MINISTARSTVO UNUTARNJIH POSLOVA

1369

Na temelju članka 27. Zakona o osobnoj iskaznici (»Narodne novine« broj 11/2002, 122/2002, 31/2006 i 68/2013) ministar unutarnjih poslova donosi

PRAVILNIK

O IZMJENAMA PRAVILNIKA O OBRASCIMA I EVIDENCIJI OSOBNIH ISKAZNICA

Članak 1.

U Pravilniku o obrascima i evidenciji osobnih iskaznica (»Narodne novine« broj 148/2002 i 155/2008) članak 1. mijenja se i glasi:

»Ovim Pravilnikom propisuje se izgled i sadržaj obrasca osobne iskaznice, obrasca zahtjeva za izdavanje osobne iskaznice, način popunjavanja obrazaca, te način vođenja evidencije izdanih osobnih iskaznica.«.

Članak 2.

Članak 2. mijenja se i glasi:

»Obrazac osobne iskaznice (u daljnjem tekstu: Obrazac 1) je pravokutnog oblika veličine 85,6 x 53,98 mm i izrađen je od polikarbonatnog materijala.

Prednja strana Obrasca 1 sadrži: grb Republike Hrvatske, naziv: »Republika Hrvatska«, naziv: »osobna iskaznica«, broj osobne iskaznice, prostor za upis prezimena, imena, spola, državljanstva, datuma rođenja, roka važenja osobne iskaznice te prostor za fotografiju i potpis osobe.

Poleđina Obrasca 1 sadrži: prostor za upis prebivališta, naziva policijske uprave, odnosno policijske postaje Ministarstva unutarnjih poslova koja osobnu iskaznicu izdaje (u daljnjem tekstu: nadležno tijelo), datuma izdavanja, osobnoga identifikacijskoga broja te podataka za strojno čitanje.«.

Članak 3.

Članak 4. mijenja se i glasi:

»Obrazac zahtjeva za izdavanje osobne iskaznice (u daljnjem tekstu: Obrazac 2) bijele je boje, veličine 218 mm x 100 mm.

Prednja strana Obrasca 2 sadrži: prostor za upis matičnog broja građana, osobnoga identifikacijskoga broja, prezimena, imena, datuma rođenja, spola, mjesta i adrese prebivališta, datuma izdavanja i roka važenja osobne iskaznice, prostor za upis naziva nadležnog tijela, serijskog broja i vrste osobne iskaznice te prostor za fotografiju i potpis podnositelja zahtjeva.

Poleđina Obrasca 2 sadrži: prostor za upis podataka o utvrđenom identitetu, potpis podnositelja zahtjeva, potpis osobe koja je zahtjev rješavala, datum uručenja osobne iskaznice, potpis primatelja osobne iskaznice, potpis osobe koja je uručila osobnu iskaznicu te prostor za napomene.

Nakon utvrđivanja identiteta podnositelja zahtjeva za izdavanje osobne iskaznice, podaci se u Obrazac 2 ispisuju iz središnjeg informacijskog sustava Ministarstva unutarnjih poslova, a podnositelj zahtjeva svojim potpisom na obrascu potvrđuje točnost ispisanih podataka.

Nadležno tijelo podnositelju zahtjeva za izdavanje osobne iskaznice izdaje potvrdu o podnijetom zahtjevu, koja je sastavni dio Obrasca 2 i od njega se odvaja perforacijom.

Potvrda o podnijetom zahtjevu za izdavanje osobne iskaznice vrijedi 30 dana od dana podnošenja zahtjeva za izdavanje osobne iskaznice, a osoba ju je prilikom uručenja osobne iskaznice dužna vratiti nadležnom tijelu.

Potvrda sadrži: podatke o prezimenu i imenu podnositelja zahtjeva, mjestu i adresi prebivališta, nazivu nadležnog tijela, registarskom broju, datumu izdavanja potvrde, napomenu o roku važenja potvrde, potpis službene osobe i mjesto za pečat.«.

Članak 4.

Članak 5. briše se.

Članak 5.

Članak 6. briše se.

Članak 6.

Članak 7. briše se.

Članak 7.

Članak 8. mijenja se i glasi:

»Prilikom podnošenja zahtjeva za izdavanje osobne iskaznice podnositelj zahtjeva prilaže jednu fotografiju dimenzija 35 x 45 mm.

Fotografija iz stavka 1. ovoga članka mora osobu prikazivati s neutralnim izrazom lica, otvorenih očiju i zatvorenih usta na frontalnoj snimci.

Iznimno od stavka 2. ovoga članka, slijepe osobe koje nose tamne naočale mogu priložiti fotografije na kojima su fotografirane s tamnim naočalama.

Na fotografiji osobe koja radi vjerskih ili medicinskih razloga nosi pokrivalo za glavu moraju se vidjeti obrazi, brada i čelo.

Djeca na fotografiji moraju biti sama, a lice im mora biti u potpunosti vidljivo, a oči otvorene.

Na fotografiji koja se prilaže prilikom podnošenja zahtjeva za izdavanje osobne iskaznice glava (od vrha brade do tjemena) mora zauzimati oko 2/3 fotografije, ali ne smije biti viša od 36 mm. Glava na fotografiji mora biti centrirana u središtu fotografije. Razmak očiju (od sredine lijevog do sredine desnog oka) mora iznositi najmanje 8 mm (optimalno 10 mm).

Fotografija mora biti izrađena na visokokvalitetnom sjajnom i glatkom papiru bez površinske strukture, s visokom kvalitetom tiska. Pozadina mora biti jednobojno svijetla, bez uzoraka i s dovoljnim kontrastom prema licu i kosi.

Članak 8.

Članak 9. briše se.

Članak 9.

U članku 10. stavku 2. riječi: »i Obrazaca 4« brišu se.

U stavku 3. točki 1. riječi: »te adresi koja se ispisuje na osobnu iskaznicu« zamjenjuju se riječima: »podatke o prebivalištu koji se ispisuju na osobnu iskaznicu te fotografiju i potpis otisnute na osobnoj iskaznici u elektroničkom obliku.«.

Članak 10.

Članak 13. briše se.

Članak 11.

Članak 15. briše se.

Članak 12.

Obrazac 1 i Obrazac 2 koji su tiskani uz Pravilnik o obrascima i evidenciji osobnih iskaznica (»Narodne novine« broj: 148/2002 i 155/2008) zamjenjuju se novim Obrascem 1 i Obrascem 2 koji su tiskani uz ovaj Pravilnik i čine njegov sastavni dio.

Članak 13.

Ovaj Pravilnik stupa na snagu prvi dan od dana njegove objave u »Narodnim novinama«.

Broj: 511-01-152-37135/3-2013.

Zagreb, 10. lipnja 2013.

Ministar
Ranko Ostojić, v. r.

OBRAZAC 1








69 10.06.2013 Pravilnik o izmjenama Pravilnika o obrascima i evidenciji osobnih iskaznica 69 10.06.2013 Pravilnik o izmjenama Pravilnika o obrascima i evidenciji osobnih iskaznica