HRVATSKI SABOR

6

Na temelju članka 89. Ustava Republike Hrvatske, donosim

ODLUKU

O PROGLAŠENJU ZAKONA O POTVRĐIVANJU KONVENCIJE O UZAJAMNOJ ADMINISTRATIVNOJ POMOĆI U POREZNIM STVARIMA, KAKO JE IZMIJENJENA I DOPUNJENA PROTOKOLOM KOJIM SE MIJENJA I DOPUNJUJE KONVENCIJA O UZAJAMNOJ ADMINISTRATIVNOJ POMOĆI U POREZNIM STVARIMA

Proglašavam Zakon o potvrđivanju Konvencije o uzajamnoj administrativnoj pomoći u poreznim stvarima, kako je izmijenjena i dopunjena protokolom kojim se mijenja i dopunjuje Konvencija o uzajamnoj administrativnoj pomoći u poreznim stvarima, koji je Hrvatski sabor dionio na sjednici 31. siječnja 2014. godine.

Klasa: 011-01/14-01/46

Urbroj: 71-05-03/1-14-2

Zagreb, 5. veljače 2014.

Predsjednik

Republike Hrvatske

Ivo Josipović, v. r.

ZAKON

O POTVRĐIVANJU KONVENCIJE O UZAJAMNOJ ADMINISTRATIVNOJ POMOĆI U POREZNIM STVARIMA, KAKO JE IZMIJENJENA I DOPUNJENA PROTOKOLOM KOJIM SE MIJENJA I DOPUNJUJE KONVENCIJA O UZAJAMNOJ ADMINISTRATIVNOJ POMOĆI U POREZNIM STVARIMA

Članak 1.

Potvrđuje se Konvencija o uzajamnoj administrativnoj pomoći u poreznim stvarima, sastavljena u Strasbourgu 25. siječnja 1988. kako je izmijenjena i dopunjena Protokolom kojim se mijenja i dopunjuje Konvencija o uzajamnoj administrativnoj pomoći u poreznim stvarima, sastavljenim u Parizu 27. svibnja 2010. u tekstu koji su, u izvorniku na engleskom i francuskom jeziku, utvrdili depozitari 1. lipnja 2011., a koju je Republika Hrvatska potpisala 11. listopada 2013.

Članak 2.

Tekst Konvencije iz članka 1. ovoga Zakona, u izvorniku na engleskom jeziku i u prijevodu na hrvatski jezik, glasi:

Članak 3.

Prilikom polaganja svoje isprave o ratifikaciji Republika Hrvatska priopćit će na Konvenciju iz članka 1. ovoga Zakona sljedeće rezerve:

REZERVE

u skladu s člankom 30. Konvencije

U skladu s člankom 30. stavkom 1. podstavkom a. Konvencije, Republika Hrvatska zadržava pravo ne pružiti bilo koji oblik pomoći u vezi s porezima drugih stranaka iz bilo koje od sljedećih kategorija navedenih u podstavku b. stavka 1. članka 2.:

i. porezi na dohodak, dobit, dobit od otuđenja imovine ili neto imovinu koji su uvedeni u ime političkih podjedinica ili lokalnih tijela stranke,

ii. obvezni doprinosi za socijalno osiguranje koji se uplaćuju vladi ili ustanovama socijalnog osiguranja osnovanim temeljem javnog prava,

iii. A: porezi na ostavinu, nasljedstvo i darove,

iii. B: porezi na nekretnine,

iii. D: posebni porezi na robu i usluge, kao što su trošarine,

iii. E: porezi na korištenje ili vlasništvo motornih vozila,

iii. F: porezi na korištenje ili vlasništvo nad pokretnom imovinom, osim motornih vozila,

iv. porezi iz kategorija navedenih u gornjem podstavku iii. koji su uvedeni u ime političkih podjedinica ili lokalnih tijela stranke.

U skladu s člankom 30. stavkom 1. podstavkom b. Konvencije, Republika Hrvatska zadržava pravo ne pružiti pomoć pri naplati bilo kojeg poreznog potraživanja ili naplati administrativne novčane kazne, za poreze navedene u rezervi stavljenoj prema članku 30. stavku 1. podstavku a. Konvencije.

U skladu s člankom 30. stavkom 1. podstavkom c. Konvencije, Republika Hrvatska zadržava pravo ne pružiti pomoć u odnosu na bilo koje porezno potraživanje koje postoji na datum stupanja na snagu Konvencije u odnosu na Republiku Hrvatsku ili, ako se porezno potraživanje odnosi na poreze navedene u rezervi stavljenoj prema članku 30. stavku 1. podstavku a. ili b. Konvencije, na datum povlačenja takve rezerve od strane Republike Hrvatske.

U skladu s člankom 30. stavkom 1. podstavkom d. Konvencije, Republika Hrvatska zadržava pravo ne pružiti pomoć kod dostave dokumenata za poreze navedene u rezervi stavljenoj prema članku 30. stavku 1. podstavku a. Konvencije.

U skladu s člankom 30. stavkom 1. podstavkom f. Konvencije, Republika Hrvatska zadržava pravo primijeniti stavak 7. članka 28. isključivo za administrativnu pomoć koja se odnosi na porezna razdoblja koja počinju na ili nakon 1. siječnja treće godine koja prethodi onoj u kojoj je Konvencija, kako je izmijenjena i dopunjena Protokolom iz 2010., stupila na snagu u odnosu na Republiku Hrvatsku, ili u slučaju kada nema poreznog razdoblja, za administrativnu pomoć koja se odnosi na porezne obveze nastale na ili nakon 1. siječnja treće godine koja prethodi onoj u kojoj je Konvencija, kako je izmijenjena i dopunjena Protokolom 2010., stupila na snagu u odnosu na Republiku Hrvatsku.

Članak 4.

Prilikom polaganja svoje isprave o ratifikaciji Republika Hrvatska priopćit će na Konvenciju iz članka 1. ovoga Zakona sljedeće izjave:

IZJAVA

vezana uz članak 2. Konvencije (za potrebe Dodatka A)

Dodatak A – Porezi na koje se Konvencija primjenjuje

Za Republiku Hrvatsku Konvencija se primjenjuje na one poreze u članku 2. stavku 1. Konvencije koji potpadaju pod:

Članak 2. stavak 1.a.i.:

– porez na dohodak

– porez na dobit.

Članak 2. stavak 1.b.iii.:

C: porez na dodanu vrijednost

G: porez na promet nekretnina.

IZJAVA

vezana uz članak 3. stavak 1. podstavak d. Konvencije (za potrebe Dodatka B)

Dodatak B – Nadležna tijela

U odnosu na Republiku Hrvatsku izraz »nadležno tijelo« znači Ministarstvo financija ili njegovog ovlaštenog predstavnika.

Članak 5.

Provedba ovoga Zakona u djelokrugu je središnjeg tijela državne uprave nadležnog za poslove financija.

Članak 6.

Na dan stupanja na snagu ovoga Zakona Konvencija iz članka 1. ovoga Zakona nije na snazi za Republiku Hrvatsku te će se podaci o njezinu stupanju na snagu objaviti u skladu s odredbom članka 30. stavka 3. Zakona o sklapanju i izvršavanju međunarodnih ugovora.

Članak 7.

Ovaj Zakon stupa na snagu osmoga dana od dana objave u »Narodnim novinama«.

Klasa: 022-03/14-01/03

Zagreb, 31. siječnja 2014.

HRVATSKI SABOR

Predsjednik

Hrvatskoga sabora

Josip Leko, v. r.


1 14.02.2014 Zakon o potvrđivanju Konvencije o uzajamnoj administrativnoj pomoći u poreznim stvarima, kako je izmijenjena i dopunjena Protokolom kojim se mijenja i dopunjuje Konvencija o uzajamnoj administrativnoj pomoći u poreznim stvarima 1 14.02.2014 Zakon o potvrđivanju Konvencije o uzajamnoj administrativnoj pomoći u poreznim stvarima, kako je izmijenjena i dopunjena Protokolom kojim se mijenja i dopunjuje Konvencija o uzajamnoj administrativnoj pomoći u poreznim stvarima