VLADA REPUBLIKE HRVATSKE

29

Na temelju članka 30. stavka 1. Zakona o sklapanju i izvršavanju međunarodnih ugovora (»Narodne novine«, broj 28/96), Vlada Republike Hrvatske je na sjednici održanoj 1. veljače 2007. godine donijela

UREDBU

O OBJAVI SPORAZUMA IZMEĐU VLADE REPUBLIKE HRVATSKE I EUROPSKE KOMISIJE O IZMJENAMA I DOPUNAMA PRILOGA III.1., ODJELJKA IX ISPA MEMORANDUMA O FINANCIRANJU

Članak 1.

Objavljuje se Sporazum između Vlade Republike Hrvatske i Europske komisije o izmjenama i dopunama Priloga III.1, Odjeljka IX ISPA Memoranduma o financiranju, sklopljen razmjenom pisama 30. listopada 2006. godine u izvorniku na engleskom jeziku.

Članak 2.

Tekst Sporazuma iz članka 1. ove Uredbe u izvorniku na engleskom jeziku i u prijevodu na hrvatski jezik, glasi:

Bruxelles, 8. 9. 2006

Poštovana gđo Dalić,

 

Predmet:        Izmjena Priloga III svih Memoranduma o financiranju iz Instrumenta za pretpristupnu strukturnu politiku (ISPA)

Slijedom našeg pisma od 30. lipnja 2006. vezanoga za potpisivanje Memoranduma o financiranju ISPA za Republiku Hrvatsku, izvještavamo Vas da su završene pripreme za izmjenu Priloga III Memoranduma o financiranju.

Uredba Vijeća (EC) br. 2112/2005 od 21. studenog 2005. o pristupu vanjskoj pomoći Zajednice, objavljena u Službenom glasilu L 344 od 27. prosinca 2005. godine, uvodi izmjene u Uredbu Vijeća (EC) br. 1267/1999 od 21. lipnja 1999. godine kojom se osniva Instrument za pretpristupne strukturalne politike (Uredba ISPA) vezanu za pravila za ispunjavanje uvjeta za sudjelovanje na natječajima i ugovaranje.

Rezultirajuće promjene potrebno je ugraditi u Memorandume za financiranje vezane uz sve ISPA projekte odobrene na dan ili nakon 28. prosinca 2005. Time se praktično podrazumijeva da ćemo priložiti izmijenjen Prilog III Memoranduma o financiranju koji ćete uskoro dobiti za mjere ISPA-e za 2006. godinu.

Kako bismo dobili usklađeni skup pravila koja bi bila ugrađena u svaki Memorandum o financiranju, bez obzira na datum kada je projekt odobren, mišljenja smo da bi izmijenjeni Prilog III trebalo uključiti i u Memorandume o financiranju vezane za sve ISPA projekte koje je Komisija odobrila, a još nisu provedeni do kraja.

Izmjena je vezana uz Prilog III.1. Odjeljak IX »Transparentnost pri dodjeli ugovora« Memoranduma o financiranju ISPA koji je revidiran u svrhu osiguravanja njegove usklađenosti s relevantnim odredbama Uredbe 2112/2005, u kontekstu ISPA-e (vidi Privitak 1).

Privitak 2 sadrži popis mjera ISPA-e na koje se primjenjuje spomenuta izmjena.

Komisija bi željela dobiti potvrdu Vaše pismene suglasnosti u roku od 4 tjedna od primitka ovoga pisma o uvođenju promjena, kao što je obrazloženo u Privitku 1, za već dogovorene projekte ISPA-e za razdoblju 2005. – 2006.. Odredbe izmjena primjenjivat će se od datuma Vaše potvrde.

Ovo pismo i Vaša suglasnost predstavljaju formalnu izmjenu Memoranduma o financiranju. Potrebno ih je priložiti Memorandumima o financiranju sklopljenima tijekom razdoblja 2005. – 2006, a navedenima u Privitku 2 ovoga pisma te čine njegov integralni dio.

Unaprijed zahvaljujemoS poštovanjem,Graham Meadows

PRIVITAK 1

Odjeljak IX. »Transparentnost pri dodjeli ugovora« u Prilogu1  III.1 svih Memoranduma o financiranju iz Instrumenta za pretpristupnu strukturnu politiku (ISPA) sada glasi:

»Odjeljak IX.Transparentnost pri dodjeli ugovora, ispunjavanje uvjeta, pravila nabave, pravila o podrijetlu

Članak 1.

U postupku koji se treba primjenjivati pri dodjeli ugovora o radovima, robi i uslugama potrebno je pridržavati se ključnih načela obuhvaćenih u Drugom dijelu, Naslov IV Uredbe o financiranju2  (vanjske aktivnosti) koja se primjenjuje na opći proračun Europske zajednice.

Članak 2.

ISPUNJAVANJE UVJETA

(1) Sudjelovanje u dodjeli ugovora o nabavi ili ugovora o darovnici iz sredstava ISPA-e otvoreno je za sve državljane i pravne osobe s poslovnim nastanom u nekoj državi članici Europske zajednice, sve pravne osobe s poslovnim nastanom u nekoj državi članici Europskog gospodarskog područja, sve državljane i pravne osobe s poslovnim nastanom u bilo kojoj državi koja je korisnik Uredbe Vijeća kojom se utemeljuje Instrument za pretpristupnu strukturnu politiku (Uredba ISPA-e), kao i sve državljane i pravne osobe s poslovnim nastanom u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Turskoj, Srbiji, uključujući i Kosovo prema Rezoluciji Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda (UNSCR) br. 1244, Crnoj Gori te Bivšoj Jugoslavenskoj Republici Makedoniji.

(2) Sudjelovanje u dodjeli ugovora o nabavi ili ugovora o darovnici iz sredstava ISPA-e otvoreno je i za sve pravne osobe s poslovnim nastanom u bilo kojoj zemlji osim zemalja navedenih u prethodnom stavku, u kojoj je uspostavljen uzajaman pristup njihovoj vanjskoj pomoći u skladu sa člankom 6. Uredbe Vijeća (EC) br. 2112/2005 od 21. studenoga 2005. o pristupu vanjskoj pomoći Zajednice.

(3) Zbog toga će se u specifikacijama natječaja zatražiti od ponuditelja da navedu svoje državljanstvo ili mjesto poslovnog nastana te da za to predoče dokaze koji su obično prihvatljivi prema njihovom vlastitom zakonu.

(4) Sudjelovanje u dodjeli ugovora o nabavi ili ugovora o darovnici koji se financiraju pomoću instrumenta Zajednice otvoreno je za međunarodne organizacije.

(5) U propisno opravdanim slučajevima, kao što je financiranje sredstvima međunarodnih financijskih institucija i nakon što ISPA Upravni odbor obavi rani pregled, Europska komisija može dopustiti i državljanima trećih zemalja i pravnim osobama s poslovnim nastanom u trećim zemljama da se natječu za ugovore.

Članak 3.

TRANSPARENTNOST PRI DODJELI UGOVORA

(1) Zemlje korisnice poduzet će potrebne mjere kako bi zajamčile što je moguće šire sudjelovanje. U tu svrhu one će se, kao minimalni zahtjev, pridržavati zahtjeva vezanih za objavu natječaja koji su propisani u postojećim pravilima o nabavi navedenim u članku 4.

(2) Također će ukloniti svaku diskriminaciju ili tehničke specifikacije koje bi mogle ugroziti sudjelovanje, pod jednakim uvjetima, većeg broja ponuditelja – fizičkih ili pravnih osoba koje ispunjavaju uvjete za sudjelovanje u dodjeli ugovora o nabavi ili ugovora o darovnici.

Članak 4.

PRAVILA NABAVE

(1) Detaljni postupci natječaja i dodjele ugovora kojih se treba pridržavati kao općeg pravila navedeni su u Praktičnom vodiču za postupke pri ugovaranju za vanjske aktivnosti Europske zajednice3  koji objavljuje Europska komisija.

(2) Međutim, pravila o nabavi koja se odnose na Europsku banku za obnovu i razvoj (EBRD) mogu se koristiti za ugovore koji se provode u sklopu mjera ISPA-e koje sufinancira EBRD, prema ovlaštenju u njihovim Memorandumima o financiranju ISPA-e.

Članak 5.

STRUČNJACI

Svi stručnjaci koje angažiraju ponuditelji kao što je određeno u člancima 2. i 8. mogu biti bilo kojeg državljanstva. Ovaj članak ne dovodi u pitanje zahtjeve vezane uz kvalitetu i financijska sredstva navedene u pravilima o nabavi Zajednice.

Članak 6.

PRAVILA O PODRIJETLU

Sva roba i materijali koji se kupuju na temelju ugovora koji se financira u sklopu Memoranduma o financiranju ISPA-e moraju imati podrijetlo u Zajednici ili u zemlji koja ispunjava uvjete kao što je definirano u člancima 2., 7. i 8. Izraz ‘podrijetlo’ za svrhe ovog članka definiran je u odnosnom zakonodavstvu Zajednice o pravilima o podrijetlu u carinske svrhe.

Članak 7.

IZUZEĆA OD PRAVILA O ISPUNJAVANJU UVJETA I PODRIJETLU

(1) U propisno argumentiranim iznimnim slučajevima Europska komisija može proširiti prihvaćanje ispunjavanja uvjeta na pravne osobe iz zemlje koja ne ispunjava uvjete prema članku 2.

(2) U propisno argumentiranim iznimnim slučajevima Europska komisija može dopustiti kupnju robe i materijala podrijetlom iz zemlje koja ne ispunjava uvjete prema članku 2.

(3) Izuzeća kako su predviđena u stavcima (1) i (2) mogu se pravdati na temelju činjenice da proizvodi i usluge nisu raspoloživi na tržištima zemalja o kojima se radi, razlozima izuzetne hitnosti, ili u slučaju kada bi pravila o ispunjavaju uvjeta onemogućila ili izuzetno otežala realizaciju projekta, programa ili aktivnosti.

Članak 8.

AKCIJE KOJE UKLJUČUJU MEĐUNARODNE ORGANIZACIJE ILI SUFINANCIRANJE

(1) Kad god se financijskim sredstvima ISPA-e financira neka akcija koja se provodi posredstvom neke međunarodne organizacije, sudjelovanje u odgovarajućim postupcima ugovaranja otvoreno je za sve pravne osobe koje ispunjavaju uvjete prema članku 2., kao i za sve pravne osobe koje ispunjavaju uvjete prema pravilima te organizacije, s tim da se vodi računa o tome da se osigura jednako postupanje prema svim donatorima. Ista pravila primjenjivat će se u vezi s robom, materijalima i stručnjacima.

(2) Svaki puta kada ISPA sudjeluje u akciji koju sufinancira zajedno s trećom zemljom, što podliježe uzajamnosti na način definiran u članku 2. (2), ili s regionalnom organizacijom, ili s državom članicom, sudjelovanje u odgovarajućim postupcima ugovaranja otvoreno je za sve pravne osobe koje ispunjavaju uvjete prema članku 2., kao i za sve pravne osobe koje ispunjavaju uvjete prema pravilima takve treće zemlje, regionalne organizacije ili države članice. Ista pravila primjenjivat će se u odnosu na robu, materijale i stručnjake.

(3) Kada se radi o ugovorima za koje se predviđa sufinanciranje Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) prema Memorandumu o financiranju u sklopu ISPA-e, Memorandumom o financiranju u sklopu ISPA-e može se dozvoliti upotreba Pravila i postupaka nabave EBRD-a.«

PRIVITAK 2

POPIS ISPA MEMORANDUMA O FINANCIRANJU ODOBRENIH U 2005. I 2006.– HRVATSKA

Broj projekta

Naziv projekta

2005HR16PPE001

Program za vode i otpadne vode u Karlovcu za grad Karlovac, Karlovačka županija

2005HR16PPT001

Rehabilitacija željezničke pruge na dionici Vinkovci – Tovarnik – državna granica

2005HR16PPA001

Projekt tehničke pomoći Središnjoj jedinici za financiranje i ugovaranje i Nacionalnom koordinatoru za program ISPA

 

Zagreb, 30. listopada 2006.

 

Predmet:        Izmjene i dopune Priloga III ISPA Memoranduma o financiranju

Poštovani gospodine Meadows,

Zahvaljujem na dopisu od 8. rujna 2006. (REGIO GM/D(2006) 830270) kojim nas obavještavate o izmjenama i dopunama Priloga III Memoranduma o financiranju za program ISPA.

Ovim putem potvrđujem da su navedene izmjene i dopune prihvatljive za Vladu Republike Hrvatske, te da Vaš dopis i ovaj odgovor predstavljaju Sporazum između Vlade Republike Hrvatske i Europske komisije o predmetnim izmjenama i dopunama koje stupaju na snagu s datumom ovog odgovora.

S poštovanjem,

DRŽAVNI TAJNIK

NACIONALNI KOORDINATOR

ZA PROGRAM ISPA

mr. sc. Martina Dalić

 

Brussels, 8 September 2006

Dear Ms Dalic,

Subject:          Amendment of Annex III to all ISPA Financing Memoranda

Following our letter of 30th June 2006 regarding the signature the ISPA Financing Memoranda for Croatia we would like to inform you that the preparation for amending Annex III of the Financing Memoranda has been completed.

Council Regulation (EC) No 2112/2005 of 21 November 2005 on access to Community external assistance, published in the Official Journal L 344 on 27 December 2005, amends Council Regulation (EC) No 1267/1999 of 21 June 1999 establishing an Instrument for Structural Policies for pre-accession (ISPA Regulation) with regard to the rules of eligibility for participation in tendering and contracting.

The resulting changes are to be incorporated into the Financing Memoranda for all ISPA projects approved on or after 28th December 2005. This implies, in practical terms, that we will include an amended Annex III to the Financing Memoranda that you will receive shortly for the 2006 ISPA Measures.

In order to have a coherent set of rules enshrined in every Financing Memorandum, regardless of the date of approval of projects, we are of the opinion that the revised Annex III should also be included in the Financing Memoranda relating to all ISPA projects approved by the Commission and not yet completed.

The amendment concerns Annex III.l, Section IX »Transparency in the award of contracts« of the ISPA Financing Memoranda, which has been revised to ensure consistency with the provisions of Regulation 2112/2005 that are relevant in the context of ISPA (seen Enclosure 1).

Enclosure 2 provides a list of the ISPA Measures to which the amendment should be applied.

The Commission would like to receive confirmation of your written agreement within four weeks from receipt of this letter on the inclusion of the changes, as explained in Enclosure 1, for ISPA projects already agreed over the period 2005 – 2006. The provisions of the amendment will become applicable from the date of your confirmation.

This letter and your agreement thereto constitute a formal amendment to the Financing Memoranda referred to above. They shall be added to the Financing Memoranda agreed during the period 2005-2006, listed in Enclosure 2 to this letter, and form an integral part thereof.

Thanking you in advance.Yours sincerely,Graham Meadows

ENCLOSURE 1

Section IX «Transparency in the award of contracts» in Annex1 III.1 of all ISPA Financing Memoranda now reads:

«Section IXTransparency in the award of contracts, eligibility, procurement rules, rules of origin

Article 1

The procedure to be followed for the award of works, supply and service contracts will respect the key principles enshrined in Part Two, Title IV of the Financial Regulation2 (external actions) applicable to the general budget of the European Community.

Article 2

ELIGIBILITY

(1) Participation in the award of procurement or grant contracts financed under ISPA shall be open to all nationals of and legal persons who are established in a Member State of the European Community, all legal persons who are established in a Member State of the European Economic Area, all nationals of and legal persons who are established in any country that is a beneficiary of the Council Regulation establishing an Instrument for Structural Policies for pre-accession (ISPA Regulation), and all nationals of and legal persons who are established in Albania, Bosnia and Herzegovina, Turkey, Serbia, including Kosovo under UNSCR N° 1244, Montenegro and the Former Yugoslav Republic of Macedonia.

(2) Participation in the award of procurement or grant contracts financed under ISPA shall in addition be open to all legal persons who are established in any country other than those referred in the paragraph above, where reciprocal access to their external assistance has been established in conformity to Article 6 of Council Regulation (EC) No 2112/2005 of 21 November 2005 on access to Community external assistance.

(3) The specifications shall therefore require tenderers to state their nationality or place of establishment and to present the supporting evidence normally acceptable under their own law.

(4) Participation in the award of procurement or grant contracts financed under a Community instrument shall be open to international organisations.

(5) In duly justified cases, such as co-financing with International Financing Institutions and after early examination by the ISPA Management Committee, the European Commission may in addition allow third country nationals and legal persons established in third countries to tender for contracts.

Article 3

TRANSPARENCY IN THE AWARD OF CONTRACTS

(1) The beneficiary countries shall take the necessary measures to guarantee as wide a participation as possible. To this end, they shall as a minimum adhere to the publication requirements laid down in the applicable procurement rules referred to in Article 4.

(2) They will also eliminate any discriminatory practice or technical specifications liable to hamper wide participation on equal terms by all natural or legal persons eligible to participate in the award of procurement or grant contracts.

Article 4

PROCUREMENT RULES

(1) Detailed procedures for tendering and contracts to be followed as a general rule are laid down in the Practical Guide to contract procedures for EC external actions3 issued by the European Commission.

(2) However, the procurement rules appropriate to the European Bank for Reconstruction and Development (EBRD) may be used for contracts that are implemented under ISPA measures co-financed by the EBRD, as authorised in their respective ISPA Financing Memoranda.

Article 5

EXPERTS

All experts engaged by tenderers as defined in Articles 2 and 8 may be of any nationality. This article is without prejudice to the qualitative and financial requirements set out in the Community’s procurement rules.

Article 6

RULES OF ORIGIN

All supplies and materials purchased under a contract financed under an ISPA Financing Memorandum must originate from the Community or from an eligible country as defined in Articles 2, 7 and 8. The term ‘origin’ for the purpose of this article is defined in the relevant Community legislation on rules of origin for customs purposes.

Article 7

DEROGATIONS FROM THE RULES OF ELIGIBILITY AND ORIGIN

(1) In duly substantiated exceptional cases, the European Commission may extend eligibility to legal persons from a country not eligible under Article 2.

(2) In duly substantiated exceptional cases, the European Commission may allow the purchase of supplies and materials originating from a country not eligible under Article 2.

(3) Derogations as provided for in paragraphs (1) and (2) may be justified on the basis of unavailability of products and services in the markets of the countries concerned, for reasons of extreme urgency, or if the eligibility rules would make the realisation of a project, a programme or an action impossible or exceedingly difficult.

Article 8

OPERATIONS INVOLVING INTERNATIONAL ORGANISATIONS OR CO-FINANCING

(1) Whenever ISPA funding covers an operation implemented through an international organisation, participation in the appropriate contractual procedures shall be open to all legal persons who are eligible pursuant to Article 2 as well as to all legal persons who are eligible pursuant to the rules of that organisation, care being taken to ensure that equal treatment is afforded to all donors. The same rules shall apply in respect of supplies, materials and experts.

(2) Whenever ISPA covers an operation co-financed with a third country, subject to reciprocity as defined in Article 2(2), or with a regional organisation, or with a Member State, participation in the appropriate contractual procedures shall be open to all legal persons who are eligible pursuant to Article 2 as well as to all legal persons who are eligible under the rules of such third country, regional organisation or Member State. The same rules shall apply in respect of supplies, materials and experts.

(3) In the case of contracts for which joint co-financing by the European Bank for Reconstruction and Development (EBRD) is foreseen in the ISPA Financing Memorandum, the ISPA Financing Memorandum may authorise the use of the EBRD Procurement Rules and Procedures.»

ENCLOSURE 2

LIST OF ISPA FINANCING MEMORANDA APPROVED IN 2005 & 2006 – CROATIA

Project Code

Project Title

2005HR16PPE001

Karlovac Water and Waste Water Programme located in Town of Karlovac, Karlovacka County

2005HR16PPT001

Vinkovci to Tovarnik. to State Border Railway Rehabilitation

2005HR16PPA001

Support to the Central Finance and Contracting Unit (CFCU) and National ISPA Coordinator (NIC)

 

Zagreb, 30 October 2006

Subject:           Amendment of Annex III to all ISPA Financing Memoranda

Dear Mr. Meadows,

Thank you for your letter of 8th September 2006 (REGIO GM/D(2006) 83027) by which you have informed us about the Amendment of Annex III to the ISPA Financing Memoranda.

I would like to confirm that the Amendment is acceptable to the Government of the Republic of Croatia and that this Reply and your Letter constitute the Agreement between the Government of the Republic of Croatia and the European Commission concerning the Amendment of the Annex III to all ISPA Financing Memoranda, which shall enter into force on the date of this Reply.

Sincerely yours,

STATE SECRETARY

NATIONAL ISPA COORDINATOR

Martina Dalić

 

Članak 3.

Za izvršenje Sporazuma iz članka 1. ove Uredbe, nadležna su središnja tijela državne uprave nadležna za poslove financija, poslove prometa, poslove vodnoga gospodarstva i poslove koordinacije programa pomoći Europske unije.

Članak 4.

Sporazum iz članka 1. ove Uredbe stupio je na snagu 30. listopada 2006. godine.

Članak 5.

Ova Uredba stupa na snagu danom objave u »Narodnim novinama«.

Klasa:  441-03/05-01/13

            441-03/05-01/14

            441-03/06-01/04

Urbroj: 5030105-07-1

Zagreb, 1. veljače 2007.

Predsjednik

dr. sc. Ivo Sanader, v. r.