MINISTARSTVO ZDRAVSTVA

Na temelju članka 36. stavka 2. Zakona o otrovima (»Narodne novine«, broj 27/99) ministar zdravstva donosi

PRAVILNIK

O OZNAČAVANJU I OBILJEŽAVANJU OTROVA KOJI SE STAVLJAJU U PROMET

Članak 1.

Ovim Pravilnikom utvrđuju se znakovi opasnosti i oznake upozorenja i obavijesti glede vrste, značenja, oblika, boje, dimenzija i simbola kojima se označuju otrovi koji se stavljaju u promet.

Članak 2.

Otrovi se označuju:

1) znakovima opasnosti,

2) znakovima upozorenja, te

3) oznakama obavijesti.

Članak 3.

Svako pakiranje otrova u prometu mora biti označeno odgovarajućim znakovima opasnosti i oznakama upozorenja i obavijesti.

Pravne i fizičke osobe koje stavljaju otrove u promet obvezne su na temelju Pravilnika o mjerilima za razvrstavanje otrova u skupine Liste otrova i toksikološke ocjene otrova odrediti znakove i oznake kojima će označavati pojedinačna pakiranja otrova.

Članak 4.

Znakovi opasnosti bojom i simbolom označuju:

 1) vrlo jaku otrovnost

 2) otrovnost

 3) štetnost

 4) nagrizajuće djelovanje

 5) nadražujuće djelovanje

 6) eksplozivnost

 7) oksidativnost

  8) vrlo laku zapaljivost

 9) laku zapaljivost

10) opasnost po okoliš.

Članak 5.

Oznake upozorenja odnose se na vrste opasnosti koje postoje ili mogu nastati u prometu otrova i pri rukovanju otrovima, a označavaju se slovom »R« i rednim brojem iz popisa oznaka upozorenja iz članka 13. ovog Pravilnika.

Oznake obavijesti odnose se na mjere koje se moraju primijeniti u prometu otrova i pri rukovanju otrovima a označuju se slovom »S« i rednim brojem iz popisa oznaka obavijesti iz članka 14. ovog Pravilnika.

Oznake upozorenja i obavijesti iz stavka 1. i 2. ovog članka stavljaju se na ambalažu, a njihovo značenje upisuje se u uputu za uporabu otrova koja se prilaže uz svako pakiranje.

U slučaju skupnog pakiranja, pojedinačna pakiranja moraju biti označena u skladu s ovim Pravilnikom, dok vanjsko pakiranje mora biti označeno sukladno međunarodnim propisima za prijevoz opasnih tvari.

Značenje najvažnijih oznaka upozorenja i obavijesti upisuje se prema potrebi i uz oznake.

Članak 6.

Naljepnica s deklaracijom mora imati najmanje sljedeće dimenzije, odnosno odgovarajuću površinu:

1) za pakovanja obujma do 3 litre: 52 ¤ 74 mm

2) za pakovanja obujma od 3 do 50 litara: 74 ¤ 105 mm

3) za pakovanja obujma od 50 litara do 500 litara: 105 ¤ 148 mm

4) za pakovanja obujma većeg od 500 litara: 148 ¤ 210 mm.

Znakovi opasnosti trebaju biti veličine najmanje 1/10 površine naljepnice, ali ne manji od 1 cm².

Ako su pakiranja tako mala da nema mjesta ni za najmanju naljepnicu, naljepnica se može smanjiti toliko da se oznake mogu jasno vidjeti, ili se naljepnica postavlja na posebnu pločicu koja se na prikladan način učvršćuje i osigurava da se ne može otkinuti.

Članak 7.

Znakom za vrlo jaku otrovnost (T+) i simbolom označuju se otrovi iz Skupine I. Simbol je grafički prikaz mrtvačke glave s prekriženim kostima, crne boje na narančastoj podlozi. Pokraj znaka stavlja se natpis »vrlo jaki otrov«.

Znakom za otrovnost (T) i simbolom označuju se otrovi iz Skupine II. Simbol je grafički prikaz mrtvačke glave s prekriženim kostima, crne boje na narančastoj podlozi. Pokraj znaka stavlja se natpis »otrov«.

Znakom za štetnost (Xn) i simbolom označuju se otrovi iz Skupine III. Simbol je Andrijin križ crne boje na narančastoj podlozi. Pokraj znaka stavlja se natpis »Štetno«.

Znakom za nadražujuće djelovanje (Xi) i simbolom označuju se otrovi koji trenutnim, produženim ili ponovljenim dodirom s kožom ili sluznicom izazivaju upale. Simbol je Andrijin križ, crne boje na narančastoj podlozi. Pokraj znaka stavlja se natpis »nadražujuće«.

Znakom za nagrizajuće djelovanje (C) i simbolom označuju se otrovi koji u dodiru s organskim i anorganskim tvarima izazivaju njihova oštećenja. Simbol je grafički prikaz dviju epruveta iz kojih kaplje tekućina na ruku i metal. Simbol je crne boje na narančastoj podlozi. Pokraj znaka stavlja se natpis »nagrizajuće«.

Znakom za eksplozivnost (E) i simbolom označuju se otrovi koji pod utjecajem plamena ili drugih toplinskih izvora eksplodiraju, ili kod kojih je opasnost od eksplozije zbog udarca, tlaka ili trenja veća nego kod dinitrobenzena. Simbol je grafički prikaz bombe koja se rasprskava, crne boje na narančastoj podlozi. Pokraj znaka stavlja se natpis »eksplozivno«.

Znakom za oksidirajuće djelovanje (O) i simbolom označuju se otrovi koji u dodiru s drugom tvari daju jaku egzotermnu reakciju (oslobađanje topline) ili pri tome nastaju druge promjene koje povećavaju stupanj opasnosti. Simbol je grafički prikaz plamena iznad prstena, crne boje na narančastoj podlozi. Pokraj znaka stavlja se natpis »oksidirajuće«.

Znakom za vrlo laku zapaljivost (F+) i simbolom označuju se otrovi koji se pod normalnim tlakom (1013 mbara) i na normalnoj temperaturi (20°C ) mogu zapaliti, dovesti do pojave požara ili potpomagati gorenje (tekućine vrlo niskog plamišta i vrelišta, te plinovi koji su zapaljivi u dodiru sa zrakom). Simbol je grafički prikaz otvorenog plamena, crne boje na narančastoj podlozi. Pokraj znaka stavlja se natpis »vrlo lako zapaljivo«.

Znakom za laku zapaljivost (F) i simbolom označuju se otrovi koji se lako zapale u dodiru s izvorom vatre, otrovi koji se pale u dodiru sa zrakom bez posredovanja drugih tvari (samozapaljivi otrovi) te otrovi koji u dodiru s vodom ili vlažnim zrakom razvijaju zapaljive plinove. Simbol je grafički prikaz otvorenog plamena, crne boje na narančastoj podlozi. Pokraj znaka stavlja se natpis »lako zapaljivo«.

Znakom opasnosti za okoliš (N) i simbolom označuju se otrovi koji su opasni za biljke i životinje, organizme u tlu, pčele, ozonski omotač i dr. Simbol je grafički prikaz stabla i ribe, crne boje na narančastoj podlozi. Pokraj znaka stavlja se natpis »opasno za okoliš«.

Članak 8.

Otrov može biti obilježen najviše sa dva znaka od kojih jedan označuje opasnost za zdravlje ljudi ili čovjekovu okolinu (otrovnost, štetnost po zdravlje, nagrizajuće i nadražujuće djelovanje), a drugi ostale vrste opasnosti (eksplozivnost, oksidativnost i zapaljivost).

Iznimno od odredbe stavka 1. ovog članka, znakom za nagrizajuće djelovanje označuje se istovremeno opasnost po zdravlje ljudi, za čovjekovu okolinu i ostale vrste opasnosti.

Članak 9.

Kada otrov razvrstan u skupinu II. istovremeno ima nagrizajuće i nadražujuće djelovanje obvezno se ističe znak za otrovnost, a znakovi za nagrizajuće i nadražujuće djelovanje nisu obvezni, osim ako u Listi otrova nije drugačije propisano.

Kada otrov istovremeno ima nagrizajuće i nadražujuće djelovanje, obvezno se ističe znak za nagrizajuće djelovanje, a znak za nadražujuće djelovanje nije obvezan, osim ako u Listi otrova nije drugačije propisano.

Kada je otrov istovremeno eksplozivan, zapaljiv i oksidirajući obvezno se ističe znak za eksplozivnost, a znakovi za zapaljivost i oksidativnost nisu obvezni, osim ako u Listi otrova nije drugačije propisano.

Članak 10.

Kada otrov ima nadražujuće, zapaljivo ili oksidirajuće djelovanje »R« i »S« oznake ne trebaju biti na pakovanju manjem od 125 ml.

Odredba iz stavka 1. ovog članka odnosi se i na isti volumen otrova štetnih za zdravlje ukoliko se ne nalaze u maloprodaji.

Članak 11.

Oznake »nije otrovno«, »nije štetno« ili slično ne smiju se stavljati na proizvode koji sadrže otrove navedene u Listi otrova.

Članak 12.

Znakovi za opasnost stavljaju se na jedno ili više mjesta na naljepnici ili ambalaži jedan pokraj drugog ili jedan iznad drugog.

Članak 13.

Značenje oznaka upozorenja:


R 1 		Eksplozivno u suhom stanju

R 2 Udarac, trenje, vatra ili drugi izvori zapaljenja mogu uzrokovati eksploziju

R 3 Udarac, trenje, vatra ili drugi izvori zapaljenja mogu vrlo lako uzrokovati eksploziju

R 4 Gradi vrlo osjetljive eksplozivne spojeve s metalima

R 5 Zagrijavanje može uzrokovati eksploziju

R 6 Eksplozivno u dodiru ili bez dodira sa zrakom

R 7 Može uzrokovati požar

R 8 U dodiru sa zapaljivim materijalom može uzrokovati požar

R 9 Eksplozivno u smjesi sa zapaljivim materijalom

R 10

Zapaljivo R 11 Lako zapaljivo

R 12 Vrlo lako zapaljivo

R 13 Vrlo lako zapaljiv ukapljeni plin

R 14 Burno reagira s vodom

R 15 U dodiru s vodom oslobađa vrlo lako zapaljive plinove

R 16 Eksplozivno u smjesi s oksidirajućim tvarima

R 17 Samozapaljivo u dodiru sa zrakom

R 18 Pri uporabi može nastati eksplozivna ili zapaljiva smjesa para-zrak

R 19 Mogu nastati eksplozivni peroksidi

R 20 Štetno ako se udiše

R 21 Štetno u dodiru s kožom

R 22 Štetno ako se proguta

R 23 Otrovno ako se udiše

R 24 Otrovno u dodiru s kožom

R 25 Otrovno ako se proguta

R 26 Vrlo otrovno ako se udiše

R 27 Vrlo otrovno u dodiru s kožom

R 28 Vrlo otrovno ako se proguta

R 29 U dodiru s vodom oslobađa otrovni plin

R 30 Pri uporabi može postati lako zapaljivo

R 31 U dodiru s kiselinama oslobađa otrovni plin

R 32 U dodiru s kiselinama oslobađa vrlo otrovni plin

R 33 Opasnost od učinka nakupljanja

R 34 Izaziva opekotine

R 35 Izaziva teške opekotine

R 36 Nadražuje oči

R 37 Nadražuje dišni sustav

R 38 Nadražuje kožu

R 39 Opasnost od vrlo teških trajnih oštećenja

R 40 Moguća opasnost od trajnih oštećenja

R 41 Opasnost od teških ozljeda očiju

R 42 Udisanje može izazvati preosjetljivost

R 43 U dodiru s kožom može izazvati preosjetljivost

R 44 Opasnost od eksplozije ako se grije u zatvorenom prostoru

R 45 Može izazvati rak

R 46 Može izazvati nasljedna genetska oštećenja

R 47 Može izazvati oštećenja ploda kod sisavaca

R 48 Opasnost od teških oštećenja zdravlja pri duljem izlaganju

R 49 Može izazvati rak ako se udiše

R 50 Vrlo otrovno za organizme koji žive u vodi

R 51 Otrovno za organizme koji žive u vodi

R 52 Štetno za organizme koji žive u vodi

R 53 Može dugotrajno štetno djelovati u vodi

R 54 Otrovno za biljke

R 55 Otrovno za životinje

R 56 Otrovno za organizme u tlu

R 57 Otrovno za pčele

R 58 Može dugotrajno štetno djelovati na okoliš

R 59 Opasno za ozonski sloj

R 60 Može smanjiti plodnost

R 61 Može štetno djelovati na plod

R 62 Moguća opasnost smanjenja plodnosti

R 63 Moguća opasnost štetnog djelovanja na plod

R 64 Može štetno djelovati na dojenčad preko mlijeka

R 65 Može izazvati oštećenje pluća ako se proguta

R 14/15 Burno reagira s vodom i razvijaju se vrlo lako zapaljivi plinovi

R 15/29 U dodiru s vodom razvijaju se otrovni vrlo lako zapaljivi plinovi

R 20/21 Štetno ako se udiše i u dodiru s kožom

R 20/22 Štetno ako se udiše i ako se proguta

R 20/21/22 Štetno ako se udiše, u dodiru s kožom i ako se proguta

R 21/22 Štetno u dodiru s kožom i ako se proguta

R 23/24 Otrovno ako se udiše i u dodiru s kožom

R 23/25 Otrovno ako se udiše i ako se proguta

R 23/24/25 Otrovno ako se udiše, u dodiru s kožom i ako se proguta

R 24/25 Otrovno u dodiru s kožom i ako se proguta

R 26/27 Vrlo otrovno ako se udiše i u dodiru s kožom

R 26/28 Vrlo otrovno ako se udiše i ako se proguta

R 26/27/28 Vrlo otrovno ako se udiše, u dodiru s kožom i ako se proguta

R 27/28 Vrlo otrovno u dodiru s kožom i ako se proguta

R 36/37 Nadražuje oči i dišni sustav

R 36/38 Nadražuje oči i kožu

R 36/37/38 Nadražuje oči, dišni sustav i kožu

R 37/38 Nadražuje dišni sustav i kožu

R 39/23 Otrovno: ako se udiše opasnost vrlo teških trajnih oštećenja

R 39/24 Otrovno: u dodiru s kožom opasnost vrlo teških trajnih oštećenja

R 39/25 Otrovno: ako se proguta opasnost vrlo teških trajnih oštećenja

R 39/23/24 Otrovno: udisanjem i u dodiru s kožom opasnost vrlo teških trajnih oštećenja

R 39/24/25 Otrovno: u dodiru s kožom i ako se proguta opasnost vrlo teških trajnih oštećenja

R 39/23/25 Otrovno: udisanjem i ako se proguta opasnost vrlo teških trajnih oštećenja

R 39/23/24/25 Otrovno: udisanjem, u dodiru s kožom i ako se proguta opasnost vrlo teških trajnih oštećenja

R 39/26 Vrlo otrovno: udisanjem opasnost vrlo teških trajnih oštećenja

R 39/27 Vrlo otrovno: u dodiru s kožom opasnost vrlo teških trajnih oštećenja

R 39/28 Vrlo otrovno: ako se proguta opasnost vrlo teških trajnih oštećenja

R 39/26/27 Vrlo otrovno: udisanjem i u dodiru s kožom opasnost vrlo teških trajnih oštećenja

R 39/26/28 Vrlo otrovno: udisanjem i ako se proguta opasnost vrlo teških trajnih oštećenja

R 39/27/28 Vrlo otrovno: u dodiru s kožom i ako se proguta opasnost vrlo teških trajnih oštećenja

R 39/26/27/28 Vrlo otrovno: udisanjem, u dodiru s kožom i ako se proguta opasnost vrlo teških trajnih oštećenja

R 40/20 Štetno: udisanjem moguća opasnost trajnih oštećenja

R 40/21 Štetno: u dodiru s kožom moguća opasnost trajnih oštećenja

R 40/22 Štetno: ako se proguta moguća opasnost trajnih oštećenja

R 40/20/21 Štetno: udisanjem i u dodiru s kožom moguća opasnost trajnih oštećenja

R 40/20/22 Štetno: udisanjem i ako se proguta moguća opasnost trajnih oštećenja

R 40/21/22 Štetno: u dodiru s kožom i ako se proguta moguća opasnost trajnih oštećenja

R 40/20/21/22 Štetno: udisanjem, u dodiru s kožom i ako se proguta moguća opasnost trajnih oštećenja

R 42/43 Može izazvati preosjetljivost udisanjem i u dodiru s kožom

R 48/20 Štetno: opasnost teških oštećenja zdravlja pri duljem izlaganju udisanjem

R 48/21 Štetno: opasnost teških oštećenja zdravlja pri duljem izlaganju putem kože

R 48/22 Štetno: opasnost teških oštećenja zdravlja pri duljem izlaganju gutanjem

R 48/20/21 Štetno: opasnost teških oštećenja zdravlja pri duljem izlaganju udisanjem i putem kože

R 48/20/22 Štetno: opasnost teških oštećenja zdravlja pri duljem izlaganju udisanjem i gutanjem

R 48/21/22 Štetno: opasnost teških oštećenja zdravlja pri duljem izlaganju putem kože i gutanjem

R 48/20/21/22 Štetno: opasnost teških oštećenja zdravlja pri duljem izlaganju udisanjem, putem kože i gutanjem

R 48/23 Otrovno: opasnost teških oštećenja zdravlja pri duljem izlaganju udisanjem

R 48/24 Otrovno: opasnost teških oštećenja pri duljem izlaganju putem kože

R 48/25 Otrovno: opasnost teških oštećenja zdravlja pri duljem izlaganju gutanjem

R 48/23/24 Otrovno: opasnost teških oštećenja zdravlja pri duljem izlaganju udisanjem i putem kože

R 48/23/25 Otrovno: opasnost teških oštećenja zdravlja pri duljem izlaganju udisanjem i gutanjem

R 48/24/25 Otrovno: opasnost teških oštećenja zdravlja pri duljem izlaganju putem kože i gutanjem

R 48/23/24/25 Otrovno: opasnost teških oštećenja zdravlja pri duljem izlaganju udisanjem, putem kože i gutanjem

R 50/53 Vrlo otrovno za organizme koji žive u vodi, može dugotrajno štetno djelovati u vodi

R 51/53 Otrovno za organizme koji žive u vodi, može dugotrajno štetno djelovati u vodi

R 52/53 Štetno za organizme koji žive u vodi, može dugotrajno štetno djelovati u vodi

Članak 14.

Značenje oznaka obavijesti:

S 1 		Čuvati pod ključem

S 2 Čuvati izvan dohvata djece

S 3 Čuvati na hladnom mjestu

S 4 Čuvati izvan naseljenih mjesta

S 5 Čuvati uz ove uvjete... (tekućinu propisuje proizvođač)

S 6 Čuvati uz ove uvjete... (inertni plin propisuje proizvođač)

S 7 Čuvati u dobro zatvorenim spremnicima

S 8 Čuvati spremnike na suhom

S 9 Čuvati spremnike na dobro provjetrenom mjestu

S 10 Čuvati sadržaj vlažnim

S 11 Spriječiti dodir sa zrakom

S 12 Ne smije biti hermetički zatvoren

S 13 Čuvati odvojeno od hrane, pića i stočne hrane

S 14 Čuvati odvojeno od ... (inkompatibilni materijal navodi proizvođač)

S 15 Čuvati od topline

S 16 Čuvati odvojeno od izvora paljenja - zabranjeno pušenje

S 17 Čuvati odvojeno od zapaljivog materijala

S 18 Pažljivo rukovati i pažljivo otvarati spremnike

S 19 Ne čuvati spremnike hermetički zatvorene

S 20 Pri rukovanju ne jesti i ne piti

S 21 Pri rukovanju ne pušiti

S 22 Ne udisati prašinu

S 23 Ne udisati plin/dim/pare/aerosol

S 24 Spriječiti dodir s kožom

S 25 Spriječiti dodir s očima

S 26 Ako dođe u dodir s očima odmah isprati s puno vode i zatražiti savjet liječnika

S 27 Odmah skinuti svu zagađenu odjeću

S 28 Nakon dodira s kožom odmah isprati s dovoljno... (sredstvo propisuje proizvođač)

S 29 Ne izlijevati u kanalizaciju

S 30 Ni u kojem slučaju proizvodu ne dodavati vodu

S 31 Čuvati odvojeno od eksplozivnog materijala

S 32 Oprezno rukovati spremnikom

S 33 Poduzeti mjere protiv pojave statičkog elektriciteta

S 34 Izbjegavati udaranje i trenje

S 35 Ostaci tvari i spremnici moraju biti odloženi na siguran način

S 36 Nositi odgovarajuću zaštitnu odjeću

S 37 Nositi zaštitne rukavice

S 38 U slučaju nedovoljne ventilacije nositi odgovarajuća zaštitna sredstva za dišni sustav

S 39 Nositi zaštitna sredstva za oči/lice

S 40 Pod i sve druge onečišćene predmete očistiti ... (sredstvo za čišćenje propisuje proizvođač)

S 41 U slučaju požara i/ili ekspozije ne udisati dim

S 42 Za vrijeme fumigacije ili prskanja nositi odgovarajuće zaštitno sredstva za dišni sustav

S 43 Za gašenje požara koristiti ... (navesti točan tip aparata za gašenje. Ako gašenje vodom povećava opasnost dodati »ne gasiti vodom«)

S 44 U slučaju nesreće ili zdravstvenih tegoba zatražiti savjet liječnika (ako je moguće pokazati naljepnicu)

S 45 U slučaju nesreće ili zdravstvenih tegoba hitno zatražiti savjet liječnika (ako je moguće pokazati naljepnicu)

S 46 Ako se proguta hitno zatražiti savjet liječnika i pokazati naljepnicu ili spremnik

S 47 Ne skladištiti na temperaturi višoj od ...°C (propisuje proizvođač)

S 48 Čuvati navlaženo s ... (odgovarajući materijal propisuje proizvođač)

S 49 Čuvati samo u originalnom pakovanju

S 50 Ne miješati s ... (propisuje proizvođač)

S 51 Koristiti samo u dobro prozračenim prostorijama

S 52 Ne koristiti na velikim površinama u zatvorenom prostoru

S 53 Spriječiti izloženost - prije uporabe tražiti posebne upute

S 54 Pri odvođenju u uređaje za pročišćavanje potrebno je odobrenje nadležnih tijela

S 55 Prije izlijevanja u kanalizaciju ili vodotokove, obraditi prema najnovijim tehničkim mogućnostima obrade otpada

S 56 Tvari i ambalaža moraju biti odloženi na posebna odlagališta opasnog otpada

S 57 Koristiti odgovarajuću ambalažu kako bi se spriječilo zagađivanje okoliša

S 58 Odložiti kao opasan otpad

S 59 Od proizvođača/dobavljača zatražiti podatke o recikliranju/preradi

S 60 Ostaci tvari i ambalaža moraju se odložiti kao opasan otpad

S 61 Izbjegavati ispuštanje u okoliš. Pridržavati se posebnih uputa - sigurnosni list

S 62 Ako se proguta ne izazivati povraćanje, hitno zatražiti pomoć liječnika i pokazati naljepnicu ili ovaj spremnik

S 1/2 Čuvati pod ključem i izvan dohvata djece

S 3/7 Čuvati u dobro zatvorenim spremnicima na hladnom mjestu

S 3/9/14 Čuvati na hladnom i dobro prozračenom mjestu odvojeno od ... (inkompatibilne tvari navodi proizvođač)

S 3/9/14/49 Čuvati samo u originalnom pakovanju na hladnom i dobro prozračenom mjestu odvojeno od... (inkompatibilne tvari navodi proizvođač)

S 3/9/49 Čuvati samo u originalnom pakovanju na hladnom i dobro prozračnom mjestu

S 3/14 Čuvati na hladnom mjestu odvojeno od... (inkompatibilne tvari navodi proizvođač)

S 7/8 Čuvati u dobro zatvorenim spremnicima na suhom mjestu

S 7/9 Čuvati u dobro zatvorenim spremnicima na dobro prozračenom mjestu

S 7/47 Čuvati u dobro zatvorenim spremnicima pri temperaturi koja ne prelazi ... °C (propisuje proizvođač)

S 20/21 Pri rukovanju ne jesti, piti niti pušiti

S 24/25 Spriječiti dodir s kožom i očima

S 29/56 Ne ispuštati u kanalizaciju, odložiti kao opasni otpad

S 36/37 Nositi odgovarajuću zaštitnu odjeću i rukavice

S 36/37/39 Nositi odgovarajuću zaštitnu odjeću, rukavice i zaštitna sredstva za oči-lice

S 36/39 Nositi odgovarajuću zaštitnu odjeću i zaštitna sredstva za oči-lice

S 37/39 Nositi zaštitne rukavice i zaštitna sredstva za oči-lice

S 47/49 Čuvati samo u originalnim spremnicima pri temperaturi koja ne prelazi ... °C (propisuje proizvođač)

Članak 15.

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objave u »Narodnim novinama«

Klasa: 011-01/99-01/0042
Urbroj: 534-02-06-99-01
Zagreb, 1. travnja 1999.

Ministar
prof. dr. sc. Željko Reiner, v. r.