (Gospodnje večere) i proces njihove preobrazbe tijekom povijesti; razumjeti što krštenje jamči, a što ne; objasniti zašto je Isus poštovao ove obrede; shvatiti da se ovim obredima može pristupiti jedino vlastitim izborom i odlukom; predočiti prednosti i blagodati novog života u istinskoj slobodi i savezu s Bogom, što ističu ovi obredi.

4. Kad se smrt dogodi kršćaninu (8.25)

Ključni pojmovi: smrt, san, uskrsnuće, nada

Odgojno-obrazovna postignuća: razumjeti biblijsko shvaćanje smrti kao sna; usporediti ideju o zagrobnom životu, reinkarnaciji i slične teorije o smrti s biblijskim naukom o smrti i uskrsnuću; shvatiti veličinu Božje ljubavi koja nam je omogućila uskrsnuće; prepoznati u Isusovoj smrti i uskrsnuću jamstvo kršćanske nade; razmišljati o smrti na zdrav i uravnotežen način; svjesni naše smrtnosti ozbiljno i odgovorno pristupiti životu.

5. Ustave nebeske (8.27)

Ključni pojmovi: desetina, prinos, davanje

Odgojno-obrazovno postignuće: objasniti što su desetina i prinos; shvatiti tko je utemeljio davanje desetine i prinosa, kome su namijenjeni i zašto; prepoznati davanje kao izraz nesebičnosti, zahvalnosti i povjerenja u Božju brigu; shvatiti kako davanje utječe na boljitak čovječanstva; shvatiti da je davanje pitanje srca i da uvijek mora biti dragovoljno; slobodno se odlučiti na neki dragovoljni čin davanja.

V. CJELINA

ČOVJEK – DRUŠTVENO BIĆE

TEME

1. Što je obitelj? (8.28)

Ključni pojmovi: brak, obitelj, odgovornost

Odgojno-obrazovna postignuća: prepoznati čovjeka kao društveno biće koje prirodno stvara zajednice; uočiti Božji ideal o obitelji kao mjestu sigurnosti i sreće, mjestu na kojem nam ljubav koju dijelimo pomaže da shvatimo Božju ljubav; shvatiti da i u sretnim obiteljima ponekad iskrsnu problemi i naučiti pravilno se postaviti u takvim trenucima; odlučiti postati odgovoran član svoje obitelji; shvatiti što izgrađuje, a što uništava zajednicu.

2. Crkva (8.30)

Ključni pojmovi: Crkva, Božje kraljevstvo, vjernici, obožavanje

Odgojno-obrazovna postignuća: objasniti što je Crkva, njezinu ulogu i smisao u životu vjernika i šire društvene zajednice; prepoznati da Crkva na mikrorazini nastoji živjeti prema Božjoj zamisli o životu na makrorazini (termin Božje kraljevstvo); prepoznati svoje mjesto u crkvenoj zajednici; razumjeti načela pravih odnosa u sklopu Crkve kao zajednice; naučiti kako obožavati Boga neovisno o tome gdje se nalazimo i kako ga obožavati u zajedništvu s drugima vjernicima.

V. CJELINA

NALIK NA NJEGA

TEME

1. Činiti kao što je On činio (8.32 – 33)

Ključni pojmovi: ravnopravnost, diskriminacija, postojanost, hrabrost

Odgojno-obrazovna postignuća: razumjeti da se Božje načelo postupanja temelji na ravnopravnosti; utvrditi da diskriminaciji bilo koje vrste nema mjesta u Božjem planu za čovjeka; nabrojiti oblike diskriminacije u današnjem društvu; prepoznati potrebu za postojanošću i hrabrošću u suvremenom društvu; pronaći načine na koje mi možemo prakticirati Isusove vrline (prije svega hrabrost, postojanost i suosjećanje).

2. Božje obećanje (8.34)

Ključni pojmovi: Isusov povratak, kraj zlu, nova Zemlja, beznađe

Odgojno-obrazovna postignuća: utvrditi sigurnost Božjih obećanja; opisati način Isusova povratka; shvatiti nužnost uništenja zla i Božju ljubav u obećanju njegova skorog povratka; prepoznati novo stvaranje kao kompletnu i konačnu promjenu za kojom čeznu svi koji su prihvatili Boga; radosno očekivati veliki dan Isusova povratka i uspostave njegova kraljevstva ljubavi.

IZBORNE TEME:

1. Evanđelje po Mariji (8.14)

Ključni pojmovi: promjena, oprost, licemjerje, dar

Odgojno-obrazovna postignuća: na primjeru Marije i Šimuna naučiti kako susret s Isusom koji voli i oprašta može od grješnika učiniti sveca; spoznati da nas Bog željno očekuje i onda kada stalno ponavljamo svoja loša djela; uočiti problem licemjerja i spremnosti da druge osuđujemo za ista ili slična djela koja su prisutna u našem životu; naučiti kako primiti oprost i kako Bogu uzvratiti darom punim ljubavi i zahvalnosti.

2. Moć ljubavi (8.15)

Ključni pojmovi: ambicioznost, naglost, naprasitost, ponos

Odgojno-obrazovno postignuće: upoznati život Isusova učenika Ivana, koji je poznat kao učenik kojega je Isus volio; prepoznati naglost, ponos i naprasitost u kontekstu našega današnjega života; naučiti da druženje s Isusom može učiniti nevjerojatnu promjenu u našem karakteru; naučiti gledati sebe kao »onoga koga Isus voli«.

3. Tko je prijatelj? (8.29)

Ključni pojmovi: prijatelj, molitva za neprijatelje, nesebičnost

Odgojno-obrazovno postignuće: naučiti tko je prijatelj, a tko neprijatelj; upoznati načine kako se postaje i ostaje dobar prijatelj; uvidjeti da su molitva i nesebičnost načini na koje Bog želi da se odnosimo prema onima koje ne volimo; naučiti da je prijateljstvo izraz nesebičnosti i istinskoga zanimanja ne samo za posebne prijatelje, nego za one koji su možda osamljeni ili sramežljivi.