MINISTARSTVO UNUTARNJIH POSLOVA

Na tenkelju članka 107. stavka 1. Zakona o unutarnjim poslovima ("Narodne novine" br 29/91 - pročišćeni tekst, 73/91, 19/92, 33/92. i 76/94.) i članka 16. Uredbe o oznakama zvanja i funkcija te uniformi ovlaštenih službenih osoba Ministarstva unutarnjih poslova ("Narodne novine" br. 36/91.), ministar unutarnjih poslova donosi

PRAVILNIK

O ODORI I ZNAKOVLJU PRIPADNIKA SPECIJALNE POLICIJE MINISTARSTVA UNUTARNJIH POSLOVA REPUBLIKE HRVATSKE

I. TEMELJNA ODREDBA

Članak 1.

Ovim Pravilnikom propisuju se oblik i kroj odore, znakovlje, dopunski dijelovi odore, oprema i športska oprema pripadnika Specijalne policije te rokovi trajanja odore i opreme.

II. ODORA SPECIJALNE POLICIJE

Članak 2

Odoru pripadnika specijalne policije čine:

Članak 3.

Beretka (svečana kapa) je smeđe boje, klasičnog oblika, s uštikanim hrvatskim grbom. Ispod grba uštikan je lovorov vijenac zlatne boje.

Članak 4.

Kapa sa štitnikom (radna kapa) osmerokutnog je oblika, izradena od zelene pamučne tkanine. Štitnik kape i dio pasice izraden je od posebnog filca i presvučen zelenom pamučnom tkaninom. Na prednjem dijelu kape uštikan je grb Republike Hrvatske, na podlozi od posebnog filca presvučenog tkaninom. Na stražnjem dijelu kape nalazi se lastika zelene boje, širine 30 cm, koja služi podešavanju veličine kape. Na svakoj strani kape smještene su po dvije rinčice radi prozračivanja.

Članak 5.

Jakna (bluza) je zelene boje, kopča se zatvaračem i pritiskarima. Na prednjoj strani u visini prsa dva su našivena džepa s poklopcima na kopčanje pritiskačima, a u visini bokova dva urezana džepa s poklopcima. Na ramenima su prišiveni držači za naramenice s oznakama zvanja koji se kopčaju gumbom zelene boje. Rukavi imaju nastavak po dužini koji se kopča čičak trakom. Proširenje kod šake kopča se čičak trakom. Ovratnik se s prednje strane kopča čičak trakom. Na leđima, uz rameni ušitak nalaze se 2 falde. Jakna je s unutarnje strane podstavljena i u struku ima ušiven tunel s trakom za stezanje. U rubu jekne po dužini je tunel s vrpcom za stezanje.

Članek 6.

Jakna zimska s kapuljačom zelene je boje, kopča se zatvaračem i pritiskačima. Na prednjoj strani u visini bokova su ušiveni džepovi. Ovratnika nema, a kapuljača je fiksno našivena. Na rukave je našiven render. Jakna je podstavljena štepanom podstavom zelene boje. U rubu kapuljače i donjem rubu jakne nalaze se tuneli s trakom za zatezanje.

Članak 7.

Hlače Ijetne su zelene boje od ripsa, klasičnog kroja, s kosim džepovima sa strane, našivenim džepovima iznad koljena i poklopcem koji se skriveno kopča. U rubu dužine hlača nalazi se uvučena vrpca za zatezanje. Oko struka nalazi se potreban broj držača za hlačnjak, a iznad bokova u struku s obje strane nalaze se zatezači s metalnim kopčama. Na stražnjoj strani nalaze se dva urezana džepa, s poklopcima i skrivenim kopčanjem.

Hlače zimske su zelene boje, klasičnog kroja s kosirn džepovima sa strane, našivenim džepovima iznad koljena, s poklopcem koji se skriveno kopča U rubu dužine halača nalazi se uvučena vrpca za zatezanje. Oko struka nalazi se potreban broj držača za hlačnjak, a iznad bokova u struku s obje strane nalaze se zatezači s metalnim kopčama. Na stražnjoj strani nalaze se dva urezana džepa s poklopcima i skrivenim kopčanjem. S unutarnje strane čitavom površinom prošivena je štepana termo podstava.

Članak 8.

Prsluk je zelene boje i kopča se zatvaračem. Na prednjoj strani u visini prsiju s lijeve strane je ušiven džep sa za tvaračem, a ispod njega manji džep s poklopcem koji se kopča čičak trakom; s desne strane je ušiveni džep s poklopcem, a ispod njega našiveni džep s poklopcem i oba se kopčaju čičak trakom. U struku s obje strane su ušiveni džepovi koji se kopčaju zatvaračem. Ispod njih okomito su postavljeni otvori za ruke (džepovi koji nemaju poklopca i ne kopčaju se). U struku s obje strane su zatezači na čičak traku. Na sredini ledne strane nalazi se veći džep koji se zatvara poklopcem na čičak. U ovratniku koji se otvara za tvaračem nalazi se kapuljača. Prsluk je s unutarnje strane podstavljen.

Članak 9.

Pulover je pleteni, zelene boje s rol-kragnom, koja s prednje strane ima zatvarač dužine 20 cm. Na ramenima i laktovima je pojačanje tkaninom iste boje. Rub pulovera i rukava završava renderom iste boje.

Članak 10.

Pelerina je zelene boje s kapuljačom od gumirane tkanine (šivano ljepljena). S obje strane kopča se pritiskačima. U vanjskom rubu kapuljače je tunel s trakom za zatezanje.

Članak 11.

Košulja kratkog rukava je izrađena od zelenog ripsa. Na prednjoj strani u visini prsa našivena su dva džepa s poklopcima koji se skriveno kopčaju. Kopčanje košulje s prednje strane je plastičnim gumbima skriveno. Na leđima u struku nalaze se dva zatezača s okastim rupicama i s 4 gumba. Ovratnik je klasičnog kroja.

Košulja dugog rukava je izrađena od zelenog ripsa. Na prednjoj strani u visini prsa našivena su dva džepa s poklopcima koji se skriveno kopčaju. Kopčanje košulje s prednje strane je plastičnim gumbima skriveno. Na gornjem dijelu rukava našiveni su zatezači s okastim rupicama i gumbima. Na leđima u struku nalaze se dva zatezača s okastim rupicama i 4 gumba. Ovratnik je klasičnog kroja.

Članak 12

Opasač i hlačnjak su zelene boje izrađeni od gurtne s crnim kopčama na kojima je stilizirana slovna oznaka "RH" okružena s tropletom u boji kopče. Opasač i hlačnjak imaju odgovarajući broj rupica ojačanih metalnim prstenovima za zatezanje.

Držaći remena (tregeri) zelene su boje, izrađeni od gurtne

Članak 13.

Trekking - muška visoka cipela je maslinasto zelene boje s crnim đonom. Gornjište je tako izrađeno da je cipela u potpunosti zatvorena (visina oko 19 cm). Jezik i kragna na cipeli podloženi su spužvom. Gornjište i đon su AGO ljepljeni.

Članak 14.

Čizme terenske crne su boje, izrađene su od prirodne hidrofolirane kože, s gumenim đonom. Sare su visine 21 cm, podložene su spužvom. Jezik ugrađen u cipelu je zatvorenog tipa. Podstava je od goveđeg krom cjepanika. Gornjište je dva puta prišiveno za tabanicu, a đon je lijepljeni.

III. ZNAKOVLJE SPECIJALNE POLICIJE

Članak 15.

Pripadnici specijalne policije na odori nose znakovlje koje se sastoji od:

Članak 16.

Osnovne oznake pripadnosti SpecijaInoj policiji su oznaka "MUP RH" i oznaka "MAČ i MUNJA".

Oznaka "MUP RH" okruglog je oblika, promjera 7 cm. Izrađena je koncem, na maslinasto zelenoj podlozi. Opšivena je crnim koncem, širine 3 mm. Na gornjem dijelu u polukrugu izvezen je naziv "Policija" bijelim koncem. U sredini je izvezen žutim koncem simbol Republike Hrvatske "RH", a ispod toga u sredini izvezene bijele trake nalazi se oznaka "MUP", izvezena crnim koncem. Oba simbola "RH" i "MUP" nalaze se u žutom krugu koji simbolizira Hrvatski pleter.

Oznaka "MAČ i MUNJA" izrađena je koncem, na maslinasto zelenoj podlozi. Oblika je amfore, visine 10 cm. Opšivena je crnim koncem širine 3 mm. Na sredini oznake izvezen je zlatnim koncem MAČ, oštrica kojega je okrenuta prema gore i prekrižena s dvije strijele (MUNJE).

Oznaka.MUP RH" nalazi se na lijevom, a oznaka "MAČ i MUNJA" na desnom rukavu jakne i košulje pripadnika specijalne policije.

Članak 17.

Posebrka oznaka pripadnosti određenoj jedinici Specijalne policije pravokutnog je oblika, izmjera 13 x 2,5 cm. Na zelenoj podlozi obrubljenoj crnim rubom, žutim koncem uštikan je naziv:

Pripadnici zrakoplovne jedinice specijalne policije ispod posebne oznake iz stavka 1. alineje 4. ovoga članka nose i zrakoplovni znak (stilizirani hrvatski grb između dva žutim koncem uštikana krila).

Posebne oznake iz ovoga članka nalaze se iznad gornjeg desnog džepa jakne, košulje i prsluka pripadnika specijalne policije.

Članak 18.

Za pripadnike Specijalne policije utvrđuju se slijedeće oznake radnih mjesta:

1. policajac - specijalac u specijalnoj jedinici policijske uprave u Antiterorističkoj jedinici Lučko - oznaka radnog mjesta je pravokutnik zelene boje, izmjere 7 x 4 cm, obrubljen crnim rubom; u sredini pravokutnika uštikan je žuti romb;

2. zamjenik vođe specijalističke skupine u specijalnoj jedinici policijske uprave i Antiterorističkoj jedinici Lučko te zrakoplovni tehničar u Zrakoplovnoj jedinici - oznaka radnog mjesta je pravokutnik zelene baje, izmjere 7 x 4 cm, obnibljen crnim rubom; u pravokutniku su uštikana dva žuta romba, u liniji prema ovratniku;

3. vođa specijalistićke skupine u specijalnoj jedinici policijske uprave i Antiterorističke jedinice Lučko zrakoplovni tehničar - letač u Zrakoplovnaj jedinici i ovlašteni službenik za skladišne poslove u Sektoru specijalne policije oznaka radnog mjesta je pravokutnik zelene boje, izmjere, 7 x 4 cm, obrubljen crnim rubom; u pravokutniku su uštikana tri žuta romba, u liniji prema ovratniku;

4. instruktor specijalističke obuke u specijalnoj jedinici policijske uprave i Antiterorističkoj jedinici Lučko, pilot II

- V kategorije, inženjer rotacionih dijelova u Zrakoplovnoj jedinici, zrakoplovni tehničar - kontrolor u Zrakoplovnoj jedinici i voditelj pododsjeka skladišnih poslova u Odjelu za logistiku - oznaka radnog mjesta je pravokutnik zelene boje, izmjere 7 x 4 cm, obrubljen s tri- strane žutim štikanim vezom, a na donjoj strani hrvatskim pleterom; u sredini pravokutnika uštikana je žuta šestokraka stilizirana zvijezda;

5. pomoćnik zapovjednika u specijalnoj jedinici policijske uprave u Antiterorističkoj jedinici Lučko, šef tehničke službe u Zrakoplovnoj jedinici i pilot I kategorije u Zrakoplovnoj jedinici - oznaka radnog mjesta je pravokutnik zelene boje, izmjere 7 x 4 cm, obrubljen s tri strane žutim štikanim vezom, a na donjoj strani hrvatskim pleterom; upravokutniku su uštikane dvije žute šestokrake stilizirane zvijezde, u liniji prema ovratniku;

6. linijski inspektor u Sektoru Specijalne policije, zapovjednik specijalne jedinice policijske uprave zamjenik zapovjednika Antiteroristićke jedinice Lučko, donačelnik odsjeka u Sektoru specijalne policije i šef pilota u Zrakop lovnoj jedinici - oznaka radnog mjesta je osmerokut zelene boje, izmjere 7 x 4 cm, obrubljen hrvatskim pleterom; u osmerokutu su uštikane tri žute šestokrake stilizirane zvijezde, u liniji prema ovratniku;

7. načelnik odjela u Sektoru specijalne policije, zapovjednik Antiterorističke jedinice Lučko i zapovjednik zrakoplovne jedinice - oznaka radnog mjesta je osmerokut zelene boje, izmjere 8 x 4 cm, obrubljen hrvatskim pleterom; u osmerokutu su uštikane četiri žute šestokrake stilizirane zvijezde, u liniji prema ovratniku;

8. načelnik Sektora specijalne policije - oznaka radnog mjesta je osmerokut zelene boje, izmjere 8 x 5 cm, obrubljen hrvatskim pleterom; na donjoj strani nalazi se dodatni ravni hrvatski pleter; u osmerokutu je u sredini uštikana žuta šestokraka stilizirana zvijezda;

9. pomoćnik ministra unutarnjih poslova, nadležan za poslove specijalne policije - oznaka radnog mjesta je osmerokut zelene boje, izmjere 8 x 5 cm, obrubljen dvostrukim hrvatskim pleterom; u osmerokutu su uštikane dvije žute šestokrake stilizirane zvijezde, u liniji prema ovratniku.

Članak 19.

Kada ministar unutarnjih poslova, odnosno njegov zamjenik, u obnašanju svojih dužnosti nose odoru specijalne policije, na odori nose oznaku dužnosnika i to:

- zamjenik ministra unutarnjih poslova - oznaka dužnosnika je osmerokut zelene boje, izmjere 8 x 5 cm, obrubljen dvostrukim hrvatskim pleterom; u osmerokutu su uštikane tri žute šestokrake stilizirane zvijezde, u liniji prema ovratniku;

- ministar unutarnjih poslova - oznaka dužnosnika je osmerokut zelene boje, izmjere 8 x 5 cm, obrubljen dvostrukim hrvatskim pleterom; u osmerokutu su uštikane četiri žute šestokrake stilizirane zvijezde, u liniji prema ovratniku.

Članak 20.

Oznaka policajca specijalca - vježbenika u specijalnoj jedinia policijske uprave zrakoplovnog tehničara - vježbenika u Zrakoplovnoj jedinici je pravokutnik zelene boje, izmjere 7 x 4 cm, obrubljen crnim rubom; u sredini pravokutnika uštikan je bijeli romb.

Članak 21.

Oznake iz članka 18., 19. i 20. ovoga Pravilnika nalaze se iznad gornjeg lijevog džepa jakne, košulje i prsluka pripadnika specijalne policije.

Članak 22.

Pripadnici pričuvnog sastava specijalne policije na odori ne nose oznake "MAČ i MUNJA" (članak 16.) i oznaku radnog mjesta (članak 18).

Članak 23.

Izgledi oznaka iz članka 16., 17, 18, 19. i 20. tiskani uz ovaj Pravilnik čine njegov sastavni dio.

IV. DOPUNSKI DIJELOVI ODORE, OPREMA I KOMPLET ŠPORTSKE OPREME

Članak 24.

Odora iz članka 1. ovoga Pravilnika ima dopunske dijelove i pripadajuću opremu, koja se nosi pri obavljanju odredenih poslova iz djelokruga ovlasti specijalne policije (npr. maskirne navlake - bijele, crne i šarene i sl).

Pripadnici specijalne policije zadužuju komplet športske opreme, kojeg nose prilikom stručnog osposobljavanja, uvježbavanja borilačkih vještina, kondicijskih vježbi i sl.

Pojedini dijelovi športske opreme označeni su riječima "Specijalna policija".

V. VRIJEME NOŠENJA I ROKOVI UPORABE ODORE, DOPUNSKIH DIJELOVA ODORE, ODJEĆE I OBUĆE, OPREME I ŠPORTSKE OPREME

Članak 25.

Pripadnici specijalne policije u ljetnom razdoblju nose majicu kratkih rukava, košulju kratkih rukava, ljetne hlače, beretku ili kapu sa štitnikom, trekking ili terenske čizme, a mogu nositi, ovisno o vremenskim uvjetima, prsluk i jaknu.

Pripadnici specijalne policije u zimskom razdoblju nose: majicu dugih rukava, košulju dugih rukava, zimske hlače, prsluk, jaknu, trekking ili terenske čizme, a mogu nositi, ovisno o vremenskim uvjetima, zelenu vestu (isključivo ispod košulje dugih rukava ili jakne), zimsku jaknu s kapuljačom, potkapu s prorezima za usta i oči te rukavice.

Članak 26.

Svaki dio odore, dopunskih dijelova odore, odjeće i obuće, opreme i športske opreme ima svoj uporabni rok koji ovisi o tehničkim karakteristikama materijala i prirodi poslova koje obavlja pripadnik specijalne policije

Popis dijelova odore, dopunskih dijelova odore, odjeće, obuće, opreme i športske opreme s naznakom roka uporabe sastavni je dio ovoga Pravilnika

Članak 27.

Dijelovi i dopunski dijelovi odore, odjeća i obuća, oprema i športska oprema za koje nije utvrđen rok uporabe, zamjenjuju se nekon dotrajalosti

Dotrajalost iz stavka 1. ovog članka utvrđuje rukovoditelj nadležne ustrojstvene jedinice Ministarstva, na prijedlog neposrednog rukovoditelja.

Članak 28.

Pripadniku specijalne policije prilikom prijama u rad ni odnos ili rasporeda na radno mjesto izdaje se nova odora, odjeća i obuća, oprema i športska oprema, o čemu se vodi popis

Članak 29.

Pojedini dijelovi i dopunski dijelovi odore, odjeće i obuće, opreme i športske opreme mogu se zamijeniti i prije isteka rokova propisanih ovim Pravilnikom, samo ako su oštećeni ili potpuno uništeni tijekom obavljanja službene zadaće

U slučaju iz stavka 1. ovoga članka, nadležna ustrojstvena jedinica Ministarstva na obrazloženi prijedlog nadležnog zapovjedruka izdaje rješenje kojim se odobrava zamjena.

Članak 30.

Pripadniku specijalne policije, u slučaju oštećenja pojedinog dijela i dopunskog dijela odore, odjeće i obuće te opreme i športske opreme do kojeg je došlo u uporabnom roku, a nije posljedica obavljanja službene zadaće, izdat će se novi dio na njegov trošak.

Članak 31.

Uporabni rokovi dijelova i dopunskih dijelova odore, odjeće, obuće, opreme i športske opreme pripadnika specijalne policije produžit će se:

Članak 32.

Pripadnik Specijalne policije kojemu je prestao radni odnos, odnosno koji je raspoređen na drugo radno mjesto u Ministarstvu, obvezan je vratiti odoru, dopunske dijelove odore, odjeću, obuću, opremu i športsku opremu koju je zadužio

Članak 33.

Odora, odjeća, obuća, oprema i športska oprena mora se uredno održavati i čuvati

Članak 34.

Zapovjednik postrojbe Specijalne policije obezan je organizirati nadzor o namjenskom korištenju, smještaju, čuvanju i popisu odora, odjeće, obuće, opreme i sportske opreme pripadnika specijalne policije.

Članak 35.

Tehničke normative za izradu odore pripadnika specijalne policije propisuje ministar unutarnjih poslova.

Članak 36.

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmoga dana od dana objave u "Narodnim novinama"

Broj: 511-01-64-16215/1-94.

Zagreb, 24. travnja 1995.

Minstar

Ivan Jarnjak, v. r.